EN
TR
Menkul Kıymet Yatırım Fonu Akımları İle Hisse Senedi Getirileri Arasındaki Dinamik İlişkiler
Öz
Günümüzde büyüklüğü ve popülerliği hızla artan yatırım fonlarının finansal piyasalar üzerindeki etkilerini anlamak yatırımcılar açısında oldukça önem taşımaktadır. Yatırımcılar geçmiş fiyat hareketlerini inceleyerek gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmekte, gelecekteki getiri dağılımlarını bu şekilde tahmin etmeye çalışmaktadırlar. Bununla birlikte gözetim ve denetim yükümlülüğü olan kurumlar da piyasadaki etkinlik düzeyine önem vermekte, özellikle gelişmekte olan ülkelerin borsalarında bu yönlü çalışmalar ağırlık kazanmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de BİST’de işlem gören 33 adet menkul kıymet yatırım fonuna ilişkin getiriler ve akımlar arasındaki ilişkilerin fiyat baskısı hipotezi, bilgi hipotezi, geri bildirimli ticaret hipotezi ve düzeltme hipotezi olmak üzere dört alternatif hipotezlerin testi ve incelenmesi amaçlanmaktadır.
Fon akımları ve hisse senedi getirileri arasındaki ilişkiler VAR modeli ile analiz edilmiştir. VAR modeline dayalı nedensellik sonuçlarına göre, menkul kıymet yatırım fonları ile hisse senedi getirileri arasında, hisse senedi getirilerinden yatırım fonu akımlarına doğru tek yönlü negatif nedensellik sonucu elde edilmiştir. Bu sonuç, incelenen dört hipotezden düzeltme hipotezini savunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
References
- Referans1. Akçay. M. B, (2015). A Model Proposal for Performance Measurementand Performance Ratıng for Mutual Funds. Yeditepe University
- Referans2. Aydoğan. B, Vardar. G, Tunç. G, (2014). Yatırım Fonları ile Hisse Senedi Piyasasının Etkileşimi: Türk Sermaye Piyasasından Bulgular, Ege Akademik Bakış / Ege Akademice Review, Cilt: 14 • Sayı: 2 • Nisan 2014 ss. 163-173
- Referans3. Chang, C.-L., BRUİJN, B. D, FRANSES, P.H, and MCALEER, M. (2013), “Analyzing Fixedevent Forecast Revisions”, International Journal of Forecasting, 29, 622-627.
- Referans4. Edelen. R. M, Warner, J. B. (2001). Aggregate Price Effects of InstitutionalTrading: A Study of Mutual Fund Flowand Market Returns. Journal of Financial Economics, 59(2), 195-220.
- Referans5. Edwards. F. R, Zhang, X, (1998). Mutual Funds And Stock and Bond Market Stability, Journal of Financial Services Research,
- Referans6. Engle, R. ve Granger, C.W.S. (1987) “Cointegration and Error Correction: Representation Estimation and Testing” Econometrica, 55: 251-276.
- Referans7. Jank. S, (2012). Mutual Fund Flows, Expected Returns, and the Real Economy. Journal of Banking& Finance, 36(11), 3060-2070.
- Referans8. Granger, C. W. J.: 1969, Investigating Causal Relations by Econometric Models and Cross-spectral Methods, Econometrica 37(3), pp. 424–438.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
May 24, 2021
Submission Date
May 20, 2020
Acceptance Date
May 14, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 25 Number: 2