In this study; AISI 316Ti stainless steels have been used as test
materials because of their use in the
manufacturing sector with high mechanical properties, good corrosion resistance
and low thermal conductivity. The effect of feed rate, cutting depth and
cooling technique on surface roughness and cutting forces were investigated. In
the experiments 0.1, 0.2 and 0.3 mm /rev feed rate, 0.5, 1 and 1.5 mm cutting
depth and dry, MQL and CO2 cooling conditions were used variably.
Taguchi technique was used for the experimental design of the turning process.
Cutting speed was kept constant. Taguchi technique was used for the
experimental design of the turning process.
By way of this technique, optimum values were obtained with few
experiments. In addition, Grey Relational Analysis (GRA) method was used to
determine the optimal parameters level. The optimal GRA value was obtained from
experiment number 1 as 0.94. Accordingly, for the lowest surface roughness and
cutting force, the cutting depth and feed rate values should be kept to
minimum.
Bu çalışmada; mekanik özelliklerinin yüksek,
korozyon direnci iyi olması ve düşük ısıl iletkenlikleri ile imalat sektöründe
önemli bir kullanım sahasına AISI 316Ti paslanmaz çelikler deney malzemesi
olarak kullanılmıştır. Tornalama da ilerleme oranının, talaş derinliğinin ve
soğutma sisteminin yüzey pürüzlülüğüne ve kesme kuvvetlerine etkisi
araştırıldı. Deneylerde 0.1, 0.2 ve 0.3 mm/dev ilerleme oranı, 0.5, 1 ve 1.5 mm
talaş derinliği ve kuru, MQL ve CO2 işleme parametreleri değişken
olarak kullanılmıştır. Kesme hızı sabit
tutulmuştur. Tornalama işleminin deneysel tasarımı için Taguchi tekniği
kullanıldı. Bu teknik sayesinde az sayıda yapılan deneyle optimum değerler elde
edilmiştir. Ayrıca
en iyi parametre seviyelerinin belirlenmesi için Gri İlişki analizi metodu
kullanıldı. En ideal GRA değeri 0,994 olarak 1’nolu deneyden elde edilmiştir. Buna
göre en düşük yüzey pürüzlüğü ve kesme kuvveti için talaş derinliği ve ilerleme
değerlerinin minimum tutulması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2018 |
Submission Date | May 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 3 |