VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAZI UYGULAMA DERSLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ: ANKET ÇALIŞMASI
Abstract
GİRİŞ: Bu araştırmada Veteriner Fakültesi öğrencilerinin bazı uygulama derslerindeki laboratuvar olanaklarının, eğitimin kalitesi, öğrenci motivasyonu ve memnuniyet düzeylerine olan etki ve katkılarının belirlenmesi amaçlandı
YÖNTEM: Araştırma 29’u bayan 36’sı erkek toplam 65 öğrenci ile gerçekleştirildi. Öncelikle, Anatomi uygulamalarında plastik modelleri (1. ve 2. Sınıf), Fizyoloji uygulamalarında elektrokardiyografi (2. sınıf), laboratuvar uygulamalarında (1. ve 2. Sınıf) seroloji ve moleküler yöntemleri içeren uygulamalı dersler verildi. Uygulama derslerindeki materyallerinin yeterliliği, öğrenci eğitimlerine etkisi ve mesleki gelişime katkısı anket ile değerlendirildi.
BULGULAR: Araştırma sonucunda laboratuvar kullanımı ve katkısıyla ilgili memnuniyet düzeyi %73,4 oranı ile “iyi” olarak belirlendi. Öğrencilerin %93,8’i seroloji ve moleküler yöntemleri içeren uygulama derslerinin arttırılması gerektiğini, %73,8’i bu uygulama derslerinin mesleki ilgilerini arttırdığını, %66,2’si ise öğrenimleri sürecinde motivasyonlarına olumlu katkı sağladığını bildirmişlerdir. Ayrıca, kadavranın yanısıra plastik model kullanımının öğrenme sürecini kolaylaştırıp bireysel çalışma verimini arttırdığı, ancak geleneksel bir seçenek olan kadavra tercihinin hala öğrenciler tarafından önemsendiği ve modellerin kadavra ile birlikte kullanımının tercih edildiği saptanmıştır. Veteriner elektrokardiyografi uygulaması ve kullanımının mesleki tecrübeye katkı sağlayacağı (%100), kazandırdığı tecrübenin önemli olduğu (%96,7), dersi ve uygulamayı daha iyi anlamayı sağladığı (%83,4) belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Laboratuvar olanaklarının ve alternatif eğitim metodlarının kullanılmasının öğrenci motivasyonu ve mesleki gelişim açısından Veteriner Hekimlik eğitimine olumlu katkısı olduğu kanısına varılmıştır.
Keywords
References
- 1. Bayrak S. Eğilim ve Kalite İlişkisi. Türk Yurdu Derg., 1996;17(123):40.
- 2. Korukçuoğlu A. Üniversite Öğrencilerinin Eğitimden Beklentileri “Ege Üniversitesi Örneği”. Süleyman Demirel Üniv. İktisadi ve İdari Bilimler Fak, Derg., 2003;8(1):79-89.
- 3. Anonim. Türkiye’nin Yüksek Öğretim Stratejisi (Taslak Rapor). Yüksek Öğretim Kurulu, Ankara. 2006.
- 4. Trovato FM, Musumeci G. Practical guide to learn human heart anatomy on animal model. OA Anatomy, 2014;2(3):30.
- 5. Mclachlan JC, Bligh J, Bradley P, SearlE J. Teaching anatomy without cadavers. Med Educ., 2004;38:418-24.
- 6. Mclachlan JC, Patten D. Anatomy teaching: ghosts of the past, present and future. Med Educ., 2006;40:243-53.
- 7. Balcombe J. Dissection: The Scientific Case for Alternatives. JAAWS 2001;4:117-126
- 8. Greenfield CL, Johnson AL, Shaeffer DJ, Hungerford LL. Comparison of surgical skills of veterinary students trained using models or live animals. JAVMA, 1995;206:1840–1845.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Nuri Altuğ
*
This is me
Nurullah Özdemir
This is me
Dilek Muz
This is me
Mehmet Ferit Can
This is me
Serkan Erdoğan
This is me
Mustafa Necati Muz
This is me
Mehmet Fatih Özbezek
This is me
Publication Date
August 31, 2018
Submission Date
February 6, 2018
Acceptance Date
March 21, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 7 Number: 2
