Art and Literature

Margaret Atwood’un DelliÂddem Üçlemesinde Doğa ve İnsan

Volume: 24 Number: Özel Sayı December 31, 2020

Margaret Atwood’un DelliÂddem Üçlemesinde Doğa ve İnsan

Öz

İnsanlığın günümüzdeki en önemli gündemlerinden biri çevresel sorunlardır. Bu çevresel sorunlar insandan bağımsız değildir. Kanadalı çağdaş kadın yazarlardan Margaret Eleanor Atwood günümüz doğa-insan ilişkilerine değindiği eserlerinde temel sorunsal olarak insanlığı ele almaktadır. Edebiyatın insanla olan ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda ekoeleştirinin edebiyat alanında doğa-insan ilişkilerine olan katkısı önem kazanmaktadır. Ekoeleştiri edebiyat alanında doğa ve insan arasında birleştirici bir köprü görevi üstlenerek biçimlendirici, yönlendirici bir rol edinmektedir. Bu çalışmanın amacı Atwood’un DelliÂddem (MaddAddam) üçlemesinde ele aldığı doğa ve insan ilişkisini ekoeleştirel bir bakış açısıyla incelemektir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adamson, J. & Slovic, S. (2009). “The Shoulders We Stand On: An Introduction to Ethnicity and Ecocriticism” [Üzerinde Durduğumuz Omuzlar: Etnik Yapı ve Ekoeleştiriye Giriş]. MELUS, 34(2), 5-24.
  2. Atwood, M. (2004). “The Handmaid’s Tale and Oryx and Crake in Context” [Damızlık Kızın Öyküsü ve Antilop ve Flurya Bağlamında]. PMLA, 119(3), 513-517.
  3. Atwood, M. (2005). Antilop ve Flurya. (Çev.: Dost Körpe). İstanbul: Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık. (2003).
  4. Atwood, M. (2011). In Other Worlds: SF and the Human Imagination. New York: Nan A. Talese/Doubleday.
  5. Atwood, M. (2013a). Tufan Zamanı. (Çev.: Dilek Şendil). İstanbul: Doğan Kitap. (2009).
  6. Atwood, M. (2013b). MaddAddam. (DelliÂddem. Çev. Dilek Şendil) London: Virago Press.
  7. Buell, L. (2005). The Future of Environmental Criticism: Environmental Crisis and Literary Imagination. U.K: Blackwell Publishing.
  8. Estok, S. C. (2001). “A Report Card on Ecocriticism” [Ekoeleştiri Üzerine Bir Rapor Kartı]. AUMLA: The Journal of the Australasian Universities Language and Literature Association, 96 (1), 220-238.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Art and Literature

Publication Date

December 31, 2020

Submission Date

October 6, 2020

Acceptance Date

December 30, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 24 Number: Özel Sayı

APA
Özgün, Ö., & Uysal, M. B. (2020). Margaret Atwood’un DelliÂddem Üçlemesinde Doğa ve İnsan. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(Özel Sayı), 265-275. https://izlik.org/JA58XZ38HJ