Bakla bitkisi baklagil bitkilerinin toprak ıslahı ve besleyicilik açısından tüm özelliklerini taşıyan ayrıca yaşlı toplumlarda sıkça görülen Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılabilen L-dopa içeren nadir bitkilerdendir. Bu çalışma, Samsun linde bakla genotiplerinin yaprak, çiçek ve taze meyvelerindein L-dopa içeriklerini belirlemek için yürütülmüştür. Çalışmada, 4 çeşit ve 18 hat 3 tekrarlamalı olarak tesadüf blokları deneme desenine göre Kasım ayında ekilmiştir. Denemede bitkinin vejetatif dönemde yaprakları, generatif dönemlerde çiçek ve taze meyvelerinden örnekler alınarak Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografi sistemi HPLC ile L-dopa içerikleri belirlenmiştir. Yapılan varyans analizi sonucu L-dopa içerikleri bakımından genotipler arasında çiçek ve meyvede P
Faba bean, reflecting all properties of legume crops such as soil improvement and benefit of human health, also contains L-dopa which can be used to cure Parkinson’s disease, is a rare plant. The study was conducted in Samsun province to determine the L-dopa content of leaf, flower and pod of faba bean genotypes. Four cultivars and 18 lines were sown on November in randomized complete blocks design with 3 replications. Samples were taken from leaves at vegatative period, flowers and fresh pods at generative period of faba bean. The L-dopa content was determined by HPLC. According to the result of variance analysis, the differences among genotypes for L-dopa content of flowers and fresh pods were found significant P
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 22 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).