Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yerli Turunç, Carrizo ve Troyer Sitranjı Anaçlarının Antalya Kosullarında Yetistirilen Marsh Seedless Altıntopunun Yaprak Karbonhidrat İçerikleri ve Mevsimsel Değisimleri Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Cilt: 15 Sayı: 03, 224 - 230, 01.08.2009
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001095

Öz

Bu çalışmada, ülkemiz ve bölgemiz açısından turunç yanında, turunca alternatif olarak düşünülen Troyer ve Carrizo sitranjı anaçları üzerine aşılı önemli turunçgil çeşitlerimizden olan Marsh Seedless altıntopunun yaprak karbonhidrat içerikleri göz önüne alınarak, en uygun anaç X kalem kombinasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme materyali olarak, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’ndeki 18 yaşlı ağaçlar kullanılmıştır. Karbonhidrat içerikleri açısından sitranjların daha yüksek değerlere sahip olduğu gözlenmiştir. Mevsimsel değişime baktığımızda ise; toplam karbonhidratlar, nişasta ve karbonhidrat/azot C/N oranının ilkbahardan yaza doğru artıp sonbahara doğru azaldığı; toplam şeker, indirgen şeker ve sakkaroz içeriklerinin ise ilkbahardan sonbahara kadar azaldığı kışa doğru ise arttığı saptanmıştır. Bulgularımız sonucunda, en yüksek toplam karbonhidrat içerikleri, Carrizo sitranjı anacı üzerindeki ağaçlarda saptanırken; nişasta, toplam şeker, indirgen şeker ve sakkaroz içeriklerinin de genel olarak sitranj anaçları üzerine aşılı ağaçlarda daha yüksek olduğu belirlenmiştir

Kaynakça

  • Dugger, W.M. and R.L. Palmer. 1969. Seasonal changes in lemon carbonhydrates. Proc. First Int. Citrus Symposium-1968 1:339-344.
  • Düzgüneş, O. 1963. İstatistik prensipleri ve metodları. Ege Üniversitesi Matbası, İzmir.378 s.
  • Goldschmidt, E.E. and K.E. Koch. 1996. Evergreen fruit tree systems. photoassimilate distribution in plants and crops, p. 797-823. Marcel Dekker Inc. New York.
  • Goldschmıdth, E.E. 1997. Carbohydrate supply as a limiting factor for citrus fruit growth and productivity. HortScience 32 (3): 550-551.
  • Jones, W.W and M.L. Steinacker. 1951. Seasonal changes in concentrations of sugar and starch in leaves and twings of citrus trees. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 58:1-4.
  • Jones, W.W., T.W. Embleton, M.L. Steinacker and C.B. Gree. 1964. The effect of time of fruit harvest on fruiting and carbonhydrate supply in the Valencia orange. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 84:152-157.
  • Kaplankıran, M. 1984. Bazı turunçgil anaçlarının doğal hormon, karbonhidrat ve bitki besin madde düzeyleri ile büyümeleri arasındaki ilişkiler üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana (Basılmamış).
  • Kaplankıran, M., M. Özsan ve Ö. Tuzcu. 1985. Bazı turunçgil anaç x kalem etkileşmesinin karbonhidrat düzeylerine etkileri. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 9(3): 261-268.
  • Kaşka, N. 1968. Çok yıllık bitkiler ve özellikle meyve ağaçlarında depolanması. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 310, Yardımcı ders kitabı: 110, A. Ü. Basımevi, Ankara, 155 s. kullanılması ve
  • Luis, A.G., F. Fornes and J.L. Guardiola. 1995. Leaf carbonhydrates and flower formation in Citrus. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 120(2):222-227.
  • Mataa, M. and S. Tominaga. 1998 a. Reproductive-vegetative shoot growth ınteractions and relationship to non- structural carbohydrates in ımmature ponkan mandarin. Journal of Horticultural Science & Biotechnology 73 (2) : 189-194.
  • Mataa, M. and S. Tominaga. 1998 b. Efffects of root restriction on tree development in ponkan mandarin (Citrus reticulata Blanco). Journal of the American Society for Horticultural Science 123 (4): 651-655.
  • Mataa, M., S. Tominaga and I. Kozaki. 1996. Seasonal changes of carbohydrate constituents in ponkan (Citrus reticulata Blanco). Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 65 (3): 513-523.
  • Mataa, M., S. Tominaga and I. Kozaki. 1998. The Effect of time of girdling on carbohydrate contents and fruting in ponkan mandarin (Citrus reticulata Blanco). Scientia Holticulturea 73(4): 203-211.
  • Özcan, M. Ö. ve M. Ulubelde. 1984. Turunçgil anaçları. Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü Yayınları No:50 Menemen/İzmir.
  • Sharples, G.C. and L. Burkhart. 1954. Seasonal changes in carbonhydrates in the Marsh grapefruits tree in Arizona. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 63:74-80.
  • Smith, P.F., W. Reuther and A.W. Specht. 1952. Seasonal changes in valencia orange trees. ıı. changes in micro- elements, sodium and carbohydrates in leaves. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 59:31-35.
  • TUIK, 2008. http://www.utk.org.tr/UserFiles/File/Turunçgil Raporu.doc. Turunçgil raporu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü.
  • Tuzcu, Ö. 1974. Değişik derim zamanlarının Washington Navel ve Yafa portakal çeşitlerinde verim, meyve kalitesi ve yapraklardaki karbonhidrat miktarlarına etkileri üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi (Basılmamış). Kürsüsü, Adana
  • Yahata, D., Y. Oba and M. Kuwahara. 1995. Changes in carbohydrate-levels, ındoleacetic-acid and gibberellin-like substances in the summer shoots of wase satsuma mandarine trees grown ındoors during flower-bud differentiation. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 64 (3): 527-533. activity
  • Yeşiloğlu, T. 1988. Klemantin mandarininde GA3 ve bilezik alma uygulamalarının yapraklarda karbonhidrat, bitki besin maddeleri, meyve verim miktarları ve kalite üzerine etkileri. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Adana (Basılmamış).
  • Yeşiloğlu,T., Ö. Tuzcu, M. Kaplankıran ve M. Özsan. 1992. Klemantin mandarininde GA3 ve bilezik alma uygulamalarının yapraklarda karbonhidrat düzeylerine etkisi ve bilezik yaralarının kapanma oranları ile ilişkisi. Doğa-Tr.J.of Agriculture and Forestry 16(1):252-270.

