The present study aimed to evaluate the fatty acid and phenolic profiles, and antioxidant and antibacterial activities of A. rupicola. For this purpose, five extracts with different polarities were obtained using the partition method, and then the chemical analysis of these five extracts was performed with GC-MS and HPLC-TOF analyses. According to these data, various fatty acids and phenolic contents were observed. Furthermore, the antioxidant studies were performed with total phenolic compounds and ABTS, while antibacterial studies were performed with the microdilution test and the disc diffusion test using three bacteria, one gram-positive and two gram-negative bacteria. The antioxidant and antibacterial tests revealed that A. rupicola is both an antioxidant and an antibacterial plant. According to the obtained results, the microdilution test had higher effectiveness than the disc diffusion test. The inhibition percent vs. extract concentration graph showed that MH was the best inhibitor. In this study, it was revealed that the five extracts from A. rupicola had a variety of phenolic compositions and fatty acids, and they also possess antioxidant effects and antibacterial activities.
Arum rupicola Fatty Acids Antioxidant Activity Phenolics Compound Antibacterial Activity.
Van Yuzuncu Yil University Scientific Research Projects
FHD-2020-8956
Bu çalışma A. rupicola’nın yağ asit ve fenolik içeriklerini, antioksidant ve antibakteriyel aktivitelerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, partisyon yöntemi kullanılarak farklı polariteli beş özüt elde edildi ve sonrasında bu özütlerin GC-MS ve HPLC-TOF analizleriyle kimyasal analizleri yapıldı. Bu analizlere göre, çeşitli yağ asitleri ve fenolik içerikleri belirlendi. Dahası, antibakteriyel çalışmalar üç bakteri türü biri gram-pozitif ve ikisi gram-negatifle mikro seyreltme ve disk yayılım metodları kullanılarak, antioksidan çalışmaları toplam fenolik bileşik ve ABTS kullanılarak gerçekleştirildi. Antioksidan ve anti bakteriyel testler A. rupicola’nın hem antioksidan hemde antibakteriyel bir bitki olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca, elde edilen bulgulara göre mikro seyreltme testinin disk yayılım yönteminden daha etkili olduğunu gösterdi. Öte yandan, % inhibisyona karşı özüt konsantrasyon grafiği MH özütünün en etkili inhibitör olduğunu gösterdi. Bu çalışmayla A. rupicola’dan elde edilen beş özütün çeşitli fenolik bileşikler ve yağ asitlerinin olduğunu ve de bunların antioksidan ve antibakteriyeler aktivitelerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Arum rupicola Fatty acids Antioxidant Activity Phenolics compound
FHD-2020-8956
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FHD-2020-8956 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ocak 2022 |
Kabul Tarihi | 7 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |