Objective: This cross-sectional study was conducted to assess the level of nutrition knowledge and examine the relationship between nutrition knowledge and dietary intake in university students.
Materials and Methods: The sample consisted of 300 students, aged 18-35 years old from different academic departments (males: 138, 46.2%; females: 162, 54%). The student’s general characteristics were asked by using a questionnaire, and anthropometric measurements were taken. Nutrition knowledge was assessed by a translated form of general nutrition knowledge questionnaire by Parmenter and Wardle (1999) which has been tested for reliability and validity in Turkey. Energy, macronutrient, and food consumption were estimated through 24 h dietary recall.
Results: The means body mass index of the participants was 22.4 ± 3.1 kg/m2. The total score of nutrition knowledge for all sections was 56.5±13.2 points out of 110. In comparison with males, score for nutrition knowledge was higher in females (54.1 ± 13.3, and 58.6 ± 12.8, respectively) (p<0.01). It was shown that students with higher scores had lower energy, carbohydrate, and sugar intakes (p<0.05). There were no significant differences between nutrition knowledge and protein and fat intake. Also, a significant relationship between nutrition knowledge level and food group consumption was not found.
Conclusions: We suggest that training programs and policies should be planned and implemented for university students to improve their nutrition knowledge. Because enhancing nutrition knowledge of students can help to promote healthy eating in a community.
Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde beslenme bilgi düzeyini değerlendirmek ve beslenme bilgisi ile diyet alımı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yürütülmüş kesitsel bir çalışmadır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, farklı akademik bölümlerden 18-35 yaş arası gönüllü 300 üniversite öğrencisi (erkek: 138, %46.2; kadın: 162, %54) katılmıştır. Soru kâğıdı kullanılarak öğrencilere ilişkin genel özellikleri sorulmuş ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Beslenme bilgi düzeyinin değerlendirilmesi için, Parmenter ve Wardle (1999) tarafından düzenlenmiş ve Türkiye'de geçerlilik ve güvenilirlik açısından test edilmiş anketinin türkçe çevirisi kullanılmıştır. Enerji, makro besin ve besin tüketimi ise, 24 saatlik besin tüketim kaydı ile saptanmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin ortalama beden kütle indeksi 22.4±3.1 kg/m2 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin ortalama toplam beslenme bilgi puanı (110 üzerinden) 56.5±13.2 olup, kadınların aldıkları puanın erkeklerden daha fazla olduğu saptanmıştır (58.6±12.8, 54.1±13.3,sırasıyla) (p<0.01). Beslenme bilgi düzeyi iyi olan öğrencilerin, günlük ortalama enerji, karbonhidrat ve şeker alım miktarlarının, beslenme bilgi düzeyi düşük olan öğrencilere kıyasla, daha az olduğu bulunmuştur (p<0.05). Öğrencilerin beslenme bilgi düzeyi ile protein ve yağ alımı arasında önemli bir fark bulunmamıştır. Ayrıca, beslenme bilgi düzeyi ile besin grubu tüketimi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Sonuç: Bu çalışmada, öğrencilerin beslenme bilgilerini geliştirilmesi toplumun sağlıklı beslenmeye teşvik etmesi sebebiyle, üniversite öğrencilerinin beslenme bilgisinin arttırılmasına yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi, program ve politikalar geliştirilmesi ve uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Kasım 2021 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 3 |