Research Article
BibTex RIS Cite

Bıldırcın Büyütme Yemine Değişik Düzeylerde Organik Asit Karışımı ilavesinin Besi Performansı ile Bağırsak içeriği pH'sı Üzerine Etkileri

Year 2001, Volume: 07 Issue: 01, 147 - 150, 01.01.2001
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000270

Abstract

Bu çal ış ma bir organik asit karışı m ı n ı n formik asit+propiyonik asit b ı ld ı rc ı nlar ı n besi performans ı ve bağı rsak içeriği pH's ı üzerine etkilerini belirlemek amac ı yla yürütülmü ştür. Bu amaçla 300 adet 1 haftal ı k yaşl ı yerde yetiştirilen japon b ı ld ı rc ı nları kullan ı lm ışt ı r. Araşt ı rmada kontrol yemi 1.Grup ile bu yeme %0.1 2. Grup , %0.2 3.Grup ve %0.3 4.Grup organik asit kar ışı m ı ilave edilerek 4 grup olu şturulmuştur. Gruplar aras ı nda deneme sonu canl ı ağı rl ığı , canl ı ağı rl ı k artışı , yemden yararlanma oran ı ve yem tüketimi bak ı m ı ndan görülen farkl ı l ı klar önemsiz P>0.05 ; ba ğı rsak içeri ğ i pH'lar ı ise % 0.3 organik asit ilavesinde çok önemli derecede dü şük ç ı km ışt ı r P

