Bu çalışmada, ülkemiz ve bölgemiz açısından turunç yanında, turunca alternatif olarak düşünülen Troyer ve Carrizo sitranjı anaçları üzerine aşılı önemli turunçgil çeşitlerimizden olan Marsh Seedless altıntopunun yaprak karbonhidrat içerikleri göz önüne alınarak, en uygun anaç X kalem kombinasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme materyali olarak, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’ndeki 18 yaşlı ağaçlar kullanılmıştır. Karbonhidrat içerikleri açısından sitranjların daha yüksek değerlere sahip olduğu gözlenmiştir. Mevsimsel değişime baktığımızda ise; toplam karbonhidratlar, nişasta ve karbonhidrat/azot C/N oranının ilkbahardan yaza doğru artıp sonbahara doğru azaldığı; toplam şeker, indirgen şeker ve sakkaroz içeriklerinin ise ilkbahardan sonbahara kadar azaldığı kışa doğru ise arttığı saptanmıştır. Bulgularımız sonucunda, en yüksek toplam karbonhidrat içerikleri, Carrizo sitranjı anacı üzerindeki ağaçlarda saptanırken; nişasta, toplam şeker, indirgen şeker ve sakkaroz içeriklerinin de genel olarak sitranj anaçları üzerine aşılı ağaçlarda daha yüksek olduğu belirlenmiştir
In this study, it was intended to identify the most suitable rootstock X scion combination, taking into account the carbohydrate content of grapefruit leaves of Marsh Seedless, which is amongst important citrus varieties, in terms of our country and our region, hanging on Troyer and Carrizo citrange rootstocks and considered an alternative to sour orange. The trees, which were 18 years old at West Mediterranean Agricultural Research Institute, have been used as experiment material. The highest carbohydrates contents were found at trees on citrange rootstocks. When we look for seasonal changes, we determined that total carbohydrates, starch and carbohydrate/nitrogen C/N rate increases from spring to summer and decreases to fall; total sugar, reduced sugar and sucrose content decreases from spring to fall and increases to winter. As a result of our study, the highest total carbohydrates contents were found at trees on Carrizo citrange rootstocks. On the other hand, higher starch, total sugar, reduced sugar and sucrose were determined on citrange rootstocks
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2009 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 15 Sayı: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).