Net cage aquaculture has developed rapidly since mid 1980’s in Turkish Coasts. Rapid and uncontrolled development had brought some environmental problems. Uneaten feeds and feaces effected water column and sediment in a negative way especially in closed and semi-enclosed bays. Together with the advances in net cage technology, offshore aquaculture which makes possible more intensive and efficient production has brought new trend to cage aquaculture. The aim of this study was to monitor probable impacts of the offshore aquaculture farm produced sea bream and sea bass on water column located in Ildır Bay. For this purpose, 8 seasonal samplings were carried out at three stations from surface and bottom waters on May 2000, July 2000, October 2000, February 2001 and February 2004, May 2004, August 2004, November 2004. Physico-chemical variables temperature, salinity, pH; dissolved oxygen, Secchi depth and nutrients Nitrate, nitrite, ammonium, phosphate of the samples were investigated. Measured values changed between; 14.024.5ºC for water temperature, 7.85-8.48 for pH, 33.97-41.00 ‰ for salinity, 5.2-9.2 mg/L for dissolved oxygen, 10.5-32.9 m for secchi depth, nd non detected -0.44.µgat/L for nitrite, nd-1.12 µgat/L for nitrate, nd-9.07µgat/L for ammonium, nd-0,61 µgat/L for phosphate. In conclusion, significant changes were not detected in water quality because cages are situated offshore and consequently depths are high and feeding is carried out under control
Türkiye kıyılarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği 1980’lerin ortalarında başlamıştır. Hızlı ve plansız gelişim bazı çevresel sorunları da beraberinde getirmiştir. Yetiştiriciliği yapılan türler tarafından tüketilmeyen yemler ve dışkılar özellikle kapalı ve yarı kapalı koylarda su sütununda ve sedimentte olumsuz etkilere yol açmıştır. Günümüzde ağ kafes teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak daha yoğun ve verimli üretim yapılmasına olanak sağlayan açık deniz ağ kafes sistemlerinin kurulması, ağ kafes yetiştiriciliğine yeni bir yön vermiştir. Bu çalışmada Ildır Koyu’nda açık deniz ağ kafeslerde gerçekleştirilen çipura ve levrek yetiştiriciliğinin su kolonunda oluşturması olası etkilerin izlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Mayıs 2000, Temmuz 2000, Ekim 2000, Şubat 2001 ve Şubat 2004, Mayıs 2004, Ağustos 2004, Kasım 2004 tarihlerinde üç istasyonda yüzeyve dip suyunda 8 kez mevsimsel örnekleme yapılmıştır. Alınan örneklerde fiziko-kimyasal parametreler ve besleyici elementlerin değişimleri incelenmiştir. Örneklerin analizi sonucunda; su sıcaklığının 14,0-24,5 ºC, pH’ın 7,858,48, çözünmüş oksijenin 5,2-9,2 mg/L, tuzluluğun ‰33,97-41,00, Secchi derinliğinin 10,5-32,9 m, nitrit azotunun nd ölçüm limitinin altında -0,44 µgat/L, nitrat azotunun nd-1,12 µgat/L, amonyum azotunun nd-9,07 µgat/L, fosfat fosforunun nd-0,61 µgat/L arasında değişimler gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, ağ kafeslerin anakaradan oldukça uzak olması, dolayısı ile derinliklerin yüksek oluşu ve yemlemenin kontrollü olarak yapılması nedeni ile su kalite kriterlerinde önemli boyutta değişim gözlenmemiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 13 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).