References

  • Alp, M., N. Kocabağ l ı , R. Kahraman ve K. Bostan, 1999. Broylerlerde yeme organik asit ve zinc bacitracin ilavesinin ileum mikrofloras ı , pH's ı ve performansa etkisi. Yutav'99 Uluslararas ı Tavukçuluk Fuar ı ve Konferans ı , Bildiriler, 496- 504, İ stanbul.
  • Ayd ı n, G., D. Koçak, 1999. Baz ı antibiotiklerin kanatl ı yemlerinde yem katk ı maddesi olarak kullan ı mlar ı ndaki sak ı ncalar ve avrupa birli ğ i'nin bu konuda ald ığı kararlar. Yutav'99 Uluslararas ı Tavukçuluk Fuar ı ve Konferans ı , Bildiriler, 316- 320, İ stanbul.
  • Chapman ,J. D. 1988. Probiotics, acidifı ers and yeast culture: A place for natural additives in pig and poultry production . In Biotechnology in the Feed Industry, Alltech Technical Publications. 219-233, Nicholasville, Kentucky. USA.
  • Dixon, R. C., P. B. Hamilton, 1981. Effect of feed ingredients on the antifungal activity of propionic acid. Poultry Sci. 60, 2407- 2411.
  • Guerrero, R., G, Hoyos, 1991. Direct fed microbials and acidifiers for poultry. In Biotechnology in the Feed Industry, Alltech Technical Publications. 407-411, Nicholasville, Kentucky, USA.
  • Izat, A. L., M. H., Adams, M. C. Cabel, M. Colberg, M. A. Reiber, J. T. Skinner and P.W. Waldroup, 1990. Effects of formic acid or calcium formate in feed on performance and microbiological characteristics of broilers. Poultry Sci. 69, 1876-1882.
  • Kahraman, R., İ . Abaş , K. Bostan, M.A. Tanör, N. Kocaba ğl ı , ve M. Alp, 1999. Organik asit ve mayalar ı n broylerlerin performans ı , ileum pH's ı ile enterobacteriaceae populasyonuna etkisi. Yutav'99 Uluslararas ı Tavukçuluk Fuar ı ve Konferans ı , Bildiriler, 515-522, İ stanbul.
  • Kı rkp ı nar, F., V. Ayhan ve M. Bozkurt, 1999. Organik asit kar ışı m ı ve probiyotik kullan ı m ı n ı n etlik piliçlerde performans, ba ğı rsak pH's ı ve vizkozitesi üzerine etkileri. Uluslararas ı Hayvanc ı l ı k'99 Kongresi, 463-467, 21-24 Eylül, Izmir.
  • Kı rkp ı nar, F., R. Erkek, 2000. Yem katk ı maddeleri kullan ı mı , gelişmeler, sorunlar. International Animal Nutrition Congress '2000. Tebliğler, 286-293. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, 4-6 Eylül, Isparta.
  • Küçükersan, K. 2000. Yemlerde organik asit kullan ı m ı ve organik asitlerin etki mekanizmas ı . Katkı . İ nterkim Kimya Sanayii ithalat Ihracat ve Ticaret A. Ş . Yay ı n Organ ı , Yı l:3, Say ı :8 Sayfa:4-5, Haziran.
  • Miller, B. F. 1987. Acidifı ed poultry diets and their implications for the poultry industry 199-209. In : Biotechnology In The Feed Industry. Alltech Technical Publications, Kentucky, USA.
  • Paster, N. 1979. A commercial scale study of efficacy of propionic acid and calcium propionate as fungistats in poultry feed. Poultry Sci., 58, 572-576.
  • Patten, J. D., P. W., Waldroup, 1988. The use of organic acid in broiler diets. Poultry Sci. 67, 1178-1182.
  • Pinchasov, Y., L.S. Jensen, 1989. Effect of short-chain fatty acids on voluntary feed of broiler chicks. Poultry Sci. 68,1612-1618.
  • Shane, S. 1999. The antibiotics issue. Poultry International, 38(7): 46-50.
  • Skinner, J. T., A. L. Izat and P. W. Waldroup, 1991. Research Note: Fumaric acid enhances performance of broiler chickens. Poultry Sci., 70,1444-1447.
  • SPSS for Windows. Relased 9.0, 2000 paket program, copy CD. Stewart, R. G., R. D. Wyatt, J. Kiker, 1977. Effect of commercial antifungal compounds on the performance of broiler chickens. Poultry Sci., 56,1664-1666.
  • Şanl ı , Y., A. Filazi ve E. Yarsan, 1998. Et tipi piliçlerde canl ı ağı rl ı k üzerine stabilize rumen ekstrakt ı n ı n etkisi. Veteriner Hekimler Derneğ i Dergisi, Mart-Haziran,57-60.
  • Tuncer, Ş . D., Y. Şanl ı , K. Küçükersan, A. Filazi, O. Erganiş, M. Çorlu ve E. İ mece, 1999. Stabilize rumen ekstrakt ı n ı n broyler rasyonları nda kullan ı lmas ı . Yutav'99 Uluslararas ı Tavukçuluk Fuarı ve Konferans ı , Bildiriler, 287-293, İ stanbul.
  • Van der Wal., P., 1980. Salmonella control of feedstuffs by pelleting or acid treatment. Zootechnia, November:28-31.
  • Vogt, H., S. Matthes, S. Harnisch and M. Ristic, 1979. Fumaric acid in broiler rations. Archiv für Geflügelkunde,43:54-60.
  • Vogt, H., S. Matthes and S. Harnisch, 1981. The effect of organic acids in the rations on the performances of broilers and laying hens. Archiv für Geflügelkunde,45:221-232.
  • Vogt, H., S. Matthes and S. Harnisch, 1982. The effect of organic acids in the rations on the performances of broilers —2nd report. Archiv für Geflügelkunde,46:223-227.
  • Waldroup, A., S. Kaniawati and A. Mauromoustakos, 1995. Performance characteristics and microbiological aspects of broilers fed diets supplemented with organic acid. Journal of Food Protection. 58(5) 482-489.
  • Yalç ı n, S., S. Yalç ı n, A. Şehu ve K. Sanfak ı oğulları , 2000. Yumurta tavuğu rasyonlar ı nda laktik asit kullan ı m ı n ı n baz ı yumurta kalite özelliklerine etkisi. International Animal Nutrition Congress '2000. Tebli ğler, 600-604, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 4-6 Eylül, Isparta.

