In this study, detailed information about the preparation of triple point of water cell used in the calibration and control of resistance thermometers and calculation of measurement uncertainty is given. The triple point of water cell was designed and produced in Yeditepe University Physics Department Metrology and Calibration Laboratory (YUKAL). In the preparation of the cell, ice mantle was obtained using solid CO2. The measurement uncertainty budget was evaluated by analyzing the solid, liquid and gas phases in the cell at the same time with the solid CO2 method within 15 minutes.
Bu çalışmada direnç termometrelerin kalibrasyonların da ve kontrollerinde kullanılan suyun üçlü noktası hücresinin hazırlanması ve ölçüm belirsizliğinin hesaplanmasına ilişkin detaylı bilgi verilmiştir. Suyun üçlü noktası hücresi Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarında (YUKAL) özel olarak tasarlanarak üretilmiştir. Hücrenin hazırlanması aşamasında katı CO2 kullanılarak buz tabakası elde edilmiştir. Katı CO2 yöntemiyle 15 dakikalık sürede hücre içerisinde katı, sıvı ve gaz fazlarının aynı anda elde edildiği bu yöntemle yapılan ölçümler analiz edilerek ölçüm belirsizliği bütçesi oluşturulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 26, 2020 |
Submission Date | January 7, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 2 |