Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2006, Cilt: 12 Sayı: 03, - , 01.01.2006
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000465

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi

Bazı Tritikale Çeşitlerine Uygulanan Farklı Gama Dozlarının Fide Gelişimi Üzerine Etkileri

Yıl 2006, Cilt: 12 Sayı: 03, - , 01.01.2006
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000465

Öz

Bu araştırma, M1 generasyonunda tritikalenin çıkışı ve fide gelişimi üzerine gama dozlarının etkilerini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Karma-2000, Presto ve Tatlıcak-97 tritikale
çeşitleri ile farklı gama dozları (0, 50, 100 ve 200 ve 300 Gy) kullanılmıştır. Gama kaynağı olarak, Sezyum-137
(Ce137) ‘den yararlanılmıştır. Araştırmada, sürme hızı (%), sürme gücü (%), ilk yaprak uzunluğu (cm), fide boyu
(cm), yaprak sayısı (adet/bitki), koleoptil uzunluğu (cm), fide yaş ve kuru ağırlığı (g/bitki) özellikleri incelenmiştir.
Araştırma sonucunda, çeşitlerin gama dozlarına farklı tepkiler gösterdiği belirlenmiştir. Gama dozlarından
incelenen özellikler yönüyle, en az etkilenen çeşit Karma-2000 olurken, en fazla etkilenen çeşit Tatlıcak-97
olmuştur. Çeşitlerin çıkışını ve gelişimini en fazla etkileyen gama dozu 300 Gy olmuştur. Sonuç olarak,
tritikalede yeni çeşit elde etmek veya varyasyon yaratmak amacıyla kullanılacak gama dozunun çeşitlere göre
değiştiğini, ancak tohum canlılığında bir azalma olmadan uygulanabilecek maksimum dozun 200 Gy olduğu
söylenebilir.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Research Article
Yazarlar

Mehmet Atak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2006
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 12 Sayı: 03

Kaynak Göster

APA Atak, M. (2006). Bazı Tritikale Çeşitlerine Uygulanan Farklı Gama Dozlarının Fide Gelişimi Üzerine Etkileri. Journal of Agricultural Sciences, 12(03). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000465

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).