In this study, the coefficients of friction of olive which were harvested in the region of İ zmir were determined on various structural surfaces. A measurement system was developed to determine the coefficients of friction of olive. Measurement system consists of bottomless box that is filled with olives, test surface and data acquisition system. Rubber, plywood, galvanized steel and chrome stain steel were used as structural surface in the experiments. The experiments were executed at 23.1, 28.1 and 33.1 N normal force and friction force versus displacement was continuously recorded on fı les.The analysis of variance showed that test surface on the static and dynamic coefficient of friction is significant p
olive structural surface normal force static coefficient of friction dynamic coefficient of friction
Bu çal ışmada, İ zmir yöresinde yetiştirilen Memecik zeytinin, çeşitli sürtünme yüzeyleri üzerindeki sürtünme katsay ı ları belirlenmi ştir. Sürtünme katsay ı s ı değ erlerini belirlemek amac ı yla bir biçme düzeni geli ştirilmiştir. Ölçme düzeni, zeytinlerin içine konuldu ğ u kutu, sürtünme yüzeyi ve kuvvet alg ı lama düzeninden olu şmuştur. Sürtünme yüzeyi olarak lastik, kontrplak, galvanize sac ve krom çelik sac kullan ı lm ışt ı r. Denemelerde normal kuvvet, 23.1, 28.1 ve 33.1 N olarak seçilmi ş ve sistemde oluşan sürtünme kuvvetleri sürekli olarak veri i şleme sistemine kaydedilmiştir. Deneme sonuçlar ı na göre statik ve dinamik sürtünme katsay ı s ı üzerine normal kuvvetin etkisi önemsiz, sürtünme yüzeyinin etkisi ise önemli bulunmu ştur p
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2002 |
Submission Date | May 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 08 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).