In this study, influence of various microwave-convective air drying applications on drying kinetics, color and sensory
quality of dill leaves (Anethum graveolens L.) were investigated. In general, increasing the drying air temperature
decreased the drying time, and increased the drying rate. Increasing microwave pulse ratio increased the drying time.
Page, Logarithmic, Midilli et al, Wang & Singh and Logistic models were fitted to drying data and the Page model
was found to satisfactorily describe the microwave-convective air drying curves of dill leaves. Comparing to the fresh
dill, lightness (L*), greenness (-a*) and yellowness (+b*) decreased for all drying applications. The deviation from
fresh product color (∆E*) increased as pulse ratio increased and drying air temperature decreased. Considering the
product quality, continuous microwave-convective air drying combinations gave better results than intermittent
microwave-convective air drying in terms of color and sensory evaluation results.
Bu çalışmada, farklı mikrodalga-taşınım sıcak hava kurutma uygulamalarının dereotu yapraklarının (Anethum graveolens) kuruma kinetiği, renk kalitesi ve duyusal kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Kurutma işleminde uygulanan hava sıcaklığı arttıkça kuruma süresi kısalmış, kuruma hızı ise artmış ve kesiklilik oranı arttıkça kuruma süresi uzamıştır. Deneysel olarak elde edilen kuruma eğrileri Page, Logarithmic, Midilli et al, Wang & Singh ve Logistic eşitlikleri kullanılarak modellenmiştir. Dereotu yapraklarının mikrodalga-taşınım hava kuruma eğrilerinin matematiksel olarak ifade edilmesinde Page modeli tatmin edici bulunmuştur. Taze ürünle kıyaslandığında, mikrodalga-taşınım hava ile kurutulan ürünlerin tamamında renk parlaklığı (L*), renk yeşilliği (-a*) ve renk sarılığı (+b*) azalmıştır. Mikrodalga kesiklilik oranı arttıkça ve kullanılan hava sıcaklığı düştükçe taze ürün renginden sapma (∆E*) artmıştır. Renk ve duyusal değerlendirme sonuçlarına göre ürün kalitesi dikkate alındığında, sürekli mikrodalgataşınım hava kurutma uygulamaları kesikli mikrodalga-taşınım hava uygulamalarına göre daha iyi sonuç vermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 4, 2010 |
Submission Date | August 29, 2009 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 16 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).