Bu araştı rma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yurtta kalan k ı z ve erkek öğ rencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim s ı kl ığı n ı belirlemek amac ı yla toplam 200 öğ renci üzerinde yap ı lm ışt ı r. Araştı rma bulguları na göre; öğ rencilerin % 50.00'si k ı z, % 50.00'si erkektir. Ö ğ rencilerin % 97.50 gibi büyük bir ço ğ unluğ u süt tüketmektedir ve % 36.51'i sütü soğ uk ve şekersiz olarak tükettiklerini belirtmi şlerdir. Öğ rencilerin en çok tercih ettikleri sütlü tatl ı lardan muhallebi 211 puan , yoğ urt çeş itlerinden tam yağ l ı yoğ urt 382 puan , peynir çeşitlerinden tam yağ l ı beyaz peynir 418 puan ilk s ı rada yer almaktad ı r. Okul döneminde ö ğ renciler en yüksek oranda hergün peynir % 50.00 , haftada 2-3 kez süt % 45.13 ve yo ğ urt % 48.50 tüketmekte olup peynir tüketimi ile cinsiyetler aras ı ndaki ilişki istatistiksel olarak önemlidir P
This survey was conducted on 200 male and female students staying in dormitory of Ankara University Faculty of Agriculture to detemnine the consumption frequency of milk and milk products. 50 % of the population was female and 50 % was male. Research results revealed that a high ratio of 97.50 % were milk consumers, of which 54.36 % declared they drink it cold and without sugar. Of the milk products most preferred dessert prepared with milk was rice pudding 211 points yogurt of full fat 382 points and cheese of again full fat 418 points . In the school period these students were consuming cheese mostly 50.00 % , milk 45.13 % and yogurt 48.50 % 2 to 3 times a week and consumption rates of cheese differs significantly in the two sexes P
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2002 |
Submission Date | August 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 08 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).