Cilt: 2 Sayı: 4, 9.09.2023

Yıl: 2023

Anadolu Mecmuası başta tarih olmak üzere tarih ve kültür bilimlerinin tüm alanlarında özgün araştırmalar ve yeni çalışmaların ilmî makaleler şeklinde sunularak bilime katkı sağlamasını amaçlamaktadır. 

Anadolu Mecmuası , uluslararası hakemli bir dergi olup, Tarih ve Kültürel Bilimler ile ilgili teorik ve uygulamalı bilimsel/özgün makaleleri kabul etmektedir. Anadolu Mecmuası/MTÜ Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi, Tarih ve kültür ile ilgili hazırlanan ulusal ve uluslararası düzeydeki akademik çalışmaları yayınlayan hakemli bir dergidir. Dergimizde, özgün araştırma-inceleme makaleleri, röportaj, çeviri ve kitap tanıtımı yayımlanır.

-Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe makalelerin yazımında TDK (Türk Dil Kurumu) Kılavuzu esas alınmaktadır.

-Anadolu Mecmuası/MTÜ Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi, yılda üç sayı (Nisan-Ağustos-Aralık) olarak yayınlanmaktadır. Makalelerin başvuru aşamasından yayın aşamasına kadar olan tüm süreçleri DergiPark sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Yazarlardan çalışmalarının yayınlanması için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca yazarlara ve hakemlere de herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır.


1.Yazılar, Microsoft Word programında yazılmalı ve aşağıda belirtilen ölçülere göre düzenlenmelidir:

Kâğıt boyutu: Kitap Boyutu: Boy:24 cm En: 16,5 cm
Kenar boşlukları: Üst 2,5 cm, alt 2,5 cm, sol 2,5 cm, sağ 2,5 cm
Paragraf başı girintisi: 1 cm
Blok alıntı girintisi: Sol ve Sağ 0,5 cm
Yazı tipi: Times News Roman
Yazı tipi stili: Normal
Ana metin boyutu: 11 punto
Blok alıntı metin boyutu: 11 punto
Özet, Abstract ve Anahtar Kelimeler: 10 punto
Dipnot metin boyutu: 10 punto
Paragraf aralığı: Önce: 3 nk Sonra: 3 nk
Paragraf Girintile: Sağ: 0 cm Sol: 0 cm
Satır aralığı: 1,1
Cilt Payı: 0,5 cm
Cilt Payı Yeri: sol
Ana Başlık: Başlığın bütün harfleri Büyük Harflerle yazılmalıdır. Başlıklarda numara kullanılmaz. Ana Başlığın İngilizcesi mutlaka olmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Koyu ve italik, kelimeler ise sadece italik.
Başlıklar: Başlıklar öncesi enterle bir satır boşluk bırakılacak.
Sayfa Numaraları: İlk Sayfaya numara verilmemelidir. Numaralar altta ortada olacak şekilde verilmelidir.
Dip Not Numaraları: Dip not numarasından sonra muhakkak bir boşluk bırakılmalıdır.
Yazar isim ve soy isim: Koyu yapılıp ortalanmalıdır.

2. Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.
3. Makale içerisindeki başlıkların her kelimesinin sadece ilk harfleri büyük yazılmalı, bunun haricinde herhangi bir biçimlendirme yapılmamalıdır.
4. Makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar istisna olmak üzere, imlâ ve noktalama kuralları açısından Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu esas alınmalıdır.
5. Anadolu Mecmuası Dergisi, makalelerde aşağıdaki Kaynak Gösterme Rehberi’ni esas almaktadır.

ANADOLU MECMUASI DERGİSİ TÜRKÇE KAYNAK GÖSTERME REHBERİ
1. Anadolu Mecmuası Dergisi’ne gönderilen makaleler dipnot kullanılarak yazılmalı, dipnot cümle bitiminde noktadan sonra verilmelidir. Çalışmada yararlanılan kaynaklar, dipnotlarda ve kaynakçada ayrıntılı künyeleriyle birlikte belirtilmelidir.