The Effect of Organic Acids Mixture Supplementation at Various Levels to Diets of Japanese Quails on Fattening Performance and pH of Intestinal Contents

Year 2001, Volume: 07 Issue: 01, 147 - 150, 01.01.2001
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000270

Abstract

This experiment was conducted to study the effect of organic acids mixture formic acid+propionic acid supplementation at various levels to diets of Japanese quails on fattening performance and pH of intestinal contents. Three hundred Japanese quails, raised on ground, were used. In the experiment, 4 treatment groups were established with a basal ration 1 5tGroup supplemented with 0.1 2ndGroup , 0.2 3"1Group and 0.3% 4thGroup OA mixture. Differences among the groups in terms of fı nal liveweight, liveweight gain, feed effı ciency ratio and feed consumption were not statistically significant P>0.05 . Intestinal pH were effected by organic acids treatment P

References

  • Alp, M., N. Kocabağ l ı , R. Kahraman ve K. Bostan, 1999. Broylerlerde yeme organik asit ve zinc bacitracin ilavesinin ileum mikrofloras ı , pH's ı ve performansa etkisi. Yutav'99 Uluslararas ı Tavukçuluk Fuar ı ve Konferans ı , Bildiriler, 496- 504, İ stanbul.
  • Ayd ı n, G., D. Koçak, 1999. Baz ı antibiotiklerin kanatl ı yemlerinde yem katk ı maddesi olarak kullan ı mlar ı ndaki sak ı ncalar ve avrupa birli ğ i'nin bu konuda ald ığı kararlar. Yutav'99 Uluslararas ı Tavukçuluk Fuar ı ve Konferans ı , Bildiriler, 316- 320, İ stanbul.
  • Chapman ,J. D. 1988. Probiotics, acidifı ers and yeast culture: A place for natural additives in pig and poultry production . In Biotechnology in the Feed Industry, Alltech Technical Publications. 219-233, Nicholasville, Kentucky. USA.
  • Dixon, R. C., P. B. Hamilton, 1981. Effect of feed ingredients on the antifungal activity of propionic acid. Poultry Sci. 60, 2407- 2411.
  • Guerrero, R., G, Hoyos, 1991. Direct fed microbials and acidifiers for poultry. In Biotechnology in the Feed Industry, Alltech Technical Publications. 407-411, Nicholasville, Kentucky, USA.
  • Izat, A. L., M. H., Adams, M. C. Cabel, M. Colberg, M. A. Reiber, J. T. Skinner and P.W. Waldroup, 1990. Effects of formic acid or calcium formate in feed on performance and microbiological characteristics of broilers. Poultry Sci. 69, 1876-1882.
  • Kahraman, R., İ . Abaş , K. Bostan, M.A. Tanör, N. Kocaba ğl ı , ve M. Alp, 1999. Organik asit ve mayalar ı n broylerlerin performans ı , ileum pH's ı ile enterobacteriaceae populasyonuna etkisi. Yutav'99 Uluslararas ı Tavukçuluk Fuar ı ve Konferans ı , Bildiriler, 515-522, İ stanbul.
  • Kı rkp ı nar, F., V. Ayhan ve M. Bozkurt, 1999. Organik asit kar ışı m ı ve probiyotik kullan ı m ı n ı n etlik piliçlerde performans, ba ğı rsak pH's ı ve vizkozitesi üzerine etkileri. Uluslararas ı Hayvanc ı l ı k'99 Kongresi, 463-467, 21-24 Eylül, Izmir.
  • Kı rkp ı nar, F., R. Erkek, 2000. Yem katk ı maddeleri kullan ı mı , gelişmeler, sorunlar. International Animal Nutrition Congress '2000. Tebliğler, 286-293. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, 4-6 Eylül, Isparta.
  • Küçükersan, K. 2000. Yemlerde organik asit kullan ı m ı ve organik asitlerin etki mekanizmas ı . Katkı . İ nterkim Kimya Sanayii ithalat Ihracat ve Ticaret A. Ş . Yay ı n Organ ı , Yı l:3, Say ı :8 Sayfa:4-5, Haziran.
