In lentil, at the first stages of development, the amount of dry matter spent for the root and above the soil organs shows significant differences according to the cultivars, spending more food stuff for root development increases and so this rises the cultivar's tolerance for negative conditions. This research was conducted to determine the formation of root and above the soil surface organs in the five lentil cultivars Kış l ı k Pul 11, Kış l ı k Yeşil 21, Kış l ı k Kı rm ı z ı 51, Sazak-91 and Kay ı -91 . In the research 10 seeds of each cultivars were sown into PVC containers with 460 cm 3 of volume. The experimental design was a replicated randomized block with three replications. 15, 22 and 29 days after emergence, the plant were pulled off and their root lengths, shoot lengths, number of leaves, root and above the soil weights oven dry weights and under / over the soil dry weight rates were determined. The development advanced root lengths, shoot lengths, number of leaves and root and above the soil weights dry oven weights showed distinct increases at the all cultivars.
Mercimekte ilk geli şme devrelerinde tohumdan kök ve topraküstü organlar ı için harcanan kuru madde miktarları çeş itlere göre önemli de ğ işiklik göstermektedir. Bu devrede kök geli ş imi için daha fazla besin maddesi harcayan çeş itlerin kök say ı s ı ve kök uzunluklar ı daha fazla olmakta, bu ise genelde çe şidin olumsuz ko ş ullara karşı dayan ı kl ı l ığı n ı art ı rmaktad ı r. Bu çal ışma beş mercimek çeşidinin Kış l ı k Pul 11, Kış l ı k Yeşil 21, Kış l ı k Kı rm ı z ı 51, Sazak-91 ve Kay ı -91 ilk gelişme devresindeki kök ve topraküstü organlar ı n ı n 'durumunu belirlemek amac ı yla yap ı lm ışt ı r. Çal ışmada her çeş itten 10'ar tohum 460 cm3 hacmindeki PVC kaplara tekrarlanan tesadüf bloklar ı deneme desenine göre üç tekrarlamal ı olarak ekilmiştir. Ç ı k ıştan 15, 22 ve 29 gün sonra bitkiler sökülerek; kök uzunlu ğ u, fide uzunluğ u, yaprak say ı s ı , kök ve topraküstü fı r ı n kuru ağı rl ı klar ı ve kök / topraküstü oran ı saptanmışt ı r. Gelişme ilerledikçe kök uzunluğ u, fide uzunluğ u, yaprak say ı s ı , kök ve topraküstü f ı rı n kuru a ğı rl ı klar ı tüm çeşitlerde belirgin bir şekilde artış göstermi ştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1997 |
Submission Date | August 1, 1997 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 03 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).