Allelopathy is the effect of chemicals released by one plant species on growth and establishment of nearby plant species. Studies on allelopathy aren’t satisfactory in Turkey. There are few studies about allelopathy in the forestry although there have been some studies on agriculture. In this study, chemical compounds of volatile oil achieved from fruit of Crımean junıper Juniperus excelsa Bieb. and leaves of Turkısh plateau oregano an endemic species for sütçüler district Origanum minutiflorum O. Schwarz et. P.H. Davis with water distillation determined by GC/MS. Chemical effects of this volatile oil on the germination of Anatolian Black pine were determined by flowerpot tests in the laboratory. As GS/MS analysis, it was fixed that main compounds of thyme oil were α-Pinene 1,9% , αTerpinene 0,1% , γ- Terpinene 6,2% , Thymol 4,0% , p-cymene 2,1% , Carvacrol 83,9% , and also main compounds of juniper oil were α-Pinene 89,73% , β-Pinene 2,01% , Myrcene 2,98% , Limonene 0,98% , Terpinene 0,72% , Terpineolene 0,91% , Germacrene-D 0,61% , Cedrol 1,43% . Also, It occurs that in parallel concentration of volatile oil both juniper and thyme reduce germination of Anatolian Black pine
Allelopathy Turkish plateau oregano Junıper Anatolian Black pine Volatile oil
Allelopati, bir bitki türü tarafından salgılanan kimyasalların komşu bitkinin gelişmesi ve yerleşmesine olan etkisidir. Ülkemizde allepoti ile ilgili yürütülen çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Azda olsa tarım alanında çalışmalar olmasına rağmen, ormancılık alanında allelopati ile ilgili çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışmada ardıç Juniperus excelsa Bieb. meyvelerinden ve sütçüler yöresi için endemik bir tür olan Yayla kekiği Origanum minutiflorum O. Schwarz et. P.H. Davis yapraklarından su distilasyonu ile elde edilen uçucu yağların, GC/MS ile kimyasal bileşimleri belirlenmiştir. Bu uçucu yağların laboratuar koşullarında saksı deneyleri ile karaçam tohumlarının çimlenmesi üzerine etkileri saptanmıştır. GC/MS analizlerine göre; kekik uçucu yağının ana bileşenleri; α-pinen %1,9 , α-terpinen %0,1 , γ- terpinen %6,2 , timol %4,0 , p-simen %2,1 , karvakrol %83,9 , ardıç uçucu yaının ana bileşenleri ise, α-pinen %89,73 , β-pinen %2,01 , mirsen %2,98 , limonen %0,98 , terpinen %0,72 , terpinolen %0,91 , germakren-D %0,61 , sedrol %1,43 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, hem ardıç hemde kekik uçucu yağ konsantrasyon artışlarına paralel olarak, karaçam tohumlarının çimlenme oranının düştüğü tespit edilmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 2 |