Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Turizmin Arttırıcı Etkisine Yeni Bir Örnek Akbaş (Serik-Antalya) Buggy Cross Turizm Noktası ve Buggy Cross Makinaları Üretimi

Yıl 2019, Cilt: 23 Özel Sayı, 1889 - 1903, 31.12.2019

Öz

Turizm faaliyetleri diğer sektörleri besleyen ve destekleyen yönleri ile arttırıcı bir etkiye sahiptir. Her geçen gün yeni çeşit ve motivasyonlarıyla tüm sektörlerden daha hızlı bir şekilde milyonlarca kişiye iş ve istihdam yaratmaktadır. Bu etkilenme, turizm-tarım, turizm-sanayi, turizm-ulaşım şeklinde çeşitlenmektedir. Turizm şekillerindeki çeşitlenme ise bu çeşitliliğin de önünde gerçekleşmektedir. Bileşen ve paydaşlarının giderek çoğalması turizmin çoğaltıcı etkisini artırmaktadır. Çalışma turizm-sanayi etkileşiminin çarpıcı örneklerinden biri olarak değerlendirilmelidir. Serik İlçesinin Akbaş kırsal mahallesindeki Buggy Cross istasyonu Buggy Cross imalathanesine dönüştürülmüş, imalat, bakım ve onarım hizmetleri de vererek, uluslararası pazarlara ulaşma başarısı göstermiştir. Buggy Cross’un yöre koşullarında diğer araçların erişemeyeceği alanlara kolaylıkla ulaşacak olması gelecekte bu aktiviteye katılımın yoğunlaşması ve talebin artmasına neden olacak üstünlükleridir. Bu çalışmada ülkemiz turizminde yakın zamanda ortaya çıkan Buggy Cross ele alınmış olup, alternatif turizm ailesinin yeni üyesi olan bu etkinliğin ortaya çıkış öyküsü, gelişmeler, sağlanan istihdam, yol açtığı arttırıcı etkiler ile sorunlar ve çözümleri ele alınacaktır. Çalışma Serik ilçesinin kırsal turizm araştırmaları esnasında çarpıcı bir örnek olarak tespit edilmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden gözlem ve derinlemesine görüşmeler(mülakat) üzerine temellendirilmiş olup, turizm faaliyetine iştirak ve deneyimle özümsenerek hazırlanmıştır. Buggy Cross güzergâhları ile ilgili etütler yapılarak, güzergâha doğal ve kültürel turistik ögelerce zengin alanların dâhil edilmesi gerekliliği temel problemler arasında düşünülmüştür. Yakın zamana kadar turizm literatürüne geçmemiş olan bu kavramın bugün bir turistik aktiviteye dönüşmesi ve önemli boyutlara ulaşarak, artırıcı birçok etki yaratmasına karşılık, tanıtım, mevzuat ve pazarlama ile ilgili kısıtlılıkların varlığı da dikkat çekmektedir.

Kaynakça

  • Bulut, İ., Erdoğan, N., ve Özoğul, B. (2018). “Geleneksel Arıcılık ve Kırsal Konut Ekolojisi Açısından Elmalı Yöresi Arı Serenleri”. Bedia Koçakoğlu ve diğ. (Ed.). Antalya Kitabı -1-, Selçuklulardan Cumhuriyete Sosyal Bilimlerde Antalya (ss.694-707). Antalya
  • Ceylan, S. (2012). “Kırsal Mimarinin Örneklerinden “Serenler”in Coğrafi Açıdan İrdelenmesi”. Doğu Coğrafya Dergisi, 21, 151-168.
  • Doğanay, H. ve Zaman, S. (2015). Türkiye Turizm Coğrafyası.(Güncellenmiş 5. Baskı), Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Doğaner, S. (2001). Türkiye Turizm Coğrafyası. İstanbul: Çantay Yayınevi.
  • Hadimli, H. (2019). “Değişen Ekonomik Yapılar, Değişime Direnen “Yapılar”: Anadolu’nun Ambarları”. Mustafa Uslu ve diğ., (Ed.). İnsan ve Medeniyet Araştırmaları (ss.394-402). Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Köksal, A. (1982). Türkiye’nin Genel ve Turizm Coğrafyası. Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları. Özgüç, N. (1998). Turizm Coğrafyası Özellikler-Bölgeler. İstanbul: Çantay Kitabevi.
  • Zaman, M. (2012). Trabzon ilinin Turizm Coğrafyası, Potansiyel-Alternatifler-Planlama. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yay. No:999, Edebiyat Fakültesi Yay. No:137, Araştırmalar Serisi No: 113.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İhsan Bulut 0000-0002-4873-3479

Şakir Fural 0000-0002-1603-2424

Berna Özoğul Bu kişi benim 0000-0001-7912-8186

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 23 Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Bulut, İ., Fural, Ş., & Özoğul, B. (2019). Turizmin Arttırıcı Etkisine Yeni Bir Örnek Akbaş (Serik-Antalya) Buggy Cross Turizm Noktası ve Buggy Cross Makinaları Üretimi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23(4), 1889-1903.

Creative Commons Lisansı
ATASOBEDAtatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.