In order to examine the seed characteristics and effects of different pretreatments on germination of Mediterranean hackberry Celtis autralis L. , the seeds used in this study were collected from trees in the city of Trabzon. Seed occupancy rate, seed width, seed length and 1000 grain weight in relation to the seed were determined. Including control, 14 different pretreatments were applied on seeds. Sowing of 10 different pretreatments including fleshy fruit, fruit cleaned the flesh, mechanical damaging, mechanical damaging + swelling, 15, 30 and 60 minutes waiting in H2SO4,and 15, 30 and 60 minutes waiting in H2SO4 + swelling were carried out in November. In four different pretreatments cold-moist stratification for up to 60, 90 and 120 days, and stored at room temperature for 120 days , sowings were carried out at 20 th January, 21 th February, 29 th March and 29 th March, respectively. In the result of pretreatments applied to seeds of Mediterranean hackberry, 14 different pretreatments had statistically differences on the germination percentage. The highest germination percentage 96.7 % was obtained in the pretreatment of 30 minutes waiting in H2SO4 + 24 hours swelling in the water. Seeds sowed as fleshy fruit took second place in the point of germination percentage 95.6 %
Celtis australis L. pretreatment germination sowing time afforestation
Adi çitlenbik türünde tohum özelliklerini ve farklı ön işlemlerin çimlenme üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu araştırmada kullanılan tohumlar Trabzon kenti içerisindeki ağaçlardan toplanmıştır. Tohuma ilişkin olarak tohum doluluk oranı, tohum eni, tohum boyu ve 1000 tane ağırlığı hesaplanmıştır. Tohumlar üzerinde kontrol dahil 14 farklı ön işlem uygulanmıştır. Meyve etli, meyve etinden temizlenmiş, mekanik zedeleme, mekanik zedeleme + şişirme, 15, 30 ve 60 dakika H2SO4’te bekletme ve 15, 30 ve 60 dakika H2SO4’te bekletme + şişirme işlemlerini içeren 10 farklı önişlemin ekimleri kasım ayında gerçekleştirilmiştir. Dört farklı ön işlemde 60, 90 ve 120 gün süreyle soğuk ıslak katlama ve oda sıcaklığında 120 gün bekletme ise ekimler sırasıyla 20 ocak, 21 şubat, 29 mart ve 29 mart tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Çitlenbik tohumlarına uygulanan ön işlemler sonucunda; 14 farklı ön işlemin çimlenme yüzdelerine olan etkisinin istatistiksel olarak farklılık gösterdiği ortaya koyulmuştur. Sülfürik asitte 30 dakika bekletme+24 saat suda şişirme işleminde en yüksek % 96.70 çimlenme yüzdesi elde edilmiştir. Meyve etli olarak ekilen tohumlar ise çimlenme yüzdesi % 95.56 bakımından ikinci sırada yer almıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 1 |