  • Miller, B. F. 1987. Acidifı ed poultry diets and their implications for the poultry industry 199-209. In : Biotechnology In The Feed Industry. Alltech Technical Publications, Kentucky, USA.
  • Paster, N. 1979. A commercial scale study of efficacy of propionic acid and calcium propionate as fungistats in poultry feed. Poultry Sci., 58, 572-576.
  • Patten, J. D., P. W., Waldroup, 1988. The use of organic acid in broiler diets. Poultry Sci. 67, 1178-1182.
  • Pinchasov, Y., L.S. Jensen, 1989. Effect of short-chain fatty acids on voluntary feed of broiler chicks. Poultry Sci. 68,1612-1618.
  • Shane, S. 1999. The antibiotics issue. Poultry International, 38(7): 46-50.
  • Skinner, J. T., A. L. Izat and P. W. Waldroup, 1991. Research Note: Fumaric acid enhances performance of broiler chickens. Poultry Sci., 70,1444-1447.
  • SPSS for Windows. Relased 9.0, 2000 paket program, copy CD. Stewart, R. G., R. D. Wyatt, J. Kiker, 1977. Effect of commercial antifungal compounds on the performance of broiler chickens. Poultry Sci., 56,1664-1666.
  • Şanl ı , Y., A. Filazi ve E. Yarsan, 1998. Et tipi piliçlerde canl ı ağı rl ı k üzerine stabilize rumen ekstrakt ı n ı n etkisi. Veteriner Hekimler Derneğ i Dergisi, Mart-Haziran,57-60.
  • Tuncer, Ş . D., Y. Şanl ı , K. Küçükersan, A. Filazi, O. Erganiş, M. Çorlu ve E. İ mece, 1999. Stabilize rumen ekstrakt ı n ı n broyler rasyonları nda kullan ı lmas ı . Yutav'99 Uluslararas ı Tavukçuluk Fuarı ve Konferans ı , Bildiriler, 287-293, İ stanbul.
  • Van der Wal., P., 1980. Salmonella control of feedstuffs by pelleting or acid treatment. Zootechnia, November:28-31.
  • Vogt, H., S. Matthes, S. Harnisch and M. Ristic, 1979. Fumaric acid in broiler rations. Archiv für Geflügelkunde,43:54-60.
  • Vogt, H., S. Matthes and S. Harnisch, 1981. The effect of organic acids in the rations on the performances of broilers and laying hens. Archiv für Geflügelkunde,45:221-232.
  • Vogt, H., S. Matthes and S. Harnisch, 1982. The effect of organic acids in the rations on the performances of broilers —2nd report. Archiv für Geflügelkunde,46:223-227.
  • Waldroup, A., S. Kaniawati and A. Mauromoustakos, 1995. Performance characteristics and microbiological aspects of broilers fed diets supplemented with organic acid. Journal of Food Protection. 58(5) 482-489.
  • Yalç ı n, S., S. Yalç ı n, A. Şehu ve K. Sanfak ı oğulları , 2000. Yumurta tavuğu rasyonlar ı nda laktik asit kullan ı m ı n ı n baz ı yumurta kalite özelliklerine etkisi. International Animal Nutrition Congress '2000. Tebli ğler, 600-604, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 4-6 Eylül, Isparta.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Güray Erener This is me

B.zehra Sarıçiçek This is me

Aslı Ozdaş This is me

Publication Date January 1, 2001
Submission Date January 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 07 Issue: 01

Cite

APA Erener, G., Sarıçiçek, B., & Ozdaş, A. (2001). Bıldırcın Büyütme Yemine Değişik Düzeylerde Organik Asit Karışımı ilavesinin Besi Performansı ile Bağırsak içeriği pH’sı Üzerine Etkileri. Journal of Agricultural Sciences, 07(01), 147-150. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000270

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).