In present study the optimum processing conditions were detected by exploring the surface roughness of the 6082-T6 aluminum alloy during milling, depending on the feed per tooth (0.03, 0.05, 0.07, 0.09 mm/tooth), spindle speed (1000,1500, 2000, 2500 rpm) and cooling type (air, liquid) parameters. Experiments designed according to Taguchi’s L16 orthogonal array. With the help of Signal/Noise ratios, the appropriate levels of the parameters have been determined to reduce the surface roughness value to the smallest value. The optimized machining conditions for surface roughness were observed 0.03 mm/tooth of feed per tooth and 2500 rpm of spindle speed and cooling by liquid. Variance and regression analysis were also made in the study. It was obtained that feed per tooth was the dominant parameter on surface roughness according to the analysis results. As last step, confirmation tests were carried out to check the success of the study.
Bu çalışmada, 6082-T6 alüminyum alaşımının yüzey pürüzlülüğü, diş başı ilerleme (0,03 mm/diş, 0,05 mm/diş, 0,07 mm/diş, 0,09 mm/diş), devir sayısı (1000 dev/dak, 1500 dev/dak, 2000 dev/dak, 2500 dev/dak) ve soğutma tipi (hava, sıvı) parametrelerine bağlı olarak optimum koşullar belirlenmiştir. Taguchi yöntemi ile tasarlanan deneyler L16 ortogonal dizisine göre planlandı ve deneysel sonuçların değerlendirilmesinde sinyal/gürültü (S/N) oranları kullanıldı. S/N oranlarının yardımıyla, yüzey pürüzlülüğü değerini en küçük değere düşürmek için parametrelerin uygun seviyeleri belirlenmiştir. Yüzey pürüzlülüğü için optimize edilmiş işleme koşullarında diş başı ilerleme için 0,03 mm/diş, devir sayısı için 2500 ve soğutma tipi olarak sıvı ile soğutma gözlendi. Araştırmada ayrıca varyans ve regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre diş başı ilerlemenin yüzey pürüzlülüğü üzerinde en etkili parametre olduğu elde edildi. Son adım olarak, optimizasyonun başarısını kontrol etmek için doğrulama testleri yapıldı.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 26, 2020 |
Submission Date | July 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 2 |