Research Article

Passiflora cinsi, eczacılıktaki önemi ve Türkiye piyasasında Passiflora (çarkıfelek) adı ile satılan örneklerin incelenmesi

Volume: 14 Number: 1 April 15, 2021
EN TR

Passiflora cinsi, eczacılıktaki önemi ve Türkiye piyasasında Passiflora (çarkıfelek) adı ile satılan örneklerin incelenmesi

Abstract

Çalışmada, ülkemiz piyasasına son yıllarda meyveleriyle de giren, park ve bahçe kenarlarında sarılıcı tırmanıcı bitki olarak yetiştirilen ve tıbbi değeri olan, Passifloraceae familyasında yer alan, ekonomik değere sahip Passiflora incarnata, P. alata, P. edulis ve P. cearulea türlerinin geleneksel kullanılışı, kimyasal bileşimi ve biyolojik etkilerinin son yıllarda yapılan çalışmaları derlenmiştir. Çalışmanın deneysel kısmı, ülkemizde doğal olarak yetişmeyen ancak özellikle sakinleştirici amaçla tüketilen ve bu amaçla halka sunulan ‘çarkıfelek’ ya da ‘passiflora’ adıyla bilinen drogların teşhisine yönelik olarak yürütülmüştür. Ankara’da 7 farklı yerden ‘passiflora’ veya ‘çarkıfelek’ adı ile satılan 3 örnek satın alınmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda ikisinin Paliurus spina-christi Mill. (karaçalı; Rhamnaceae). bitkisine ait meyveler olduğu saptanmıştır. Passiflora ya da çarkıfelek kökü adıyla satılan örneğin ise ülkemizde yetişmeyen, Orta And bölgesine ait bir bitki olan Caiophora lateritia Klotzsch (Loasaceae) meyveleri olduğu tespit edilmiştir. Elde ettiğimiz bu bulgular, Ankara piyasasında satılan passiflora, çarkıfelek örneklerinin doğru bitkiden elde edilmediğini ve drog olarak satılan bitki kısımlarının doğru olmadığını göstermiştir. Piyasada satışa sunulan örneklerin tedavi amacıyla kullanılması, doğru bitki ve doğru drog olmadığı için sakıncalıdır.

Keywords

References

  1. ARS, National. (2014). Germplasm Resources Information Network - (GRIN) [On Line Data Base].
  2. Milliken, W., Klitgård, B. & Baracat, A. eds (2009 onwards). Neotropikey - Interactive key and information resources for flowering plants of the Neotropics.
  3. Gupta, R. K., Kumar, D., Chaudhary, A. K., Maithani, M., Singh, R. (2012). Antidiabetic activity of Passiflora incarnata Linn. in streptozotocin-induced diabetes in mice. Journal of Ethnopharmacology, 139, 801-806.
  4. Miroddi, M., Kalapai, G., Navarra, M., Minciullo, P. L., Gangemi, S. (2013). Passiflora incarnata L.: Ethnopharmacology, clinical application, safety and evaluation of clinical trials. Journal of Ethnopharmacology, 150, 791-804.
  5. TF. (2017). Türk Farmakopesi 2017. Ankara: Artı 6 Reklam Matbaa Ltd. Şti., T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2017.
  6. Braga, A., Stein, A. C., Stolz, A. D., Dallegrave, E., Buffon, A., Rego, J., Gosmann, G., Viana, A.F., Rates, S. M. K. (2013). Repeated administration of an aqueous spray-dried extract of the leaves of Passiflora alata Curtis (Passifloraceae) inhibits body weight gain without altering mice behavior. Journal of Ethnopharmacology, 145, 59-66.
  7. Ulubelen, A., Oksuz S., Mabry T. J., Dellamonica G., Chopin J. (1982). C-Glycosylflavonoids from Passiflora pittieri, P. alata, P. ambigua and Adenia mannii. Journal of Natural Products, 45: 783-783.
  8. Doyama, J.T., Rodriguesa, H.G., Novellia, E.L.B., Ceredab E., Vilegas W. (2005). Chemical investigation and effects of the tea of Passiflora alata on biochemical parameters in rats. Journal of Ethnopharmacology, 96, 371-374.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Biochemistry and Cell Biology (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 15, 2021

