In this study, effects of different chloride salts applied to lentil Lens esculanta Moench on germination ratio and seedling growth with seedling mineral nutrient contents were investigated. In the experiment, three cultivars of green lentils Ankara Yeşili, Ceren and Meyveci 2001 and three cultivars of red lentils Çiftçi, Kafkas and Özbek were tested. Different chloride salts CaCl2 , MgCl2 and NaCl , and 0, 5, 10 and 20 dS m-1 EC doses of these salts were applied to the lentil cultivars. Laboratory and pot experiments were conducted according to completely randomized plots design in a darkened growth cabinet at 20±1 °C with three replications. Differences between applications with interactions of all the characteristics apart from root length in the pot experiments was found statistically significant. Analysis of the data showed that; germination rate, germination index, shoot length, root length, shoot dry weight, nitrogen, calcium, magnesium and potassium content of seedlings decreased with the increasing dose of the different salts of chloride while the mean germination times, concentrations of sodium and chloride in seedling increased.
Bu çalışmada, mercimekte Lens esculanta Moench farklı klor tuzlarının çimlenme ve fide gelişimi ile fide mineral içeriklerine etkileri araştırılmıştır. Denemede 3’ü yeşil Ankara Yeşili, Ceren ve Meyveci 2001 ve 3’ü kırmızı Çiftçi, Kafkas ve Özbek olmak üzere toplam 6 mercimek çeşidi kullanılmış olup, bunlara CaCl2, MgCl2 ve NaCl tuzlarının 0, 5, 10 ve 20 dS m-1 EC’lik dozları uygulanmıştır. Laboratuvar ve saksı denemeleri, tesadüf parselleri deneme deseninde üç tekerrürlü olarak 20±1 °C’de karanlık koşullarda çimlendirme dolabında yürütülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre; hem çimlendirme testlerinde hem de saksı denemesinde kök uzunluğu dışında ele alınan tüm özelliklerde çimlenme oranı, çimlenme indeksi, ortalama çimlenme süresi, fide boyu, fide kuru ağırlığı ile fide N, Na, K, Ca, Mg ve Cl içeriği uygulamalar arası farklılıklar ile interaksiyonlar istatistiki yönden P≤0.01 düzeyinde önemli bulunurken; farklı klor tuzlarındaki doz artışı ile çimlenme oranı ÇO , çimlenme indeksi Çİ , fide boyu FB , kök uzunluğu KU , fide kuru ağırlığı FKA ile fidelerin azot N , kalsiyum Ca , magnezyum Mg ve potasyum K içerikleri azalmış; ortalama çimlenme süresi OÇS , sodyum Na ve klor Cl içerikleri artmıştır. Sonuç olarak, Meyveci 2001 ve Çiftçi çeşitlerinin tuz toleransları daha yüksek bulunmuştur
Mercimek Lens esculanta Moench Tuz stresi İlk gelişme faktörleri Besin maddesi konsantrasyonu
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 23 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).