In this study, the effects of callus age, ultraviolet UV irradiation and incubation time were investigated for the induction of trans-resveratrol production in callus cultures of Kalecik karası Clone 12 Vitis vinifera L. grape cultivar. Part of leaves ~1 cm were taken from one year old grapevines grown in greenhouse and then were cultured in Gamborg B-5 media including 2% saccarose, 0.8% agar, 1.0 µM BAP 6benzylaminopurine and 0.1 µM 2, 4-D 2, 4-dichlorophenoxy-acetic acid . After the second subculture, 12 and 15 days old callus tissues were exposed to 254 nm UV light at 10 cm distance from the source for 10 and 15 min. Trans-resveratrol was measured at 0, 24, 48 and 72 hours of incubation by using High Pressure Liquid Chromatography HPLC . Trans-resveratrol concentration of control callus ranged from 0.56 to 0.96 µg g fw-1. The highest trans-resveratrol production was obtained from 12 and 15 days-old callus irradiated for 10 min. at the 48th hours of incubation 2.42 µg g fw-1 . Considering the highest value of trans-resveratrol concentration in controls and experiments, it was determined that UV irraditation in Kalecik karası elicitated the trans-resveratrol production by 2.5 times
Kalecik karası Vitis vinifera L. cv. stilbene trans-resveratrol callus culture UV irradiation
Bu çalışmada, Kalecik karası Klon 12 Vitis vinifera L üzüm çeşidine ait kallus kültürlerinde, transresveratrol üretiminin uyarılması üzerine kallus yaşı, ultraviyole UV ışını uygulama ve inkübasyon süresinin etkisi incelenmiştir. Kallus eldesi için serada yetişen bir yaşlı asmalardan alınan yaprak parçaları ~1 cm2 , %2 sakkaroz, % 0.8 agar, 1.0 µM BAP 6-benzilaminopürin ve 0.1 µM 2, 4-D 2, 4- diklorofenosi-asetik asit eklenmiş Gamborg B-5 ortamında kültüre alınmıştır. İkinci alt kültürden sonra, 12 ve 15 gün yaşlı kalluslara, 10 cm uzaklıktan 10 ve 15 dakika süreyle 254 nm dalga boyuna sahip UV ışını uygulanmıştır.Trans-resveratrol üretiminin belirlenmesi amacıyla, Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisi HPLC yönteminden yararlanılmış, ölçümler 0., 24., 48. ve 72. saatlerde yapılmıştır. Trans-resveratrol konsantrasyonu kontrol kalluslarında, 0.560.96 µg/g fw arasında değişmiştir.En yüksek trans-resveratrol üretimi, 10 dakika UV ışını uygulaması yapılmış 12 ve 15 gün yaşlı kalluslarda 48. saat ölçümlerinde elde edilmiştir 2.42 µg/g fw . Kontrol ve uygulamalarda elde edilen en yüksek trans-resveratrol derişimleri dikkate alındığında UV ışını uygulamasının Kalecik Karası’nda trans-resveratrol birikimini uyardığı ve yaklaşık 2.5 kat artış sağladığı belirlenmiştir
Kalecik karası Vitis vinifera L. stilben trans-resveratrol kallus kültürü UV ışını
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 15 Sayı: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).