In this study, nutrient contents, nutritive values and rumen ingestibility of Krascheninnikovia ceratoides (L.) Gueldenst, Atriplex canescens (Pursh.) Nutt, Quercus infectoria G. Olivier and Q. robur L. were investigated by laboratory studies and so studies conducted with cannulated rams. The plants within the scope of the study were examined in terms of their raw protein, dry matter, raw ash, organic matter, raw oil, ADF, NDF, ADL, ingestibility in 48 hours, digestible protein, metabolizable energy, relative feed value and their P, K, Ca, Mg, Cu, Mn, Fe and Zn contents. In terms of nutrient content and feed values, a ranking as A. canescens, K. ceratoides, Q. infectoria and Q. robur was determined and it was revealed that these plants could be used in animal feeding.
Krascheninnikovia ceratoides Atriplex canescens Quercus infectoria Quercus robur nutrient content digestibility
Bu çalışmada; hayvancılıkta, yetersiz mera idaresi sonucu dejenere olmuş veya marjinal alanlarda ilave yem katkısı ile yem desteği sağlayacak Krascheninnikovia ceratoides (L.) Gueldenst, Atriplex canescens (Pursh.) Nutt, Quercus infectoria G. Olivier ve Q. robur L.’un besin madde içerikleri, besin değerleri ve rumen hazmolunabilirlikleri laboratuvar çalışmaları ve kanüllü koçlarda gerçekleştirilen çalışmalar aracılığı ile incelenmiştir. Çalışma kapsamındaki bitkiler ham protein, kuru madde, ham kül, organik madde, ham yağ, ADF, NDF, ADL, selüloz, 48 saatte hazmolunabilirlik, sindirilebilir enerji, metebolik enerji, nispi yem değeri ile fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, mangan, demir ve çinko içerikleri yönünden incelenmiştir. Besin madde içerikler ve yem değerleri açısından A. canescens, K. ceratoides, Q. infectoria ve Q. robur şeklinde bir sıralama belirlenerek bu bitkilerin hayvan beslemede kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Krascheninnikovia ceratoides Atriplex canescens Quercus infectoria Quercus robur besin madde içerikleri hazmolunabilirlik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 3 |