The aim of this study was to investigate the effects of different rearing systems on fattening performance and carcass characteristics of Awassi male lambs. The study was carried out at the Southeastern Anatolia Agricultural Research Institute in Diyarbakır in 2006. Twenty six Awassi male lambs that were randomly allocated into 3 groups were exposed to 3 different rearing systems (G-I, G-II and G-III) at suckling period. The lambs in G-I were kept only ad libitum milk suckling while the lambs in G-II were fed with creep ration and alfalfa hay in addition to ad libitum milk suckling. The lambs in G-III were allowed to suckle remnant milk from their mothers after morning and evening milking in addition to creep ration and alfalfa hay. All lambs were weaned at 2.5 months of age and then fattened with creep ration and lentil straw for 60 days. Different rearing systems at suckling period did not affect live weights of lambs at weaning age (P>0.05) and live weights of lambs at the end of fattening period (P>0.05). The mean live weight of lambs at the end of fattening period (G-I, G-II, G-III) were found to be 33.94, 35.34 and 38.47 kg and the mean dressing percentage were 48.64%, 50.69% and 50.08%, respectively. The mean daily weight gain were 0.260, 0.256, and 0.290 kg and the mean feed conversion ratio were 5.099, 4.976 and 4.847 kg, respectively (P<0.05).
Bu çalışma 2006 yılında Diyarbakır ili Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü koyunculuk işletmesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada süt içirme dönemlerindeki farklı uygulamaların İvesi erkek kuzularında besi performansı ve karkas özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sütten kesim yaşı 2.5 aylık olan 26 baş İvesi erkek kuzusu 60 günlük besiye tabi tutulmuştur. Denemede 3 farklı büyütme sistemi uygulanmıştır. Kuzular süt emme döneminde sadece adlibitum ana sütü (G-I), adlibitum ana sütü+karma yem+yonca samanı (G-II) ve anaların sabah ve akşam elle sağımının ardından memede kalan süt (kalıntı süt)+karma yem+kuru yonca otu (G-III)’ dur.
Araştırmada, besi gruplarının 60 gün süren besi sonundaki canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla (G-I, G-II, G-III); 33.94±1.980, 35.34±1.740, 38.47±1.780 kg ve karkas randımanları ise % 48.64±0.809, % 50.69±1.300 ve % 50.08±0.962 olarak tespit edilmiştir. Grupların günlük ortalama canlı ağırlık artışı sırasıyla 0.260±0.018, 0.256±0.011, 0.290±0.012 kg ve 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen konsantre yem miktarı (yem değerlendirme sayısı) ise 5.099, 4,976 ve 4.847 kg olmuştur. Gruplardaki kuzuların sütten kesim ve besi sonu canlı ağırlıkları arasında fark olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mayıs 2013 |
Gönderilme Tarihi | 28 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 19 Sayı: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).