Research Article

Endülüs Nesrine Genel Bir Bakış

Volume: 25 Number: 2 May 24, 2021
TR EN

Endülüs Nesrine Genel Bir Bakış

Öz

Kelime anlamı dahi henüz tespit edilememiş olan Endülüs, son dönemlerde üzerine oldukça fazla ilgi çekmektedir. 711-1492 yılları arasında Müslümanlara ev sahipliği yapan İber yarımadası, keşfedilmemiş bir hazine gibi araştırmacılarını beklemektedir. Doğu’dan fetih faaliyetleri için Endülüs’e giden ve oraya yerleşen Araplar, zamanla Endülüslü diye anılmış ve sonrasında ise çeşitli sebeplerden dolayı olumsuz eleştirilere maruz kalmıştır. Bu durumun en bariz örneği ise şiir ve nesir gibi edebî faaliyetlerde görülmüştür. Bazı modern dönem Arap edebiyatçıları, Endülüs şiiri ve nesrini Doğu’nun saf bir takliti olarak değerledirmiş ve sürekli olarak Doğu şiiri ve nesri ile bir yarış içerisine sokmuşlardır. Bu makalede Endülüs nesrinin ana hatlarıyla resmi çizilmiş ve yapılan olumsuz eleştirilere cevap verilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abbâs, İhsân. (1969). Târîhu’l-Edebi’l-Endelusî ‘Asru Siyâdeti Kurtuba (2. Baskı). Beyrut: Dâru’s-Sekâfe.
  2. Abbâs, İhsân. (1997). Târîhu’l-Edebi’l-Endelusî ‘Asru’t-Tavâif ve’l-Murâbıtîn (2. Baskı). Ammân: Dâru’ş-Şurûk.
  3. Arslân, el-Emîr Şekîb. (1355/1936). el-Hulelu’s-Sundusiyye fî’l-Ahbâri ve’l-Âsâri’l-Endelusiyye. I-III. Beyrut: Dâru Mektebeti’l-Hayât.
  4. Atçeken, İsmail Hakkı. (2011). “Târık b. Ziyâd”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 40/24-25. İstanbul: TDV Yayınları.
  5. Atîk, ‘Abdulazîz. (1976). el-Edebu’l-‘Arabî fî’l-Endelus (2. Baskı). Beyrût: Dâru’n-Nahdati’l-‘Arabiyye.
  6. Bakırcı, Selami. (2003). “Klasik Arap Edebiyatında Nesrin Biçim ve İlkelerinin Şekillenmesi”. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 3/30 55-79.
  7. Bakırcı, Selami. (1997). IV. Abbâsi Döneminde Edebi Çevre (447-656/1055-1258). Yayımlanmamış Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Behcet, Mustafa. (1988). el-Edebu’l-Endelusî mine’l-Fethi hattâ Sukûti Ğırnâta. Musul: Mektebetu Lisâni’l-‘Arab.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 24, 2021

Submission Date

February 5, 2021

Acceptance Date

May 16, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 25 Number: 2

APA
Üstün, M. (2021). Endülüs Nesrine Genel Bir Bakış. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(2), 531-546. https://izlik.org/JA86GR87TW