Domat zor köklenen ve Ayvalık kolay köklenen zeytin çeşitleri Türkiye için sırasıyla yeşil sofralık ve yağlık olarak önemlidir. Bu çalışmanın amacı Domat ve Ayvalık çeşitlerinin satışa hazır fidan elde etmektir. Bu, farklı boyutlarda ve farklı zamanlarda alınan çeliklerin, farklı ortamlarda ve Gölgeli Plastik Tünel GPT altında köklendirilmesi ile elde edilmiştir. Çelikler 1, 2 ve 3 boğumlu olarak 3 boyutta hazırlanmıştır. Köklendirme ortamları: I. Kontrol kum , II. Perlit: Turba: Kum: Mil 1:1:1:1 , III. Perlit: Turba: Kum: Mil 1:2:1:2 , IV. Perlit: Turba: Kum: Mil 1:1:2:2 , V. Perlit: Turba: Kum: Mil 0:0:1:1 , VI. Perlit: Turba: Kum: Mil 1:0:1:1 . Çelikler SPT ortamında 60 gün köklendirme amacıyla ve takibinde 30 gün süreyle gölgede tutulmuştur. Çeliklerde canlılık oranı, kallus oranı ve köklenme oranı ile vegetative gelişme belirlenmiştir. Ayvalık çeliklerinde hem kallus hem de kök oluşurken, Domat çeliklerinde sadece kallus oluşumu gözlenmiştir. En yüksek kallus %70 oluşumu 1 boğumlu Ayvalık Mayıs çeliklerinde ve 1:0:1:1 ortamında elde edilirken en yüksek köklenme %40 oranı aynı ortam ve tarihte fakat 3 boğumlu çeliklerde elde edilmiştir. Domat çeşidinde ise en yüksek kallus oluşumu yine Mayıs fakat 3 boğumlu çeliklerinde ve 1:2:1:2 oratmında gözlenmiştir. Köklenme oranı hem Domat hem de Ayvalık çeliklerinde çok düşük olmuştur. Bu da belki köklendirme ortamı olarak seçilen ortamların adventif kök oluşumu için uygun olmamasından kaynaklanabilir. Oysa anaç materyalin daha ekonomik olarak değerlendirilmesi için her üç boydaki iki yapraklı çeliklerin kullanılmasının uygun olduğu belirlenmiştir
Zeytin Olea europaea L. domat Ayvalık GPT gölgeli plastik tünell çelik boyu köklenme ortamı
Domat difficult to root and Ayvalık easy to root are important olive cultivars for green table olives and olive oil respectively in Turkey. This research was carried out to obtain ready to sale nursery plants of Domat and Ayvalık. It was achieved rooting their cuttings in different sizes and under different media and taken in different times of the crop year in Shaded Polyethylene Tunnels SPT . Cuttings were prepared in three sizes: 1, 2 and 3 nodes with two leaves. Rooting media was; I. Control Sand , II. Perlite: Peat: Sand: Silt 1:1:1:1 , III. Perlite: Peat: Sand: Silt 1:2:1:2 , IV. Perlite: Peat: Sand: Silt 1:1:2:2 , V. Perlite: Peat: Sand: Silt 0:0:1:1 and VI. Perlite: Peat: Sand: Silt 1:0:1:1 . Cuttings were kept in SPT for 60 days for rooting and then kept under shade for another 30 days. Vegetative growth characteristics were determined by studying percent survival rate, callus development and rooting. While, Ayvalık cuttings formed both callus and roots, Domat cuttings formed only callus. The highest callus formation 70% was observed on Ayvalık cuttings 1 node taken in May in 1:0:1:1 rooting media, but the highest rooting 40% was observed on cuttings of three nodes in the same date and media. In Domat, the highest callus was formed on cuttings 3 nodes in May in 1:2:1:2 media. The rooting was very low in Domat however, as it was for Ayvalık too. This was probably because rooting media did not form a suitable environment for adventitious root formation. Cuttings with 1, 2 and 3 nodes carrying 2 leaves differed in percent rooting with different treatments. All three sizes of cuttings can be used in propagation by rooting for the economical use of stock material
Olive Olea europaea L. domat Ayvalık SPT shaded polyethylene tunnel cutting size rooting media
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2005 |
Submission Date | August 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 11 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).