OMEGA – 3 YAĞ ASİTLERİNİN SIÇAN KARACİĞER DOKUSUNDA BİR GRUP METABOLİK ENZİM AKTİVİTESİ ÜZERİNE OLUMLU ETKİLERİ
Abstract
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmada omega – 3 yağ asitlerinin sıçan karaciğer dokusundaki bazı metabolik enzimlerin aktivitelerine olan olumlu etkisinin biyokimyasal düzeyde incelenmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma kapsamında toplamda 16 adet Wistar – Albino cinsi erişkin erkek sıçan iki gruba ayrılarak kullanıldı. Kontrol grubundaki sıçanlara (n=8) intragastrik gavaj yöntemi ile serum fizyolojik zerk edildi. Deney grubundaki sıçanlara (n=8) ise 400 mg/kg vücut ağırlığı dozu olacak şekilde omega – 3 yağ asidi yine intragastrik gavaj yöntemi ile verildi. Altı hafta devam eden çalışma süresi sonunda tüm hayvanlar dekapite edilmek suretiyle öldürüldü ve karaciğer doku örnekleri alındı. Bu doku örneklerinde malondialdehit (MDA) düzeyi, süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktivasyonları spektrofotometrik yöntem kullanılarak tayin edildi. Ayrıca gruplara ait serum örneklerinde aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve alkalen fosfataz (ALP) değerleri belirlendi.
BULGULAR: Yapılan çalışma sonucunda omega – 3 yağ asidi tatbik edilen deney grubu sıçanların karaciğer doku örneklerinde kontrol grubuna oranla MDH düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalma izlendi. SOD ve GSH-Px enzim aktivasyonlarında ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edildi. Ayrıca bu bulgulara ilave olarak deney grubu sıçanların alınan serum örneklerinde AST (U/L) ve ALT (U/L) enzim değerlerinin kontrol grubu hayvanların değerlerine oranla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşüş gösterdiği tespit edildi. ALP (U/L) enzim değerinin ise kontrol grubuna oranla göstermiş olduğu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sıçanlar üzerinde yürütmüş olduğumuz bu çalışmada, omega – 3 yağ asitlerinin sıçan karaciğer dokusu üzerinde oksitatif hasarı önlediği ve antioksidan sistemi güçlendirdiği gösterildi.
Keywords
References
- 1. Nordoy A. Is there a rational us efor n-3 fatty acids (fish oils) in clinical medicine?. Drugs 1991; 42(3): 331-342.
- 2. Bourre JM, Bonneil M, Chaudiere J, et al. Structural and functional importance of dietary polyunsaturated fatty acids in the nerveus system. Adv Exp Med Bio 1992; 318: 211-229.
- 3. Masters C. Omega-3 fatty acids and the peroxisome. Mol Cell Biochem 1996; 165 (2): 83-93
- 4. Salem N Jr, Litman B, Kim HY, Gawrish K. Mechanisms of docosahexaenoic acid in the nervous system. Lipids 2001; 36(9): 945-959.
- 5. Stone NJ. Fish comsumption, fish oil, lipids and coronary heart disease. Am J Clin Nutr 1997; 65: 1083-1086.
- 6. Ramesh G, Das UN. Effects of free fatty acids on two-stage skin carcinogenesis in mice. Canser Lett 1996; 100(1-2): 199-209.
- 7. Yılmaz HR, Songur A, Ozyurt B, Zararsız I, Sarsılmaz M. The effects of n – 3 polyunsaturated fatty acids by gavage on some metabolic enyzmes of rat liver. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2004; 71 (2): 131-135.
- 8. Saravanan P, Davidson NC, Schmidt EB, Calder PC. Cardiovascular effects of marine omega – 3 fatty acids. The Lanced 2010; 376 (9740): 540-550.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Murat Abdulgani Kuş
This is me
Ömür Karaca Saygılı
This is me
Dilara Kaman
This is me
Murat Ögetürk
This is me
İlter Kuş
This is me
Publication Date
August 31, 2016
Submission Date
January 5, 2016
Acceptance Date
March 2, 2016
Published in Issue
Year 2016 Volume: 5 Number: 2