2. Kaynak ilk kullanıldığı yerde, künyesi dipnotta aşağıdaki şekilde verilmeli, eser adları italic olarak yazılmalıdır.
Örnek: Mustafa Alican, Malazgirt 1071 Kıyametin İlk Günü, Kronik Yayınevi, İstanbul, 2017, s. 54.
3. Aynı eserin ikinci veya daha sonraki mükerrer kullanımlarında aşağıdaki örnekte belirtildiği gibi verilmelidir. Dipnotta “age” (adı geçen eser), “agm” (adı geçen makale), “agt” (adı geçen tez), “agb” (adı geçen belge)” gibi okumayı yavaşlatan kısaltmalar kullanılmamalıdır.
Örnek: M. Alican, Malazgirt 1071 Kıyametin İlk Günü, s. 57.
4. Dipnotlarda “Ad Soyad” sıralaması, kaynaklar bölümünde ise “Soyad, Ad” sıralaması tercih edilir. Kitapla ilgili künye bilgileri kaynaklar bölümünde verilirken sayfa bilgisine tekrar yer verilmemelidir.
5. Dipnotlarda “Ad Soyad” sıralaması, kaynakça bölümünde ise “Soyad Ad” sıralaması tercih edilmelidir. Kaynakçada yazarın soyadının bütün harfleri büyük harflerle yazılmalıdır. Kitapla ilgili künye bilgileri kaynakça bölümünde verilirken sayfa bilgisine yer verilmez.
Dipnot Örnek: A. Zeki Velidî Togan, Tarihte Usûl, Enderun Kitabevi, İstanbul, 1985, s. 24.
Kaynakça Örnek: TOGAN A. Zeki Velidî, Tarihte Usûl, Enderun Kitabevi, İstanbul, 1985.
6. Makalelerden yapılan alıntılarda: Dergi isimleri italic yazılmalıdır. Cilt ve sayı numaraları yazılırken cilt numarası Roma rakamı ile sayı ise Latin rakamla yazılmalıdır. “Cilt”, “C”, “Sayı”, “S” gibi belirteçler kullanılmamalı, cilt ve sayı numaraları arasında “/” verilmelidir. Kaynakçada ise makalenin sayfa aralığı belirtilmelidir.
Dipnot örnek: Salâhi R. Sonyel, “Uluslararası İlişkilerde Haksızlığa Uğramış ve İzole Edilmiş Bir Halk: Kıbrıs Türkleri”, Belleten, LXXIII/266, Ankara, Nisan 2009, s. 167.
Kaynakça Örnek: SONYEL Salâhi R., “Uluslararası İlişkilerde Haksızlığa Uğramış ve İzole Edilmiş Bir Halk: Kıbrıs Türkleri”, Belleten, LXXIII/266, Ankara, Nisan 2009, s. 165-177.
7. İki ve üç yazarlı kitap ve makalelerde birinci, ikinci ve varsa üçüncü yazarın isim soy isimleri arasına tire (-) konulmalıdır.
8. Hazırlayanı, çevireni ve editörü bulunan kitapların yazımında, Eser adından sonra virgül konulduktan sonra parantez içerisinde (Haz: Adı Soyadı), (Çev: Adı Soyadı), (Ed: Adı Soyadı) şeklinde yazılmalıdır.
9. Dipnot örneği: Erik Jan Zürcher, Milli Mücadelede İttihatçılık, (Çev: Nükhet Salihoğlu), İletişim Yayınları, İstanbul, 2005, s. 35.
Kaynakça Örneği: ZÜRCHER Erik Jan, Milli Mücadelede İttihatçılık, (Çev: Nükhet Salihoğlu), İletişim Yayınları, İstanbul, 2005.
10. Arşiv belgelerinin yazımında, ilk kullanımda arşiv adı kısaltılarak verilirken parantez içerisinde arşivin adı açık olarak yazılmalı, daha sonraki kullanımlarda yalnızca kısaltma tercih edilmelidir. Arşiv belgelerinin künyeleri yazılırken tarih çalışmalarında bilinen usullere göre yazılmalıdır.
Arşiv Belgesi Örneği: İlk Kullanımda; BOA (Başbakanlık Osmanlı Arşivi), DHİO, 152-74, (R.998), s.5.
İkinci Kullanımda; BOA, DHİO, 152-74, s.5
11. Editörlü kitapta bölüm: Bölüm başlığından sonra eser adı italik olarak yazılmalı, kaynakçada sayfa aralığına yer verilmelidir.
Dipnot örneği: Alpaslan Ceylan, “Yirminci Yılında Erzurum Bölgesinin Eskiçağ Tarihi Araştırmaları”, Prof. Dr. Salim Cöhce Armağan Türk Tarihine Adanmış Çileli Bir Ömür, (Ed: Alpaslan Ceylan), Berikan Yayınevi, Ankara, 2017, s. 77.
Kaynakça Örneği: CEYLAN Alpaslan, “Yirminci Yılında Erzurum Bölgesinin Eskiçağ Tarihi Araştırmaları”, Prof. Dr. Salim Cöhce Armağanı Türk Tarihine Adanmış Çileli Bir Ömür, (Ed: Alpaslan Ceylan), Berikan Yayınevi, Ankara, 2017, s. 75-113.

