BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 2, 1 - 8, 29.12.2011

Öz

Kaynakça

  • Anonim, (2001). 8th Five Years Development Planning (2001-2005) (in Turkish), DPT, Ankara. 158 p.
  • Anonim, (2006). Hatay İli Çevre ve Durum Raporu, Hatay Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Hatay.
  • Anonim, (2010). Hatay Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılı verileri (yayınlanmamış).
  • Brown, L. ve Kane, H., (1999). Yarını Düşünmek-Dünyanın Nüfus Taşıma Kapasitesinin Yeniden Değerlendirilmesi, Tema-Tübitak Yayınları, Yayın No: 6, Ankara.
  • Çelikkale M. S., Düzgüneş E., Okumuş İ., (1999). Türkiye Su Ürünleri Sektörü, Potansiyeli, Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. İTO Yayın No: 1999-2 İstanbul.
  • Davenport, J., Black, K., Burnell, G., Cross, T., Culloty, S., Ekaratne, S., Furness, B., Mulcahy, M. and Thetmeyer, H., (2003). Aquaculture: The Ecological Issues. Blackwell Publ., USA, 89 p.
  • Doğan, K., (2003). Ülkemizin Akuakültür Potansiyeli ve Pazar Durumu, Deniz ve Balıkçılık Aylık Sektörel İhtisas Dergisi, Sayı 2, Kısım I., 1-11.
  • DPT, (2001). Su Ürünleri ve Su Ürünleri Sanayi. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ö.İ.K. Raporu, Yayın No: 2575.
  • FAO, (2004). FAO Aquaculture Newsletter (FAN), Special Issue, June 2004, No:35, 57s.
  • FAO, (2007). Fishery information. Data and StatisricsUnit. Rome. http://www.fao.org (25.01.2009)
  • TUİK, (2009). Su Ürünleri İstatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu. Ankara.http://www.tuik.gov.tr (16.07.2009), s. 125.

HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2009, Cilt: 24 Sayı: 2, 1 - 8, 29.12.2011

Öz

Son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliği, Dünya'da ve Türkiye'de büyük gelişme
gösteren bir sektördür. Türkiye, içsu kaynakları ve denizleri yaklaşık 25 milyon ha yüzey
alanı ile büyük bir su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel dikkate
alındığında şu an ki üretim miktarı çok düşük seviyede olup mutlaka geliştirilmelidir.
Hatay ili Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda yer almaktadır ve yazları sıcak ve kurak, kışları
ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi görülmektedir. Hatay'da yetiştiriciliği yapılan en
önemli türler denizlerde çipura (Sparus surata) ve levrek Dicentrarchus labrax), iç
sularda genel olarak gökkuşağı alabalığıdır (Oncorhynchus mykiss). Hatay'da üretimin
en yoğun yapıldığı ilçe İskenderun'dur. Burada en çok deniz balıkları yetiştiriciliği
yapılmaktadır. İçsu ürünleri yetiştiriciliği ise yoğun olarak Hassa ilçesinde yapılmaktadır.
Hatay ilinde toplam 9 adet su ürünleri işletmesi mevcut olup toplam yıllık kapasite 1767
ton'dur. Bu üretimin 1540 tonu İskenderun ilçesinden sağlanmaktadır. Bu makalede
Hatay ilinde su ürünleri yetiştiricilik potansiyeli değerlendirilmiş ve sürdürülebilirliğine
yönelik mevcut durumu tartışılmıştır.

Kaynakça

  • Anonim, (2001). 8th Five Years Development Planning (2001-2005) (in Turkish), DPT, Ankara. 158 p.
  • Anonim, (2006). Hatay İli Çevre ve Durum Raporu, Hatay Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Hatay.
  • Anonim, (2010). Hatay Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılı verileri (yayınlanmamış).
  • Brown, L. ve Kane, H., (1999). Yarını Düşünmek-Dünyanın Nüfus Taşıma Kapasitesinin Yeniden Değerlendirilmesi, Tema-Tübitak Yayınları, Yayın No: 6, Ankara.
  • Çelikkale M. S., Düzgüneş E., Okumuş İ., (1999). Türkiye Su Ürünleri Sektörü, Potansiyeli, Mevcut Durumu ve Çözüm Önerileri. İTO Yayın No: 1999-2 İstanbul.
  • Davenport, J., Black, K., Burnell, G., Cross, T., Culloty, S., Ekaratne, S., Furness, B., Mulcahy, M. and Thetmeyer, H., (2003). Aquaculture: The Ecological Issues. Blackwell Publ., USA, 89 p.
  • Doğan, K., (2003). Ülkemizin Akuakültür Potansiyeli ve Pazar Durumu, Deniz ve Balıkçılık Aylık Sektörel İhtisas Dergisi, Sayı 2, Kısım I., 1-11.
  • DPT, (2001). Su Ürünleri ve Su Ürünleri Sanayi. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ö.İ.K. Raporu, Yayın No: 2575.
  • FAO, (2004). FAO Aquaculture Newsletter (FAN), Special Issue, June 2004, No:35, 57s.
  • FAO, (2007). Fishery information. Data and StatisricsUnit. Rome. http://www.fao.org (25.01.2009)
  • TUİK, (2009). Su Ürünleri İstatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu. Ankara.http://www.tuik.gov.tr (16.07.2009), s. 125.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rengin Gürağaç Bu kişi benim

Mevlüt Öz Bu kişi benim

Müge Gürler Bu kişi benim

Funda Turan

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 29 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gürağaç, R., Öz, M., Gürler, M., Turan, F. (2011). HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aquatic Sciences and Engineering, 24(2), 1-8.
AMA Gürağaç R, Öz M, Gürler M, Turan F. HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aqua Sci Eng. Aralık 2011;24(2):1-8.
Chicago Gürağaç, Rengin, Mevlüt Öz, Müge Gürler, ve Funda Turan. “HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Aquatic Sciences and Engineering 24, sy. 2 (Aralık 2011): 1-8.
EndNote Gürağaç R, Öz M, Gürler M, Turan F (01 Aralık 2011) HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aquatic Sciences and Engineering 24 2 1–8.
IEEE R. Gürağaç, M. Öz, M. Gürler, ve F. Turan, “HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”, Aqua Sci Eng, c. 24, sy. 2, ss. 1–8, 2011.
ISNAD Gürağaç, Rengin vd. “HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Aquatic Sciences and Engineering 24/2 (Aralık 2011), 1-8.
JAMA Gürağaç R, Öz M, Gürler M, Turan F. HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aqua Sci Eng. 2011;24:1–8.
MLA Gürağaç, Rengin vd. “HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ”. Aquatic Sciences and Engineering, c. 24, sy. 2, 2011, ss. 1-8.
Vancouver Gürağaç R, Öz M, Gürler M, Turan F. HATAY İLİNDE SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ. Aqua Sci Eng. 2011;24(2):1-8.

openaccess.jpgOpen Access Statement:

This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.