The Effects of Local Sour Orange, Carrizo and Troyer Citrange Rootstocks on Carbohydrate Contents and Seasonal Changes in Leaves of Marsh Seedless Variety Grown in Antalya

Yıl 2009, Cilt: 15 Sayı: 03, 224 - 230, 01.08.2009
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001095

Öz

In this study, it was intended to identify the most suitable rootstock X scion combination, taking into account the carbohydrate content of grapefruit leaves of Marsh Seedless, which is amongst important citrus varieties, in terms of our country and our region, hanging on Troyer and Carrizo citrange rootstocks and considered an alternative to sour orange. The trees, which were 18 years old at West Mediterranean Agricultural Research Institute, have been used as experiment material. The highest carbohydrates contents were found at trees on citrange rootstocks. When we look for seasonal changes, we determined that total carbohydrates, starch and carbohydrate/nitrogen C/N rate increases from spring to summer and decreases to fall; total sugar, reduced sugar and sucrose content decreases from spring to fall and increases to winter. As a result of our study, the highest total carbohydrates contents were found at trees on Carrizo citrange rootstocks. On the other hand, higher starch, total sugar, reduced sugar and sucrose were determined on citrange rootstocks

Kaynakça

  • Dugger, W.M. and R.L. Palmer. 1969. Seasonal changes in lemon carbonhydrates. Proc. First Int. Citrus Symposium-1968 1:339-344.
  • Düzgüneş, O. 1963. İstatistik prensipleri ve metodları. Ege Üniversitesi Matbası, İzmir.378 s.
  • Goldschmidt, E.E. and K.E. Koch. 1996. Evergreen fruit tree systems. photoassimilate distribution in plants and crops, p. 797-823. Marcel Dekker Inc. New York.
  • Goldschmıdth, E.E. 1997. Carbohydrate supply as a limiting factor for citrus fruit growth and productivity. HortScience 32 (3): 550-551.
  • Jones, W.W and M.L. Steinacker. 1951. Seasonal changes in concentrations of sugar and starch in leaves and twings of citrus trees. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 58:1-4.
  • Jones, W.W., T.W. Embleton, M.L. Steinacker and C.B. Gree. 1964. The effect of time of fruit harvest on fruiting and carbonhydrate supply in the Valencia orange. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 84:152-157.
  • Kaplankıran, M. 1984. Bazı turunçgil anaçlarının doğal hormon, karbonhidrat ve bitki besin madde düzeyleri ile büyümeleri arasındaki ilişkiler üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana (Basılmamış).
  • Kaplankıran, M., M. Özsan ve Ö. Tuzcu. 1985. Bazı turunçgil anaç x kalem etkileşmesinin karbonhidrat düzeylerine etkileri. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 9(3): 261-268.
  • Kaşka, N. 1968. Çok yıllık bitkiler ve özellikle meyve ağaçlarında depolanması. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 310, Yardımcı ders kitabı: 110, A. Ü. Basımevi, Ankara, 155 s. kullanılması ve
  • Luis, A.G., F. Fornes and J.L. Guardiola. 1995. Leaf carbonhydrates and flower formation in Citrus. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 120(2):222-227.
