KLAS III VE KLAS IV DEFORMASYONLARIN NANOKOMPOZİT BİR RESTORATİF MATERYAL İLE ESTETİK REHABİLİTASYONU: BİR OLGU SUNUMU
Abstract
GİRİŞ: Bu olgu sunumunda iki farklı kavite dizaynına sahip kavitelerin modern teknik ve materyaller ile estetik rehabilitasyonu ele alınmış ve işlem aşamaları şekiller eşliğinde aktarılmıştır.
YÖNTEM: Gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden iki farklı hastada yer alan Klas III ve Klas IV kaviteler elmas frezler yardımıyla restorasyona hazır hale getirilmiştir. Aynı tip adeziv ve bir nanokompozit restoratif materyali ile farklı matriks sistemleri kullanılarak dişlerin restorasyonları gerçekleştirilmiştir. Uygulanan materyaller üretici firmaların talimatları doğrultusunda kullanılırken, restorasyonların yapımı aşama aşama ve şekiller üzerinden anlatılmıştır. Her iki restorasyonun bitim aşamasında da aynı tip cila sistemi kullanılarak restorasyonlara son hali verilmiştir.
TARTIŞMA VE SONUÇ: Adeziv diş hekimliğinde yaşanan gelişmelere paralele olarak estetik restorasyonlara ilgi artmış ve kompozit materyallerin kullanımı diş hekimliği alanında oldukça yaygınlaşmıştır. Nanoteknolojinin gelişimi direkt kompozit restoratif materyallerden biri olan nano kompozitlerin üretimini sağlamış ve böylelikle özellikle anterior bölgede minimum doku uzaklaştırarak, maksimum fonksiyon, tutuculuk, dayanıklılık ve estetik elde edilebilecek restorasyonların yapımına olanak sağlanmıştır.
Keywords
References
- 1. Brunthaler A, König F, Lucas T, Sperr W, Schedle A. Longevity of direct resin composite restorations in posterior teeth. Clin Oral Investig 2003;7(2):63-70.
- 2.Chen MH. Update on dental nanocomposites. J Dent Res 2010;89(6):549-560.
- 3.Devoto W, Pansecchi D. Composite restorations in the anterior region: clinical and aesthetic performances. Pract Proced Aesthet Dent 2007;19(8):465-470.
- 4.Robinson S, Nixon PJ, Gahan MJ, Chan MF. Techniques for restoring worn anterior teeth with direct composite resin. Dent Update 2008;35(8):551-552, 555-558.
- 5.Castelnuovo J, Tjan AH, Phillips K, Nicholls JI, Kois JC. Fracture load and mode of failure of ceramic veneers with different preparations. J Prosthet Dent 2000;83(2):171-80.
- 6.Jang CM, Seol HJ, Kim HI, Kwon YH. Effect of different blue light-curing systems on the polymerization of nanocomposite resins. Photomed Laser Surg. 2009;27(6):871-876.
- 7.Terry DA. Direct applications of a nanocomposite resin system: Part 1-The evolution of contemporary composite materials. Pract Proced Aesthet Dent. 2004;16(6):417-422
- 8.Backman B, Holm AK: Amelogenesis imperfecta: prevalence and incidence in a northern Swedish county. Community Dent Oral Epidemiol 1986;14(1):43-7.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Case Report
Authors
Publication Date
December 26, 2018
Submission Date
September 9, 2018
Acceptance Date
October 23, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 7 Number: 3
