Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2004, Cilt: 10 Sayı: 03, - , 01.01.2004
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000908

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi

Sarımsakta Tohum Borusu Malzemesi, Düşme Açısı ve Tohum Boyutlarının Düşme Süresine Etkisinin Belirlenmesi

Yıl 2004, Cilt: 10 Sayı: 03, - , 01.01.2004
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000908

Öz

Bu çalışmada, tohum borusu malzemesi ve düşme açısı ve tohum boyutlarının düşme süresine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 4 farklı boru malzemesi (sac, sert PVC, yumuşak PVC ve spiral), 6 değişik düşme açısı (0°, 10°, 20°, 30°, 40°, 50°) ve 3 farktı sarımsak boyut ve ağırlığında (büyük, orta, küçük) denemeler yapılmıştır. Deney düzeneğine yerleştirilen optik algılayıcılar sarımsak dişlerinin tohum borusuna giriş-çıkış zamanlarını kontrol etmişlerdir. PLC vasıtasıyla sarımsak dişlerinin düşme süreleri milisaniye cinsinden ölçülmüştür. Denemelerden elde edilen değerler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan varyans analizi sonucunda tohum borusu malzemesi, düşme açısı ve tohum boyutu faktörleri arasında üçlü interaksiyon belirlenmiştir. Duncan testi sonuçlarına göre, tohum boyutları önemsiz, tohum borusu malzemesi ve düşme açısı önemli bulunmuştur. 20° den büyük düşey açılarda düşme süresindeki sapmalarının arttığı gözlenmiştir, Sarımsak dişlerinin düşme süresi sırasıyla sac,sert PVC, yumuşak PVC ve spiral borularda artmıştır,

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Research Article
Yazarlar

H. Güran Ünal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2004
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 10 Sayı: 03

Kaynak Göster

APA Ünal, H. G. (2004). Sarımsakta Tohum Borusu Malzemesi, Düşme Açısı ve Tohum Boyutlarının Düşme Süresine Etkisinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Sciences, 10(03). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000908

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).