Bu çalışmada, tasarım ve imalatı yapılan kızılötesi
ısıtıcılı kurutma fırınında, nane bitkisi farklı sıcaklıklarda kurutularak
optimum kurutma sıcaklığı belirlenmiştir. Kurutma fırınında kurutma işlemine
tabi tutulan nane yaprakları 50oC, 60oC, 70oC,
80oC ve 90oC sıcaklıklarda kurutulmuştur. Kurutma
süreleri özgül enerji tüketimleri, yaş ve kuru esasa göre nem miktarları ortaya
koyulmuştur. Nane yapraklarının kurutma işlemleri başlangıç nem oranı 8,12 g
su/ g kuru madde iken bu oranın 0,094545 g su/ g kuru madde ye kadar düştüğü
görülmüştür. Özgül enerji tüketimi ise 21,10 MJ/kg ile 52,08 MJ/kg arasında
bulunmuştur. Tüm deneylerde elde edilen kuru ürün kaliteleri farklılık
gösterirken renk, aroma, koku ve enerji tüketimi bütün olarak değerlendirildiğinde
optimum kurutma sıcaklığının 70oC olduğu ortaya koyulmuştur. Bu
sıcaklığın altında yapılan kurutma işlemlerinde aroma ve koku artmakta, lakin
enerji tüketimi de artmaktadır. 70oC üzeri sıcaklıktaki kurutma
işlemleri incelendiğinde aroma ve koku azalırken enerji tüketimi de
düşmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 26 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |