Drying temperatures affect the content and composition of essential oils in plants containing essential oils due to the organs where essential oils are synthesized and stored. For this reason, many studies have been carried out to determine the appropriate drying temperature to obtain the highest amount and the best quality essential oil. In present study, it is aimed to determine the effects of different drying temperatures on essential oil content and components in lavender (Lavandula angustufolia Mill.). The samples dried at four different temperatures (35°C, 45°C, 55°C and 65°C) were isolated for 3 hours using Clevenger type apparatus and the obtained oils were analyzed by GC-MS. The essential oil contents obtained at 25°C, 35°C, 45°C, 55°C, and 65°C were 1.17%, 0.96%, 0.94%, 0.65%, and 0.18% respectively. It was determined that the major components of essential oils obtained at different drying temperatures were 1.8-cineole (17.88-50.15%), camphor (32.60-48.86) and borneol (3.46-9.45%). The highest 1,8-cineole ratio was found in samples dried at 55°C (50.15%) but the lowest in samples dried at 65°C (17.88%). The highest and lowest camphor ratios were determined in samples dried at 65°C (48.86%) and samples dried at 55°C (32.60%) recpectively. The highest (9.45%) borneol ratio was obtained in samples dried at 65°C, while the lowest (3.46%) ratio was obtained in samples dried at 55°C. The results obtained in the present study showed that Lavender essential oil content and composition were affected by drying temperatures and the optimum drying temperature was 35 oC.
Kurutma sıcaklıkları, uçucu yağların sentezlendiği ve depolandığı organlar nedeniyle uçucu yağ içeren bitkilerdeki uçucu yağların içeriğini ve bileşimini etkiler. Bu nedenle en yüksek miktarda ve en kaliteli uçucu yağı elde etmek için uygun kurutma sıcaklığını belirlemek üzere birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, farklı kurutma sıcaklıklarının lavantanın (Lavandula angustufolia Mill.) uçucu yağ içeriği ve bileşenleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Dört farklı sıcaklıkta (35°C, 45°C, 55°C ve 65°C) kurutulan örnekler Clevenger tipi aparat kullanılarak 3 saat izole edilmiş ve elde edilen yağlar GC-MS ile analiz edilmiştir. 25°C, 35°C, 45°C, 55°C ve 65°C'de elde edilen uçucu yağ içerikleri sırasıyla %1,17, %0,96, %0,94, %0,65 ve %0,18'dir. Farklı kurutma sıcaklıklarında elde edilen uçucu yağların ana bileşenlerinin 1.8-cineole (%17.88-50.15), camphor (32.60-48.86) ve borneol (%3.46-9.45) olduğu belirlenmiştir. En yüksek 1,8-sineol oranı 55°C'de kurutulan örneklerde (%50.15), en düşük ise 65°C'de kurutulan örneklerde (%17.88) bulunmuştur. En yüksek ve en düşük kafur oranları sırasıyla 65°C'de (%48,86) ve 55°C'de (%32,60) kurutulan örneklerde tespit edilmiştir. En yüksek (%9,45) borneol oranı 65°C'de kurutulan örneklerde elde edilirken, en düşük (%3,46) oran 55°C'de kurutulan örneklerde elde edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, Lavanta uçucu yağ içeriği ve bileşiminin kurutma sıcaklıklarından etkilendiğini ve optimum kurutma sıcaklığının 35 oC olduğunu göstermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Medicinal and Aromatic Plants |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 11, 2024 |
Publication Date | August 15, 2024 |
Submission Date | September 21, 2023 |
Acceptance Date | January 15, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 17 Issue: 2 |
❖ Web of Science'da Özetlenmiş-Dizinlenmiş
{Ek Web of Science Dizinleri: Dizinlenmiş Zooloji Kayıtları] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.
❖ Kütüphaneler
Aberystwyth Üniversitesi; Tüm kütüphaneler; Bath Üniversitesi; Birmingham Üniversitesi; Cardiff Üniversitesi; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh Üniversitesi; Essex Üniversitesi; Exeter Üniversitesi; Eskişehir Teknik Üniversitesi Kütüphanesi; EZB Elektronik Dergiler Kütüphanesi; Feng Chia Üniversitesi Kütüphanesi; GAZİ Gazi Üniversitesi Kütüphanesi; Glasgow Üniversitesi; HEC-Ulusal Dijital Kütüphane; Hull Üniversitesi; Imperial College London; Kaohsinug Tıp Üniversitesi Kütüphanesi; ANKOS; Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi; Lancaster Üniversitesi; Libros PDF; Liverpool Üniversitesi; London Metropolitan Üniversitesi; London School of Economics and Political Science; Manchester Üniversitesi; National Cheng Kung Üniversitesi Kütüphanesi; National ILAN Üniversitesi Kütüphanesi; Nottingham Üniversitesi; Açık Üniversite; Oxford Üniversitesi; Queen Mary, University of London; Robert Gordon Üniversitesi; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam Üniversitesi; Sheffield Üniversitesi; Shih Hsin Üniversitesi Kütüphanesi; Smithsonian Enstitüsü Kütüphaneleri; Southampton Üniversitesi; Stirling Üniversitesi; Strathclyde Üniversitesi; Sussex Üniversitesi; Ulusal Tarım Kütüphanesi (NAL); Ohio Kütüphane ve Bilgi Ağı; Trinity College Dublin; Washington Üniversitesi Kütüphaneleri; Vaughan Anıt Kütüphanesi; York Üniversitesi..
❖ Articles published in the journal “Biological Diversity and Conservation” are freely accessible. No article processing charge (APC) is charged.
❖ Web of Science {Ek Web of Science İndeksleri: Zooloji Kayıtları İndekslidir] Clavariate Analytic
❖ Bu dergi CrossRef;10.46309/biodicon. üyesidir.
❖ Makaleler ve dergi hakkında tüm ayrıntılar için lütfen ” http://www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/tr/yayin/biodicon" adresini ziyaret edin.
❖ Yazışma Adresi: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
❖ E-posta / E-posta: biodicon@gmail.com;
❖ Web Adresi: http://www.biodicon.com; Türkçe: https://dergipark.org.tr/tr/pub/biodicon
❖ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Baskı; ISSN 1308-8084 Çevrimiçi
❖ Yayım Başlangıç Tarihi 2008
❖ © Copyright by Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-www.biodicon.com/ adresinden çevrimiçi olarak erişime açıktır. Tüm hakları saklıdır
. ❖ Yayımcı : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ Bu dergi yılda üç sayı olarak yayımlanır. Eskişehir/Türkiye'de basılmaktadır.
❖ Bu dergide yayımlanan makalelerin her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
❖ Editör / Genel Yayın Yönetmeni : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578