Yıl 2019, Cilt 23 , Sayı 2, Sayfalar 537 - 552 2019-06-15

Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü

Emine YILMAZ AKÇAÖZOĞLU [1] , Saliha KODAY [2]


İnsanın beslenme ile ilgili davranış ve uygulamaları tarım, ekonomi, coğrafya, dini inançlar, demografi, eğitim vb. çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşmakta ve gelişmektedir. Tarım ve hayvancılık ekonomisine dayalı yemek kültürü, yöresine özgü özellikler taşımakta ve bu pratikler kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Yeme içmeye konu olan tarımsal faaliyetler sonucu elde edilen ürünler, Osmaniye mutfak kültürünü etkilemektedir. Osmaniye mutfak kültürünün çevre illerle olan etkileşimi, gıda temininin coğrafi çevre ile olan etkileşimi anlatılmaktadır. Yörenin sahip olduğu yeme-içme alışkanlıklarının devamlılığı için verilerin kayda alınması ve aktarılması bu bağlamda önem arz etmektedir.
Kültürel Coğrafya, Osmaniye, Mutfak Kültürü
  • Akçiçek, E., (1997). ‘‘Tıbbi ve Folklorik Yönden Şalgam’’, Erence Halkbilim Yazıları, Güneşim Ofset, 92-99, İzmir.
  • Artun, E., (2008). ‘‘Adana Mutfak Kültürü ve Adana Yemeklerinden Örnekler’’ Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM), Makale Bilgi Sistemi, 141-171.
  • Arınç, K., (2011). Doğal, İktisadi, Sosyal ve Siyasal Yönleriyle Türkiye’nin Kıyı Bölgeleri, Biyosfer Araştırmaları Merkezi Coğrafya Araştırmaları Serisi No:102 Eser Ofset Matbaacılık, Erzurum.
  • Bahçeci, Ö., (2015). Osmaniye Yöresel Yemekleri Kitabı, Osmaniye Belediyesi’nin Kültür Hizmetidir, Gelişim Matbaacılık, Osmaniye.
  • Baysal, A., (1987). “Türk Mutfağının Beslenme ve Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi’’, III. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, Ankara.
  • Bozyiğit, A., E., (1995). Bizde Adet Böyledir, Halk Kültürü Yazıları, Ankara.
  • Bucak, T., Aracı Erdoğan, Ü., (2003).‘‘Türkiye’de Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme’’, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(30).
  • Çelikoğlu, Ş., (2016). Bartın Şehrinin Kültürel Coğrafyası (Maddi Kültür Varlıklarına Göre),Pegem Akademi, I. Baskı, Ankara.
  • Göney, S., (1976). Adana Ovaları I, İstanbul Üniversitesi Yayın No: 2162, Coğrafya Enstitüsü Yayın No:88, Edebiyat Fakültesi Matbaası, İstanbul.
  • İnce, G., (2017). Osmaniye Yemekleri, Osmaniye Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdeniz Ofset-Sürekli Form, Osmaniye.
  • Kadıoğlu, N., Ç., (1997). Türk Mutfağının, Akdeniz Mutfak Kültürünün Genel Özellikleri Yönünden Değerlendirilmesinin Önemi’’, 5.Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi Maddi Kültür seksiyon Bildirileri, Ankara, Kültür Bakanlığı HAGEM Yayınları.
  • Koday, Z., 1999). ‘‘Akarca Yaylası’’, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 34, (s.489-503), İstanbul.
  • Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Brifing Raporu, 2017.
  • Tezcan, M., (1982). ‘‘Türklerde Yemek Yeme Alışkanlıkları ve Buna İlişkin Davranış Kalıpları’’, Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri, Ankara,1982, 128-129.
  • Yaman, R., (1989). ‘‘Türklerde Yemek Yeme Alışkanlıkları ve Buna İlişkin Davranış Kalıpları’’, II. Milletlerarası Yemek Kongresi.
  • Yurdigül, A., (2010). Kültür Endüstrisi Bağlamında Yemek Kültürü Eleştirisi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum. http://www.tdk.gov.tr (Son Erişim Tarihi 02.03.2019).
Birincil Dil tr
Konular Sosyal
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazar: Emine YILMAZ AKÇAÖZOĞLU (Sorumlu Yazar)

Yazar: Saliha KODAY (Sorumlu Yazar)

Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 15 Haziran 2019

Bibtex @araştırma makalesi { ataunisosbil588649, journal = {Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi}, issn = {1304-4990}, address = {}, publisher = {Atatürk Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {23}, pages = {537 - 552}, doi = {}, title = {Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü}, key = {cite}, author = {KODAY, Saliha} }
APA YILMAZ AKÇAÖZOĞLU, E , KODAY, S . (2019). Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 23 (2) , 537-552 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunisosbil/issue/47238/588649
MLA YILMAZ AKÇAÖZOĞLU, E , KODAY, S . "Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23 (2019 ): 537-552 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunisosbil/issue/47238/588649>
Chicago YILMAZ AKÇAÖZOĞLU, E , KODAY, S . "Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23 (2019 ): 537-552
RIS TY - JOUR T1 - Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü AU - Emine YILMAZ AKÇAÖZOĞLU , Saliha KODAY Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 537 EP - 552 VL - 23 IS - 2 SN - 1304-4990- M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü %A Emine YILMAZ AKÇAÖZOĞLU , Saliha KODAY %T Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü %D 2019 %J Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi %P 1304-4990- %V 23 %N 2 %R %U
ISNAD YILMAZ AKÇAÖZOĞLU, Emine , KODAY, Saliha . "Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23 / 2 (Haziran 2019): 537-552 .
AMA YILMAZ AKÇAÖZOĞLU E , KODAY S . Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü. ataunisosbil. 2019; 23(2): 537-552.
Vancouver YILMAZ AKÇAÖZOĞLU E , KODAY S . Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Mutfak Kültürü. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019; 23(2): 552-537.