Bu çalışmanın amacı, elimizdeki yerel bezelye gen kaynaklarının protein ve triptofan amino asiti içeriklerini belirlemek
ve besleyicilik kalitesi yüksek çeşit geliştirmeye aday hatların olup olmadığını tespit etmektir. Denemede kullanılan
44 hat daha önce toplanmış, morfolojik tanımlamaları yapılmış ve 6 yıl süre ile seçilmiştir. Bu hatlar iki farklı ekim
zamanında 4 kontrol çeşit ile birlikte Samsun şartlarında ekilmiş ve kuru tanelerinde ham protein oranı ve triptofan miktarı incelenmiştir. Ham protein oranı ve triptofan miktarı üzerine ekim zamanının istatistiki olarak farklılık yarattığı
tespit edilmiştir. Her iki özelliğin de erken ilkbahar ekiminde daha yüksek olduğu görülmüştür. Kışlık ekimde ham
protein oranı % 17.73 (Bz16) ile % 28.36 (Bz42), tirptofan miktarı 1936.42 (Bz1) ile 3119.74 mg kg-1 (Green P.) arasında
değişmiştir. İlkbahar ekiminde ham protein oranı % 19.29 (Bz2) ile % 27.17 (Bz 42), triptofan miktarı 2231.05 (Bz31)
ile 2746.44 mg kg-1 (Bz16) arasında değişmiştir. Denemede kullanılan bezelye genotiplerin kuru tohumlarında triptofan
miktarı 2167.08-2917.27 mg kg-1 arasında değişmiştir. En yüksek değeri açık yeşil tohum renkli ve kırışık taneli Bz42
hattı vermiştir. Bu hat kuru tane amaçlı çeşit geliştirme çalışması için en önemli aday hat olarak tespit edilmiştir
This study was conducted to determine protein and tryptophane contents of own local peas genetic resources and identify whether there is any convenient lines to develop high nutritiousness quality variety. Fortyfour lines used in experimental study, picked before, described morphologically and selected during 6 years as making selection. These lines were sowed on two different sowing times with 4 control varieties under Samsun conditions and dried grain analyzed for their raw protein ratio and tryptophane content. Statistically significant differences were found among sowing times and tested genotypes for the raw protein ratio and tryptophane content. It was determined that both properties were higher in early spring sowing. In winter sowing, raw protein ratio ranged from 17.73 (Bz16) to 28.36% (Bz42), tryptophane content from 1936.42 (Bz1) to 3119.74 mg kg-1 (Green P.). In spring sowing, raw protein ratio ranged from 19.29 (Bz2) to 27.17% (Bz 42); tryptophane content from 2231.05 (Bz31) to 2746.44 mg kg-1 (Bz16). Open green grain colored, wrinkle grainy Bz42 line gave the highest value. This line was identified as the most significant candidate line for dry grain purposefully for variety development study
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 12, 2015 |
Submission Date | October 28, 2013 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 21 Issue: 3 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).