Research Article

Artistik Piyano Becerilerinin Geliştirilmesinde Grup Piyano Öğretiminin Etkileri

Volume: 22 Number: Özel Sayı 3 December 31, 2018
TR

Artistik Piyano Becerilerinin Geliştirilmesinde Grup Piyano Öğretiminin Etkileri

Öz

Araştırmada, oluşturulan piyano sınıflarında yapılan derslerde, grup piyano eğitiminin öğrencilerin artistik becerilerinin gelişimine etkilerinin neler olacağı sorusu araştırmanın problem durumunu ortaya koymaktadır. Bu problem durumunun ekseninde, daha önce yapılmış olan çalışmalar sonucunda belirlenmiş olan öğrencilerin piyano çalgısında artistik becerilerinin geliştirilmesinde karşılaştıkları sorunların, grup piyano eğitimi ile çözüme kavuşturulup kavuşturulamayacağının ve grup piyano eğitimi ile geleneksel piyano eğitimi arasında bir fark olup olmadığının ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmada, grup piyano öğretiminin piyano becerilerine etkilerinin neler olacağının ortaya konması amaçlandığından, nicel araştırma yöntemleri kapsamında eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubu katılımcılarına, geliştirilen grup piyano öğretimi üniteleri doğrultusunda piyano eğitimi verilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrasında ölçümler yapılarak veriler elde edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda Grup Piyano Öğretimi ile öğrencilerin artistik piyano becerilerini geliştirdikleri ve gelişimlerinin gruplara göre değerlendirmesi yapıldığında ise deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğu ortaya konulmuştur. Elde edilen veriler ışığında ve araştırma konusu ile benzerlikler gösteren çalışmalarda incelendiğinde temel piyano becerilerinin kazandırılmasında grup piyano öğretiminin kullanılabilir olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Atalay Öcal, B. (2018). Scaffolding stratejilerinin müzik öğretmeni adaylarının çalgı öğretme ve yansıtıcı düşünme becerilerine etkisi (Marmara Üniversitesi Örneği) (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  2. Atalay Öcal, B. ve Çoban, S. (2018). Scaffolding stratejileriyle desteklenmiş mikro öğretim uygulamalarının keman öğrencilerinin çalgı çalma ve öğretmeye yönelik bilgi düzeylerine etkisi. Social Sciences Studies Journal, 4 (18), 1678-1683.
  3. Ayas, A. (2013). Eğitim Bilimine Giriş. Özmen H. (ed.) ve Ekiz D. (ed.). Eğitimle İlgili Temel Kavramlar 1. Bölüm s.1-13. Ankara: Pegem Akademi.
  4. Aydınlı, D. (2012). Gazi eğitim fakültesi müzik eğitimi 3. Sınıf öğrencilerinin okul şarkıları eşlikleme ve transpoze becerilerinin geliştirilmesinde grup piyano öğretiminin etkisi, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  5. Aydınlı, D. ve Tecimer B. (2013). Grup piyano öğretiminin müzik eğitimi öğrencilerinin okul şarkılarını eşlikleme ve transpoze becerilerinin geliştirilmesine etkisi [Elektronik versiyon]. Cumhuriyet Journal of Education Dergisi, 2(2), 10-24.
  6. Chronister, R. (1976). The Challenge of Group Teaching. Clavier, October, 40-42.
  7. Foo, C. O. (2005). Group Piano Teaching: An Interactive and Experiential Approach. Music Educators Journal, 77 (4), 21-23.
  8. Kasap, B. (2005). İşlevsel piyano becerilerinin müzik öğretmenleri için önemi. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(1), 149-154.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2018

Submission Date

March 15, 2018

Acceptance Date

January 9, 2019

Published in Issue

Year 2018 Volume: 22 Number: Özel Sayı 3

APA
Lehimler, E., & Batıbay, D. (2018). Artistik Piyano Becerilerinin Geliştirilmesinde Grup Piyano Öğretiminin Etkileri. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(Özel Sayı 3), 2875-2887. https://izlik.org/JA29BG52JS