LARVA BESLENMESİNDE KULLANILAN MİKROKURTLARIN (Panagrellus redivivus) BESİN KOMPOZİSYONLARININ ARAŞTIRILMASI
Öz
Balık larvalarının beslenmesinde kullanılan bir canlı yem türü olan Artemia salina doğal stoklara bağımlı olması nedeniyle maliyetli bir hammaddedir. Her ne kadar Artemia salina oldukça yaygın bir şekilde ve başarılı olarak kullanıyor olsa da, Artemia salina’nın maliyetli ve doğadan toplanan stoklara bağımlı olması bu hammaddenin alternatiflerinin araştırılmasını gerektirmektedir. Serbest yaşayan (parazit özelliği göstermeyen) bir nematod olan Panagrellus redivivus’ un balık larvalarının ilk beslenmesinde kullanıma uygun bir tür olduğu bildirilmektedir. Bu nematodlardan olan mikrokurtlar (Panagrellus redivivus) amatör akvaryumcular tarafından balık larvalarının beslenmesinde sıkça kullanılmaktaysa da bu türlerin kullanımına yönelik bilimsel araştırmalar kısıtlıdır. Bu türlerin Artemia salina yerine kullanılabileceği bazı araştırıcılar tarafından bildirilmektedir. Balık larvalarının iyi beslenmesi bu balıkların ilerleyen dönemlerindeki büyüme performansları, sağlık durumları ve gelişimleri açısından çok önemlidir. Bu çalışmada amaç; adı geçen nematod olan mikrokurt (Panagrellus redivivus)türünün besin değerlerinin belirlenmesidir. Bu amaçla yulaf unu, su ve maya kullanılarak oluşturulan besi ortamında kültüre alınan mikro-kurtlara besin değeri analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre mikrokurtların protein, yağ, nem ve kül değerleri sırasıyla % 36, %12.4, %77.78 ve %7.69 olarak bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
References
- Jahangard, A., 2003. Evaluation of Free-Living Nematode Panagrellus Redivivus as a Live Food Organism for Silver Barb Barbodes gonionotus Larvae. Thesis (Ph.D), Universiti Putra Malaysia.
- AOAC, 1998a. Nitrogen (total) in seafood. Fish and other marine products. James M. Hungerford, Chapter Editor. In Official Methods of Analysis of AOAC International, Cunniff, P. Eds.; AOAC International: Gaithersburg, Maryland.
- AOAC 1998b. Ash of seafood. Fish and other marine products. James M. Hungerford, Chapter Editor. In Official Methods of Analysis of AOAC International, Cunniff, P. Eds.; AOAC International: Gaithersburg, Maryland.
- Biedenbach, J.M., Smith, L. L., Thomsen, T. K., Lawrence, A. L., 1989. Use of the Nematode Panagrellus redivivus as an Artemia Replacement in a Larval Penaeid Diet. 20: 2, pp 61–71.
- Cryan, W.S., Hansen, E., Martin, M., Syre, F.W., Yarwood, E.A., 1963. Axenic cultivation of the dioecious nematode Panagrellus redivivus. Nematologica 9:313–319.
- Delbare, D., Dhert, P. 1996. Nematodes. In: Manual on the production and use of live food for aquaculture. Lavens, P; Sorgeloos, P. (eds.) FAO Fisheries Technical Paper. No. 361. Rome, FAO. 289-292. p.
- FAO, 2009. Fisheries and Aquaculture Department Food And Agriculture Organization of the United Nations, The State of World Fisheries and Aquaculture 2008, Rome.
- FAO, 2005-2012. National Aquaculture Sector Overview. Turkey. National Aquaculture Sector Overview Fact Sheets. Text by Deniz, H. In: FAO Fisheries and Aquaculture Department [online]. Rome. Updated 8 February 2011. [Cited 7 March 2012].http://www.fao.org/fishery/ countrysector/naso_turkey/en
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
October 22, 2015
Submission Date
October 22, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 30 Number: 1
Open Access Statement: