Araşt ı rmada, teksel seleksiyon yöntemi ile taze tüketime uygun olarak geli ştirilen 15 fasulye çeşit aday ı ile ülkemizde ticari olarak yeti ştirilen 5 taze fasulye çeşidi hem morfolojik çe şit özellikleri dikkate al ı narak hem de protein markörler yard ı m ı ile tan ı mlanmıştı r. Tarla koşulları nda yürütülen çal ışmalarda erkencilik yan ı nda morfolojik özelliklerden bitki boy , yaprak renk, uç ve yan yaprak boyu ve eni, uç yaprak şekli , çiçek brakte büyüklü ğ ü, renk , bakla boy, en, enine kesit şekli, renk, k ı lçı kl ı l ı k, pürüzlülük, k ı vrı lma düzeyi ve tohum belirginliğ i ve tohum irilik, şekil, renk özellikleri değerlendirilmi ştir. Laboratuvar koşulları nda SDS-PAGE tekni ğ i kullan ı larak çeş it ve çeşit adaylar ı n ı n protein bantlar ı ç ı karı lm ıştı r. Araştı rma sonucunda çeşit adaylar ı n ı n birbirlerinden ve mevcut çeş itlerden hem morfolojik özellikler hem de protein bant say ı s ı ile bant uzunluklar ı yönünden farkl ı l ı k gösterdikleri ortaya konulmu ştur.
Twentyone bean cultivars 15 cultivar canditate and 5 commercial cultivar were identified both field and laboratory tests. In field tests earliness, plant heigth , leaf color, the size of terminal and side leaflts, shape of terminal leaflet ,flower size of bracte, color , pod size, shape of cross section, color, stringiness, surface texture, ldegree of curvature, prominence of grains and seed size, shape, color properties were determined. In laboratory tests seed protein bands were obtained by SDS-PAGE. Results of research, both candidates of cultivars and commercial cultivars showed that differences morphological characters and protein band design.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2003 |
Submission Date | May 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 09 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).