  • Mataa, M. and S. Tominaga. 1998 a. Reproductive-vegetative shoot growth ınteractions and relationship to non- structural carbohydrates in ımmature ponkan mandarin. Journal of Horticultural Science & Biotechnology 73 (2) : 189-194.
  • Mataa, M. and S. Tominaga. 1998 b. Efffects of root restriction on tree development in ponkan mandarin (Citrus reticulata Blanco). Journal of the American Society for Horticultural Science 123 (4): 651-655.
  • Mataa, M., S. Tominaga and I. Kozaki. 1996. Seasonal changes of carbohydrate constituents in ponkan (Citrus reticulata Blanco). Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 65 (3): 513-523.
  • Mataa, M., S. Tominaga and I. Kozaki. 1998. The Effect of time of girdling on carbohydrate contents and fruting in ponkan mandarin (Citrus reticulata Blanco). Scientia Holticulturea 73(4): 203-211.
  • Özcan, M. Ö. ve M. Ulubelde. 1984. Turunçgil anaçları. Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü Yayınları No:50 Menemen/İzmir.
  • Sharples, G.C. and L. Burkhart. 1954. Seasonal changes in carbonhydrates in the Marsh grapefruits tree in Arizona. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 63:74-80.
  • Smith, P.F., W. Reuther and A.W. Specht. 1952. Seasonal changes in valencia orange trees. ıı. changes in micro- elements, sodium and carbohydrates in leaves. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 59:31-35.
  • TUIK, 2008. http://www.utk.org.tr/UserFiles/File/Turunçgil Raporu.doc. Turunçgil raporu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü.
  • Tuzcu, Ö. 1974. Değişik derim zamanlarının Washington Navel ve Yafa portakal çeşitlerinde verim, meyve kalitesi ve yapraklardaki karbonhidrat miktarlarına etkileri üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi (Basılmamış). Kürsüsü, Adana
  • Yahata, D., Y. Oba and M. Kuwahara. 1995. Changes in carbohydrate-levels, ındoleacetic-acid and gibberellin-like substances in the summer shoots of wase satsuma mandarine trees grown ındoors during flower-bud differentiation. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science 64 (3): 527-533. activity
  • Yeşiloğlu, T. 1988. Klemantin mandarininde GA3 ve bilezik alma uygulamalarının yapraklarda karbonhidrat, bitki besin maddeleri, meyve verim miktarları ve kalite üzerine etkileri. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Adana (Basılmamış).
  • Yeşiloğlu,T., Ö. Tuzcu, M. Kaplankıran ve M. Özsan. 1992. Klemantin mandarininde GA3 ve bilezik alma uygulamalarının yapraklarda karbonhidrat düzeylerine etkisi ve bilezik yaralarının kapanma oranları ile ilişkisi. Doğa-Tr.J.of Agriculture and Forestry 16(1):252-270.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Ebru Cücü Açıkalın Bu kişi benim

Mustafa Pekmezci Bu kişi benim

Turgut Yeşiloğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2009
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 15 Sayı: 03

Kaynak Göster

APA Cücü Açıkalın, E., Pekmezci, M., & Yeşiloğlu, T. (2009). Yerli Turunç, Carrizo ve Troyer Sitranjı Anaçlarının Antalya Kosullarında Yetistirilen Marsh Seedless Altıntopunun Yaprak Karbonhidrat İçerikleri ve Mevsimsel Değisimleri Üzerine Etkileri. Journal of Agricultural Sciences, 15(03), 224-230. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001095

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).