Bu araşt ı rma, farkl ı formlarda arpa içeren rasyonlarla beslenen 6 ayl ı k yaşta Akkeçi erkek o ğ laklar ı nda kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi amac ı yla yap ı lm ışt ı r. iki ayl ı k yaşta sütten kesilen, her birinde 5 ba ş erkek oğ lak bulunan üç gruba, dört ayl ı k büyütme döneminde, serbest olarak dane, k ı r ı lm ış ve ezilmiş arpadan olu şan rasyonlar verilmi ştir. Araşt ı rma materyali o ğ laklarda, kesimhane a ğı rl ı kları dane arpa grubunda 30.48±3.04 kg; k ı r ı lm ış arpa grubunda 28.45±1.64 kg; ezilmi ş arpa grubunda 26.28±1.71 kg olarak belirlenmi ştir. Sı cak ve soğ uk karkas rand ı manlar ı , gruplarda s ı ras ı yla % 47.18±1 .74, % 45.28±1.28 ; % 47.41±1.29, % 45.35±1.37 ve % 45.01±1.27, % 43.32±1 .38 olarak saptanm ışt ı r. Oğ lak gruplar ı . aras ı nda iç yağ ve böbrek-le ğen yağ lar ı bak ı m ı ndan istatistik olarak önemli farkl ı l ı k olmamakla beraber dane ve k ı rı k arpa ile beslenen gruplarda ya ğ birikimi bir miktar daha fazla olmu ştur. iç yağı n kesimhane a ğı rl ığı ndaki pay ı ; dane arpa grubunda % 1.51±0.14, k ı rı k arpa grubunda % 1.63±0.21, ezilmi ş arpa grubunda % 1.25±0.16 olarak belirlenmi ştir. Böbrek ve leğ en yağ lar ı n ı n soğ uk karkas ağı rl ığı nda oransal paylar ı ise gruplarda s ı ras ı yla % 5.83±0.98, % 5.94±0.39 ve % 5.35±0.58' dir. De ğerli karkas parçalar ı n ı n sol yar ı m karkasta oransal paylar ı her üç grupta s ı ras ı yla; kol % 20.41±0.24, % 22.10±0.49 ve % 22.32±0.42; but % 32.27±1.28, % 32.41±1.03 ve % 33.32±1.01; s ı rt-bel % 23.03±1.38, % 23.04±0.96 ve % 22.96±0.46 olarak saptanm ışt ı r.Pirzola bölgesinde 6-12. kaburgalar dokular ı n fiziksel diseksiyonu sonucunda, gruplarda s ı ras ı yla, kas doku % 54.60±2.822, % 57.03±1 .757 ve % 54.44±3.050; kemik doku % 28.20±3.150, % 24.98±1.511 ve % 26.64±1.668; toplam ya ğ doku % 12.70±1 .167, % 11.70±1.369 ve % 13.95±1.909 olarak belirlenmi ştir. Araşt ı rmada elde edilen sonuçlara göre, arpan ı n farkl ı formlarda verilmesinin kesim ve karkas özelliklerine istatistik olarak önemli etkide bulunmad ığı belirlenmiştir.
The aim of this study is to determine some slaughter and carcass characteristics of Akkeçi White goatSaanen x Kilis B ı kids 6 month old and fed ad-libitum by different forms of barley. Each group containing 5 kids weaned 2 month age received grain GI , cracked GII and crushed GIII barley separately, for 4 months of growing period. Slaughter weight, warm and cold dressing percentages in GI, GII and GIII were found as 30.48±1.38 kg, 47.18±1.74 % and 45.28±1.28 %; 28.45±1.64 kg, 47.41±1.29 % and 45.35±1.37 %; 26.28±1.71 kg, 45.01±1.27 % and 43.32±1.38 % respectively. Although the difference were not statistically significant between groups, internal fat and kidney-pelvic fat were higher in the kids fed with grain and cracked barley. Internal fat percentage 'in the slaughter weight was 1.51±0.14 %, 1.63±0.21 % and 1.25±0.16 % in GI, GII and GIII respectively. The kidney-pelvic fat percentage in the cold carcass weight was also 5.83±0.98 %, 5.94±0.39 % and 5.35±0.58 % respectively. The portion of valuable parts in the left —half carcass were found fore-leg; 20.41±0.24 %, 22.10±0.49 % and 22.32±0.42 %, hind-leg; 32.27±1.28%, 32.41±1 .03 % and 33.32±1.01 %, back-loin; 23.03±1.38 %, 23.04±0.96 % and 22.96±0.46 % respectively. It was also found respectively, 54.60±2.822 %, 57.03±1.757 % and 54.44±3.050 % for muscle; 28.20±3.150 %, 24.98±1.511 % and 26.64±1.668 % for bone and 21.70±1.167 %, 11.70±1.369 % and 13.95±1.909 % for total fat following physical dissection of tissues in the 6 th-12nd ribs rack . It is concluded that slaughter and carcass characteristics were not signifı cantly affected by barley forms.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2002 |
Submission Date | August 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 08 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).