12. Yazarlı gazete yazısı:
Dipnot örneği: Süleyman Nazif, “İnsaf ve Basiret”, Hadisat, 19 Şubat 1337, S. 139, s. 1.
Kaynakça örneği: NAZİF Süleyman, “İnsaf ve Basiret”, Hadisat, 19 Şubat 1337, S. 139, s. 1.
13. Yazarsız gazete yazısı:
Dipnot örneği: “Atatürk, İttifakla Cumhurreisi Seçildi”, Kurun, 2 Mart 1935, S. 6161-99, s. 1.
Kaynakça Örneği: “Atatürk, İttifakla Cumhurreisi Seçildi”, Kurun, 2 Mart 1935, S. 6161-99, s. 1.
14. Ansiklopedi Maddesi:
Dipnot: Yazar Adı Soyadı, “Madde Başlığı”, Ansiklopedi Adı, Cilt (Roma Rakamı ile), Yayın Evi, Basım Yeri, Basım Yılı, sayfa.
Kaynakça: SOYADI Adı, “Madde Başlığı”, Ansiklopedi Adı, Cilt (Roma Rakamı ile), Yayın Evi, Basım Yeri, Basım Yılı, sayfa aralığı.

Anadolu Mecmuası, COPE'nin (Yayın Etiği Komitesi) temel ilkelerini takip eder. Dergi, intihalin bütün çeşitlerine ve telif haklarının ihlaline karşıdır. Yazarlar, Yayın Etik Kuralları Komitesi (Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen yayın etiğine ilişkin yüksek standartlara uymalıdır.

• Verilerde sahtecilik yapma veya veri uydurma, yazarlara ait olan eserlere uygun atıflar yapılmaksızın çoğaltılması da dahil olmak üzere intihal ve eserin kötüye kullanılması kabul edilemez uygulamalardır. Herhangi bir etik usulsüzlük vakası çok ciddi şekilde muamele görmekte olup COPE kurallarına uygun olarak ele alınacaktır.
• Makale metninde listelenen tüm yazarlar, deneysel tasarıma ve uygulanmasına ya da verilerin analizi ve yorumlanmasına önemli katkıda bulunmuş olmalıdır. Yazarların tümü, makale metninin taslağında ve gözden geçirme safhalarında herhangi birinde yer almış olmalı ve nihai versiyonu okumuş ve onaylamış olmalıdır. Makale metninin yazılmasına büyük katkıda bulunan herkes yazar olarak listelenmelidir. (Örn. “birinin yerine yazma” dergi tarafından yasaklanmıştır). Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
• Makale metninizi dergiye göndermeniz onun orijinal bir makale ve yayınlanmamış bir eser olduğu ve başka herhangi bir yerde incelenmemekte olduğu anlamına gelmektedir.
• Yazarın kendi eserinin çoğaltılması da dahil olmak üzere uygun bir atıf yapılmadan kısmen veya tamamen yapılan intihal, dergi tarafından tolere edilmez. Dergiye sunulan makale metinleri, özgünlük açısından intihal karşıtı yazılım kullanarak kontrol edilmektedir.
• Makalelerini Anadolu Mecmuası/MTÜ Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisine gönderen tüm yazarların referans verme etik standartlarına uyması beklenir. Makalede kullanılan kaynaklara uygun olarak referansların verilmesi yazar(lar)ın yükümlülüğündedir.
• Anadolu Mecmuası/MTÜ Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi intihal değerlendirmesi & benzerlik oranı tespitinde Turnitin programı kullanmaktadır. Çalışma yayınlandıktan sonra intihal tespit edilmesi durumunda " Anlambilim/MTÜ Sosyal ve Beşerî Bilimler Dergisi" makaleyi geri çekme hakkını saklı tutar.
• Yazar (lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle iş birliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
• Tüm çalışmaların Körleme Hakemlik ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Anadolu Mecmuası/MTÜ Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi, değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi (dergi park) aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir.
• Anadolu Mecmuası/MTÜ Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Yazarlardan çalışmalarının yayınlanması için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca yazarlara ve hakemlere de herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır.