Bu çalışmanın amacı, HPLC analizlerine göre lipitte çözünen vitamin
içeriklerini belirleyerek beş Astragalus türünün
(Astragalus
anthlloides, Astragalus hirsutus, Astragalus campylorhynchus, Astragalus
cephalotes var. cephalotes, Astragalus odaratus) biyokimyasal çalışmalarına katkıda bulunmaktır. Bu
çalışma, A. anthlloides (208,95±4,09
µg/g) ve A. hirsutus (200,9±2,8 µg/g’un
yüksek ϒ-tocopherol içeriğine sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca,
çalışılan Astragalus türlerinin D3
vitamin içerikleri 2,94±0,18 µg/g (Astragalus
odaratus) ve 12,53±,495 µg/g (Astragalus
anthlloides) arasında bulunmuştur. Öte yandan, Astragalus türlerinin α-tokoferol içerikleri 3,99±0,14 µg/g (Astragalus campylorhynchus) ile
11,9±0,66 µg/g (Astragalus cephalotes var.
cephalotes) arasında belirlenmiştir.
Bununla beraber, çalışılan türler arasında sadece Astragalus hirsutus’un beta karoten içeriğine (3,55±0,43 µg/g) sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca,
r-tokoferol, a-tokoferol asetat, D2, K1, retinol ve retinol asetat
içeriklerinin ya çok düşük oranlarda olduğu ya da hiç bulunmadığı bulunmuştur.
The aim of this study is to contribute the biochemical studies of five
Astragalus (Astragalus anthlloides, Astragalus hirsutus, Astragalus campylorhynchus, Astragalus
cephalotes var.
cephalotes, Astragalus odaratus) species by determining the lipide-soluble
vitamin contents based on HPLC analyse. Current study showed that A. anthlloides (208,95±4,09 µg/g) and A.
hirsutus (200,9±2,8 µg/g) have
high ϒ-tocopherol content. Also, D3 vitamin content of studied Astragalus species were found between
2,94±0,18 µg/g (Astragalus odaratus)
and 12,53±,495 µg/g (Astragalus
anthlloides). On the other hand, α-tocopherol content of Astragalus species have detected between
3,99±0,14 µg/g (Astragalus
campylorhynchus) and 11,9±0,66 µg/g (Astragalus
cephalotes var. cephalotes).
However, it was found that A. hirsutus only have beta caroten content (3,55±0,43
µg/g) among studied species. On the
other hand, it was found that r-tocopherol, a-tocopherol acetate, D2, K1,
retinol and retinol acetate contents
were lowest amounts or absent.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ocak 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |