Solanum dulcamara (Solanaceae) Türünün Karyolojik Yönden İncelenmesi
Abstract
Özet
Solanum cinsine (Solanaceae) ait Solanum dulcamara türünün kromozom sayısı ve morfolojisi karyolojik teknikler kullanılarak araştırıldı. Bitki örneği 2015 yılında doğal habitatından toplandı. Türün temel kromozom sayısı x=12 ve kromozom sayısı da 2n=48 olarak bulundu. Türün kromozomlarının median (m), noktalı median (M) ve submedian (sm) sentromerli olduğu gözlendi.
Anahtar Kelimeler: Solanum, Karyotip, Kromozom Sayısı
References
- Davis P.H. 1978. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol 6, Edinburgh Univ. Press. Edinburgh.
- Aydın N. 2010. Edirne’de yetişen bazı zehirli bitkilerin yaprak ve gövdesindeki kalsiyum oksalat kristallerinin araştırılması. Trakya Ün., Fen Bilimleri Enst., Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne.
- Töngel M.Ö., Ayan İ. 2005. Samsun ili çayır ve meralarda yetişen bazı zararlı bitkiler ve hayvanlar üzerindeki etkileri. OMÜ Ziraat Fak. Dergisi 20(1): 84-93.
- Sabudak T., Kaya O., Çukurova E. 2015. A new biflavonoid from Solanum dulcamara L. and investigation of anti-hyperglycaemic activity of its fruit extract. Nat. Prod. Res. 29(4):308-314.
- Melo C.A.F., Martins M.I.G., Oliveira, M.B.M., Benko-Iseppon A.M., Carvallo R. 2011. Karyotype analysis for diploid and polyploid species of the Solanum L. Plant Syst. Evol. 293: 227-235.
- Elçi Ş. 1982. Sitogenetikte Gözlemler ve Araştırma Yöntemleri. Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yayınları.
- Levan A., Fredga K., Sandberg A.A. 1964. Nomenclature for centromeric position on chromosomes. Hereditas 52: 201–220.
- Romero Zarco C. 1986. A new method for estimating karyotype asymmetry. Taxon 35: 526–530.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Publication Date
December 27, 2016
Submission Date
October 19, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 5 Number: 2