BibTex RIS Kaynak Göster

MARDİN TÜRK OCAĞININ EĞİTSEL FAALİYETLERİ VE TASFİYE SÜRECİNDE YAŞANAN SORUNLAR

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 4, - , 22.07.2014
https://doi.org/10.17067/asm.245264

Öz

Birçok kurum, kuruluş ve kişi kozmopolit bir iklime sahip olan Mardin'in yakın dönem tarihine önemli derecede etki etmiştir. Mardin'in yakın dönemine etkileri olan kuruluşlardan biri Mardin Türk Ocağı olmuştur. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Atatürk devrimlerini halka götüren bir dernek olmuştur.  Ayrıca yaptığı etkinliklerle halkın ilgisini ve dikkatini de çekmiştir. Mardin Türk Ocağı tarafından düzenlenen etkinlikler için mekan sıkıntısı yaşanınca Mardin Türk Ocağı 1930 yılında ihaleye girerek 25000 liraya 23 parça emlak satın almıştır. Alınan bu emlakların borçları 15 yıl taksitlendirilerek 1945 yılında bitirilmesi planlanmıştı. Bu emlaklar dışında ayrıca Zinciriye Medresesi ve Savur halkı tarafından yapılan Savur Türk Ocağı da Mardin Türk Ocağına ait binalardır ve bunlar para ile satın alınmamış emlaklardır.

Mardin Türk Ocağının bu çalışmaları yaptığı dönemden bir yıl sonra Türk Ocakları fesh edilmiştir. Bu fesh edilme kararına bağlı olarak Mardin vilayetinde bulunan Mardin Türk Ocağı, Savur Türk Ocağı ve Derik Türk Ocağı da fesh edilmiş; ancak ocaklara ait malzemelerin satışı ve borçların ödenmesinde sıkıntılar yaşanmıştır. Bu tasfiye işleminin yapılabilmesi için, Cumhuriyet Halk Partisi teşkilatınca oluşturulacak bir heyet tarafından satım işleminin gerçekleştirilmesi gerekliydi; ancak Mardin vilayetinde Cumhuriyet Halk Partisi teşkilatı bulunmamaktaydı. Bu çalışma, ocakların tasfiyesinde yaşanan sıkıntıları ve bu sıkıntıların çözülmesinde nasıl bir yol izlenmiş olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Mardin Türk Ocağı, Tasfiye, İnkılap. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hizir Dilek

Yayımlanma Tarihi 22 Temmuz 2014
Gönderilme Tarihi 22 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Dilek, H. (2014). MARDİN TÜRK OCAĞININ EĞİTSEL FAALİYETLERİ VE TASFİYE SÜRECİNDE YAŞANAN SORUNLAR. Asia Minor Studies, 2(4). https://doi.org/10.17067/asm.245264