Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Bitlis İlindeki Kaba Yem Üretim Potansiyelinin Hayvan Varlığına Göre Yeterliliğinin Belirlenmesi

Yıl 2018, , 180 - 185, 29.06.2018
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.364336

Öz

Bu
çalışma Bitlis ilinin kaba yem potansiyelinin belirlenmesi, kaba yem üretiminin
hayvan varlığına göre yeterliliğini belirlenmesi ve karşılaşılan sorunlara
yönelik çözüm sunması amacıyla yapılmıştır. Bu amaca göre Bitlis ilinin
agro-ekolojik özellikleri, kaba yem üretimi ve hayvan varlığı incelenmiştir.



Bitlis
ili tarım alanları dağılışına göre; toplam arazi varlığı 857.906 ha, çayır-mer’a
alanı 297.662 ha ve yem bitkileri ekiliş alanı 59.096 ha olup toplam arazi
varlığının % 41’ ini oluşturmaktadır. Yem bitkileri ve çayır-mer’a alanlarından
elde edilen toplam kaliteli kaba yem miktarı yaklaşık 522.499 tondur. Bitlis
ili toplam hayvansal varlığı ise 61.748 adet büyükbaş ve 718.029 adet küçükbaş
oluşturmaktadır. Hayvan sayılarının toplamı 272.297 Büyükbaş Hayvan Birimine
(BBHB) denk gelmektedir.



Yapılan
bu çalışmada, Bitlis ilindeki mevcut hayvan sayısı, kaba yem üretim miktarının
belirlenmesi ve kaba yem üretiminin mevcut hayvan potansiyeline yeterli olup
olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Veriler değerlendirildiğinde kaliteli
kaba yem açığının olduğu saptanmıştır. Kaliteli kaba yem açığının giderilmesi
için; yem bitkileri ekim alanları artırılmalı, ekim nöbeti ile yem bitkileri
tarımına öncelik verilmelidir. Ayrıca yem bitkilerinin verimlerini artırmaya
yönelik ve çayır ve mera alanlarında ıslah çalışmaları yapılmalıdır.

Kaynakça

  • 1. Alcicek, A., Kilic, A., Ayhan, V., Ozdogan, M., 2010. Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Working Paper, 2009. Turkish.
  • 2. Açıkgöz, E., R. Hatipoğlu, S. Altınok, C Sancak, A. Tan ve D. Uraz., 2005. Yem bitkileri üretimi ve sorunlar 1. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi. 503-518. 3-7 Ocak 2005, Ankara.
  • 3. Bilgen, H., Alçiçek, A., Sungur, N., Eichhorn, H., Walz, O. P., 1996. Ege bölgesi koşullarında bazı silajlık kaba yem bitkilerinin hasat teknikleri ve yem değeri üzerine araştırmalar. Hayvancılık'96 Ulusal Kongresi, Cilt 1, 781-789.
  • 4. Serin, Y. ve M. Tan, 2001. Yem Bitkileri Kültürüne Giriş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 206, 217s., Erzurum.
  • 5. Yolcu, H., Tan, M., 2008. Ülkemiz Yem Bitkileri Tarımına Genel Bir Bakış. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(3), 303-312.
  • 6. Alçiçek, A., Karaayvaz, K., 2003. Sığır Besisinde Mısır Silajı Kullanımı. Animalia 20 (3): 18-76.
  • 7. Balabanlı, C., Bıçakçı, E., 2016. Yozgat Yöresinde Kaba Yem Üretim Potansiyeli Ve Hayvansal Üretim Açısından Önemi. 1. Uluslararası Bozok Sempozyumu. 97-102. 5-7 Mayıs 2016, Yozgat.
  • 8. Web–1: http://www.nkfu.com/bitlis-ili-cografi-ozellikleri-hakkinda-bilgi/, consulted 10 october 2017.
  • 9. Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü (2017).
  • 10. Gökkuş, A., Koç, A., Çomaklı, B., 1995. Çayır-Mera Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 142, 49-50.
  • 11. Yolcu, H., Tan, M., 2008. Ülkemiz yem bitkileri tarımına genel bir bakış. Tarım Bilimleri Dergisi 14 (3): 303-312.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emre Bıçakçı

Semih Açıkbaş

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi 10 Aralık 2017
Kabul Tarihi 19 Şubat 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

IEEE E. Bıçakçı ve S. Açıkbaş, “Bitlis İlindeki Kaba Yem Üretim Potansiyelinin Hayvan Varlığına Göre Yeterliliğinin Belirlenmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 7, sy. 1, ss. 180–185, 2018, doi: 10.17798/bitlisfen.364336.



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr