Farklı Konsantrasyonlarda ve Sürelerde Sodyum Hipoklorid (NaOCl) Uygulamasının Pancratium maritimum L. Soğanlarının Yüzey Sterilizasyonu Üzerine Etkileri
Abstract
Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin kumul kıyılarında doğal olarak yetişen kum zambakları (Pancratium maritimum L.), Amaryllidaceae familyası üyelerindendir. Bu çalışmada Pancratium maritimum L. soğanları % 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 oranında sodyum hipoklorid (NaOCl) çözeltisi içerisinde 15, 20, 25, 30, 35 dakika bekletildikten sonra soğanlarda meydana gelen deformasyon oranı % cinsinden hesaplanmış, bekleme süresinin ardından soğanlar 3 defa 5’er dakika süre ile steril distile saf sudan geçirilerek hormon içermeyen MS besin ortamına aktarılmış, 10 gün sonra MS besin ortamında meydana gelen kontaminasyon oranları % cinsinden belirlenmiştir. % 2 ve 3 oranında sodyum hipoklorid çözeltisi içerisinde bekletilen soğanlarda deformasyon gözlenmezken, %100 oranında kontaminasyon tespit edilmiştir. En etkili yüzey sterilizasyonu %5-6 oranında sodyum hipoklorid çözeltisi içerisinde 30 ve 35 dakika bekletilerek sağlanmıştır. Sodyum hipoklorid konsantrasyonu ve uygulama süresi arttıkça soğanların yüzey sterilizasyonu artmış ancak soğanların pul yapraklarındaki deformasyon oranı da bu artışa bağlı olarak artmıştır.
References
- Anonim, 2014. Pancratium. http://eol.org/pages/29183/names/related_names.
- Bastida J, Lavilla R, Viladomat F, 2006. Chemical and biological aspects of Narcissus alkaloids. In: Cordell GA (ed) The alkaloids, vol 63. Elsivier Scientific, Amsterdam, 87–179 p.
- Baytop T, 1984. Türkiye’de bitkiler ile tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniversitesi Yayınları: 3255, Eczacılık Fakültesi Yayınları: 40, 520, İstanbul.
- Berkov S, Bastida J, Sidjimova B, Viladomat F, Codina C, 2008. Phytochemical differentiation of Galanthus nivalis and Galanthus elwesii (Amaryllidaceae): a case study. Biochemical Systematics Ecology, 36: 638–645.
- Chengalrayan KAA, Gallo-Meagher M, 2005. In vitro regeneration of plants from sugarcane seed-derived callus. In vitro Cellular & Developmental Biology Plant, 41: 477-482.
- Chun SC, Schneider RW, Cohn MA, 1997. Sodium hypochlorite: Effect of solution pH on rice seed disinfestations and its direct effect on seedling growth. Plant Disease, 81: 821-824.
- Davis PH, 1984. Flora of Turkey and East Aegean Islands, University Press, Edinburgh: 8.
- Di Maio A, De Castro O, 2013. Development and characterization of 21 microsatellite markers for Pancratium maritimum L. (Amaryllidaceae). Conservation Genetic Resources, 5 (4): 911-914.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
December 27, 2016
Submission Date
November 1, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 5 Number: 2