Research Article

Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma

Volume: 10 Number: 2 August 31, 2021
EN TR

Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma

Abstract

Amaç: Bu araştırma, acil serviste çalışan hemşirelerin konversiyon bozukluğu olan bireylere yönelik tutumlarını ve damgalamayı belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yapılan araştırma, 2018 Nisan–Temmuz aylarında, bir üniversite hastanesi ve üç devlet hastanesi acil servislerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, acil servislerde çalışan 100 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri, kişisel bilgi formu ve Damgalama Ölçeği uygulanarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, mann whitney u ve kruskal-wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 34.74±7.57'dir. Konversiyon bozukluğu olan bireylerin, en sık bayılma ve nefes darlığı belirtileriyle acil servislere başvurdukları görülmüştür. Hemşireler, bu belirtilerin nedenlerinin daha çok dikkat çekmek ve ihtiyacı olan ilgiyi almak olduğunu düşündüklerini bildirmişlerdir. Konversiyon bozukluğu olan bireyle sık sık karşılaşan hemşirelerin damgalama ölçeği puan ortalaması, ara sıra ve nadiren karşılaşan hemşirelere göre daha yüksek bulunmuştur (x2=8.58, p=0.03). Hemşireler, konversiyon bozukluğu olan bireylere telkin ederek kendilerine gelmelerini sağladıklarını, serum fizyolojik enjeksiyonu ve keskin kokulu madde uyguladıklarını, ağrılı uyaran verdiklerini ve taburcu olurken de hiçbir şey yapmadıklarını ifade etmişlerdir. Sonuç: Bu çalışma, konversiyon bozukluğu olan hastaların damgalama, olumsuz tutum ve etik olarak sakıncalı yaklaşımlarla tedavi edilmeye çalışıldığını göstermiştir. Hemşirelere farkındalık oluşturmaya; hemşirelerin damgalama eğilimlerinin azaltılmasına ve konversiyon bozukluğu olan bireylerin bakımı hakkında doğru yaklaşımlarının arttırılmasına yönelik eğitimlerin verilmesi önerilmiştir.

Keywords

Supporting Institution

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu

Project Number

50107718-050.04.04

References

  1. Referans 1. Ahern, L., Stone, J., & Sharpe, M. (2009). Attitudes of Neuroscience Nurses Toward Patients With Conversion Symptoms. Psychosomatics, 50, 336-339.
  2. Referans 2. Alkım, T., & Tunca, Z. (1997). Konversiyon bozukluğu. Psikiyatri Temel Kitabı. 1. Baskı. Ankara: Hekimler Yayın Birliği, 537-544.
  3. Referans 3. Anderson, MP. (1997). Nurses’ attitudes towards suicidal behaviour – a comparative study of community mental health nurses and nurses working in accidents and emergency department. Journal of Advanced Nursing, 25(6), 1283-1291.
  4. Referans 4. Anderson, M., & Standen, PJ. (2007). Attitudes towards suicide among nurses and doctors working with children and young people who self-harm. Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, 14(5), 470-477.
  5. Referans 5. Angermeyer, MC., & Matschinger, H. (2003). The stigma of mental illness: effects of labelling on public attitudes towards people with mental disorder. Acta Psychiatr Scand, 108, 304-309.
  6. Referans 6. Arkan, B., Bademli, K., & Duman, ZÇ. (2011). Sağlık çalışanlarının ruhsal hastalıklara yönelik tutumları. Son 10 yılda Türkiye’de yapılan çalışmalar. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 3, 214-231.
  7. Referans 7. Arslan, H., & Şener, DK. (2009). Stigma Spiritüalite ve Konfor Kavramlarının Meleis’in Kavram Geliştirme Sürecine Göre İrdelenmesi. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik ve Bilim ve Sanatı Dergisi, 2(1), 51-58.
  8. Referans 8. Bailey, SR. (1994). Critical care nurses’ and doctors’ attitudes to parasuicide patients. The Australian Journal of Advanced Nursing, 11(3), 11-17.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 31, 2021

Submission Date

October 21, 2020

Acceptance Date

December 25, 2020

Published in Issue

Year 2021 Volume: 10 Number: 2

APA
Şahin, M., Demirkıran, F., & Kocairi, C. (2021). Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(2), 125-133. https://doi.org/10.53424/balikesirsbd.814344
AMA
1.Şahin M, Demirkıran F, Kocairi C. Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma. BAUN Health Sci J. 2021;10(2):125-133. doi:10.53424/balikesirsbd.814344
Chicago
Şahin, Merve, Fatma Demirkıran, and Cihan Kocairi. 2021. “Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları Ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma”. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi 10 (2): 125-33. https://doi.org/10.53424/balikesirsbd.814344.
EndNote
Şahin M, Demirkıran F, Kocairi C (August 1, 2021) Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi 10 2 125–133.
IEEE
[1]M. Şahin, F. Demirkıran, and C. Kocairi, “Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma”, BAUN Health Sci J, vol. 10, no. 2, pp. 125–133, Aug. 2021, doi: 10.53424/balikesirsbd.814344.
ISNAD
Şahin, Merve - Demirkıran, Fatma - Kocairi, Cihan. “Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları Ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma”. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi 10/2 (August 1, 2021): 125-133. https://doi.org/10.53424/balikesirsbd.814344.
JAMA
1.Şahin M, Demirkıran F, Kocairi C. Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma. BAUN Health Sci J. 2021;10:125–133.
MLA
Şahin, Merve, et al. “Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları Ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma”. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 10, no. 2, Aug. 2021, pp. 125-33, doi:10.53424/balikesirsbd.814344.
Vancouver
1.Merve Şahin, Fatma Demirkıran, Cihan Kocairi. Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Konversiyon Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Tutumları ve Damgalama: Kesitsel Bir Çalışma. BAUN Health Sci J. 2021 Aug. 1;10(2):125-33. doi:10.53424/balikesirsbd.814344

Cited By

International Peer Reviewed Journal

The journal adopts Open Access Policy and does not request article proccessing charge (APC), article publishing charge or any other charges.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.