Öz
Doğu
Akdeniz Bölgesi yağlık biber üretiminde önemli bir yere sahiptir. Bölgede
yağlık biber çeşidi olarak çoğunlukla kuru madde oranı yüksek olan Karaisalı
biber popülasyonu tercih edilmektedir. Karaisalı biberinde, 2014 ve 2015
yıllarında yapılan surveyler sonucunda, en yaygın ve zararlı olan virüsün Tobacco etch virus -TEV olduğu
belirlenmiştir. Bundan dolayı Karaisalı biber popülasyonunun 3 farklı saf hattı
ile reaksiyon denemesi kurulmuştur. Deneme, mekanik olarak hastalık
bulaştırılmış ve hastalık bulaştırılmamış sağlıklı biber bitkilerini içeren
kontrol karakterlerinden oluşmuştur. Biber bitkisi 4 yapraklı dönemde iken TEV,
mekanik inokulasyon yöntemi ile bulaştırılmıştır. Denemedeki her bir tekerrür,
toplam verim, salça randımanı, meyve boyutları, suda çözülebilir kuru madde
miktarı, meyve rengi ve pazar değeri açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın
sonuçlarına göre; TEV hastalığı, Karaisalı biberinin verimini %77.5 ve salça
randımanını %33.6 düzeyinde azaltmıştır. Ayrıca ortalama meyve uzunluğu (%37),
meyve çapı (%21.4), meyve et kalınlığı (%14.2), meyve hacmi (%60.2) ve birinci
kalite meyve oranı da azalmıştır.
The Eastern Mediterranean Region has a significant potential for capia pepper production in Turkey. In the region, a population named as ‘Karaisali pepper’ with special characteristics, is grown. The population is well-adapted to the region and grown for processing. Karaisali pepper is usually preferred for red pepper production due to its high dry matter content. Survey studies conducted on Karaisali pepper in 2014 and 2015 demonstrated that the Tobacco etch virus (TEV) was the most common and destructive virus affecting Karaisali pepper. In the present study, three pure lines derived from Karaisali pepper were used to assess their susceptibilities against TEV. The experiment included mechanically inoculated infected plants and healthy pepper plants in the control group. The pepper plants were inoculated with the TEV using mechanical inoculation method during the four-leaf stage. The plants were observed periodically after mechanical inoculation. Each repetition was analyzed based on the total yield, pepper paste yield, fruit size, soluble solid content, fruit color and market value. The result indicated that, in average, TEV reduced Karaisali pepper yield by 77.5% and pepper paste yield by 33.6%. Furthermore, the average fruit length (37%), fruit diameter (21.4%), fruit wall thickness (14.2%), fruit volume (60.2%) and first quality fruit ratio were also decreased. The results confirm the threats of TEV in pepper production.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 5, 2019 |
Submission Date | April 24, 2018 |
Acceptance Date | November 27, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 25 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).