Submission Date

October 23, 2020

Acceptance Date

March 29, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 14 Number: 1

APA
Köse, E. C., & Köroğlu, A. (2021). Passiflora cinsi, eczacılıktaki önemi ve Türkiye piyasasında Passiflora (çarkıfelek) adı ile satılan örneklerin incelenmesi. Biological Diversity and Conservation, 14(1), 138-145. https://doi.org/10.46309/biodicon.2021.814383
AMA
1.Köse EC, Köroğlu A. Passiflora cinsi, eczacılıktaki önemi ve Türkiye piyasasında Passiflora (çarkıfelek) adı ile satılan örneklerin incelenmesi. BioDiCon. 2021;14(1):138-145. doi:10.46309/biodicon.2021.814383
Chicago
Köse, Erkan Can, and Ayşegül Köroğlu. 2021. “Passiflora Cinsi, Eczacılıktaki önemi Ve Türkiye Piyasasında Passiflora (çarkıfelek) Adı Ile Satılan örneklerin Incelenmesi”. Biological Diversity and Conservation 14 (1): 138-45. https://doi.org/10.46309/biodicon.2021.814383.
EndNote
Köse EC, Köroğlu A (April 1, 2021) Passiflora cinsi, eczacılıktaki önemi ve Türkiye piyasasında Passiflora (çarkıfelek) adı ile satılan örneklerin incelenmesi. Biological Diversity and Conservation 14 1 138–145.
IEEE
[1]E. C. Köse and A. Köroğlu, “Passiflora cinsi, eczacılıktaki önemi ve Türkiye piyasasında Passiflora (çarkıfelek) adı ile satılan örneklerin incelenmesi”, BioDiCon, vol. 14, no. 1, pp. 138–145, Apr. 2021, doi: 10.46309/biodicon.2021.814383.
ISNAD
Köse, Erkan Can - Köroğlu, Ayşegül. “Passiflora Cinsi, Eczacılıktaki önemi Ve Türkiye Piyasasında Passiflora (çarkıfelek) Adı Ile Satılan örneklerin Incelenmesi”. Biological Diversity and Conservation 14/1 (April 1, 2021): 138-145. https://doi.org/10.46309/biodicon.2021.814383.
JAMA
1.Köse EC, Köroğlu A. Passiflora cinsi, eczacılıktaki önemi ve Türkiye piyasasında Passiflora (çarkıfelek) adı ile satılan örneklerin incelenmesi. BioDiCon. 2021;14:138–145.
MLA
Köse, Erkan Can, and Ayşegül Köroğlu. “Passiflora Cinsi, Eczacılıktaki önemi Ve Türkiye Piyasasında Passiflora (çarkıfelek) Adı Ile Satılan örneklerin Incelenmesi”. Biological Diversity and Conservation, vol. 14, no. 1, Apr. 2021, pp. 138-45, doi:10.46309/biodicon.2021.814383.
Vancouver
1.Erkan Can Köse, Ayşegül Köroğlu. Passiflora cinsi, eczacılıktaki önemi ve Türkiye piyasasında Passiflora (çarkıfelek) adı ile satılan örneklerin incelenmesi. BioDiCon. 2021 Apr. 1;14(1):138-45. doi:10.46309/biodicon.2021.814383

❖  Biological Diversity and Conservation (BioDiCon) is an international, peer-reviewed, open-access journal that publishes high-quality scientific research in biodiversity, conservation biology, ecology, life sciences, environmental sciences, and related health sciences.

❖  The journal is committed to maintaining the highest standards of publication ethics and follows the principles and guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE).

❖  All articles are published under the Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) License.

❖  Only manuscripts written in clear and grammatically correct English are accepted.

❖   There is no article processing charge (APC).

❖  Indexes: Additional Web of Science Indexes: Zoological Record, TR Dizin, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.



❖  Editorial Office

Biological Diversity and Conservation (BioDiCon)

Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277, F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir, Türkiye

Email: info@biodicon.com; biodicon@gmail.com

 Editor-in-Chief: Prof.Dr. Ersin YÜCEL (https://orcid.org/0000-0001-8274-7578)

Website: https://dergipark.org.tr/en/pub/biodicon; http://www.biodicon.com

Publication Start Date 2008 
Publisher: ERSİN YÜCEL (Publisher ID: F2600000047; DergiPark ID: 2067)