Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2000, Cilt: 06 Sayı: 04, - , 01.01.2000
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000989

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi

Van Koşullarında Sıra Aralığı ve Serpme Ekimin Mercimek (Lens culinaris Medic) Çeşitlerinde Verim ve Verim Öğelerine Etkisi

Yıl 2000, Cilt: 06 Sayı: 04, - , 01.01.2000
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000989

Öz

Araştırma, 1995-96 ve 1996-97 kış sezonunda üç çeşitte (Kışlık Kırmızı-51, Fıraf-87 ve Yerli Kırmızı), serpme ekim ve dört farklı sıra aralığında (15, 20, 25 ve 30 cm) Van ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Her iki yılda da en yüksek birim alan tane verimi (124.76 kg/da) Kışlık Kırmızı-51 çeşidinden ve 15 cm sıra aralığından elde edilmiştir. Birim alan tane verimi ile sıra aralıkları arasında ters bir İlişki bulunmuştur Sıra aralıkları arttıkça birim alan tane verimi düşmüş, protein oranı ve bin tane ağırlığı serpme ekim ve değişik sıra aralıklarından etkilenmemiştir Çalışmada en düşük ilk bakla yüksekliği (10.79 cm) değeri serpme ekimde saptanırken, en yüksek bitkide ilk bakla yüksekliği değeri 15 cm sıra aralığında bulunmuştur (13.31cm). Tüm çeşitlerde sıra arası mesafe azaldıkça İlk bakla yüksekliği artış göstermektedir Araştırmadan elde edilen sonuca göre Van koşularında, birim alandan yüksek birim alan tane verimi sağlayabilmek için, ele alınan üç mercimek çeşidinde de ekimde sıra aralığı mesafe 15-20 cm'yi geçmemelidir.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Necat Togay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2000
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 06 Sayı: 04

Kaynak Göster

APA Togay, N. (2000). Van Koşullarında Sıra Aralığı ve Serpme Ekimin Mercimek (Lens culinaris Medic) Çeşitlerinde Verim ve Verim Öğelerine Etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 06(04). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000989

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).