Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Enerji Tüketim ve CO2 Salınım Değerlerinin Analizi; Bir Gıda Fabrikası Örneği

Yıl 2019, , 1478 - 1488, 24.12.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.549428

Öz

Çağımızda çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin engellenmesi
amacıyla yenilenebilir ve temiz enerji üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Temiz
enerji kaynakların verimli ve etkin kullanımı ise kaynağın varlığı kadar
önemlidir.



Enerji güvenliğinin artırılması ve enerjide dışa
bağımlılığın azaltılması bakımından enerjinin verimli kullanımı ülkemizde
önemli bir konudur. Özellikle, CO2 salınımının ve hava kirliliğinin
azaltılması açısında sanayide enerjinin verimli kullanılması çevrenin
korunmasına katlı sağlayacaktır. Bu çalışmada, ortalama 4352 TEP/yıl enerji
tüketiminde bulunan ve ortalama 200.000 ton/yıl ürün üretme kapasitesine sahip Karaman
organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir gıda fabrikasında enerji
tüketim verileri ve CO2 salınımı değerleri incelenmiştir. Fabrika enerji
ihtiyacını elektrik ve doğalgaz kullanarak sağladığı gözlenmiştir. Ayrıca
elektrik motorları, basınçlı hava sistemleri ve kazan gibi ısıl ve elektriksel
enerji tüketen pek çok sistemin bulunduğu belirlenmiştir. Enerji tüketim
değerleri aylık bazda yıllara göre incelenerek fabrikanın enerji yoğun kullanım
periyodları tespit edilmiştir. Ayrıca kullanılan enerjinin türü ve yıllara göre
kullanım boyutları, TEP olarak karşılaştırılarak tartışılmış ve fabrikanın
enerji tüketim ve CO2 salınım karakteristiği hakkında tablolar
oluşturulmuştur. 

Kaynakça

  • 1. Çevik MS. 2018. Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliği Performans Değerlendirmesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Anabilim Dalı, Yüksek Lisan Tezi, 129s, Karaman.
  • 2. Ener Rusen S, Topcu MA, Celtek SA, Celep GK, Rusen A. 2018. Investigation of energy saving potentials of a food factory by energy audit. J Eng Res Appl Sci.,7(June), 848-860.
  • 3. Rüşen A, Topçu MA.2017. Energy Saving by Insulation in a Food Factory Steam Generation Plant. Nevşehir, International Material Science and Technology in Cappadocia (IMSTEC), 1-5.
  • 4. Çubuk H. 2016. Isı Üretim Dağıtım Sistemlerinde Enerji Yönetimi. İstanbul: Yarbis.
  • 5. Doğan H, Yılankırkan N. 2015. Türkiye’nin Enerji Verimliliği Potansiyeli ve Projeksiyonu. Gazi Üniversitesi Fen Bilim Derg., 3(1), 375-383.
  • 6. T.C. ETKB Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. 2016. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Ile Bağlı, İlgili ve İlişkili Kuruluşlarının Amaç ve Faaliyetleri, Ankara.
  • 7. Şevik S. 2012. Türkiye’nin Enerji Verimliliği Süreci. Türkiye Tesisat Mühendisleri Derneği Derg., 1(1), 30-43.
  • 8. TÜİK 2016. Türkiye İstatistik Kurumu.
  • 9. Ener Ruşen S, Koç M. 2018. Bir Fabrikada Elektrik Motorlarının Verimlilik Sınıflarının İncelenmesi. Uluslararası Marmara Fen ve Sosyal Bilimler Kongresi, Kocaeli, Türkiye, 23-25 November, 636-638.
  • 10. Kavak K.2005. Dünyada ve Türkiye’de enerji verimliliği ve Türk sanayiinde enerji verimliliğinin incelenmesi.
  • 11. Resmi Gazete. 2011. T.C. ETKB, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik.
  • 12. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi.2007. Enerji Verimliliği Mevzuatı.
  • 13. Süfer Ö. 2016. Kek ve Diğer Unlu Mamüllerin Fırında Pişirilmesi Sırasında Isı ve Kütle Transferinin Modellenmesi ve Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ( HAD ) Uygulaması. Akad Gıda, 14(1), 61-66.
  • 14. Tütünoğlu Y, Güven A, Öztürk İT. 2012. Cam Temperleme Fırınında Enerji Analizi. Mühendis ve Makina Derg. 53(629), 55-62.
  • 15. Kanoğlu M. 2010. Enerji Verimliliği Örnek Projeleri. Gaziantep.
  • 16. Rüşen A, Topçu MA.2016. Insulation of Boiler to Save Energy. In: 8th Ege Energy Symposium and Exhibition (IEESE), Afyon, 1 -7.
  • 17. Gülcivan A. 2006.Tekstil Sektöründe Enerji Tasarruf Olanaklarının Belirlenmesi.
  • 18. Hepbaşlı A. 2010. Temel Kavramlar, Enerji Verimliliği ve Yönetim Sistemleri Yaklaşımlar ve Uygulamalar. İstanbul: Esen Ofset Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.
  • 19. Ener Ruşen S, Koç M. 2018. Bir Fabrikasının Beş Yıllık Enerji Tüketim Değerlerinin Analizi. Uluslararası Marmara Fen ve Sosyal Bilimler Kongresi, Kocaeli, Türkiye, 23-25 November, 639-641.
  • 20. Ener Rusen S, Topçu MA, Celep GK, Rusen A. 2018. Üniversite Kampüs Binaları için Enerji Etüdü : Örnek Çalışma Energy Audit for Campus Buildings of University : A Case Study. Çukurova Univ J Fac Eng Archit., 33(June), 83-92.
  • 21. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü. 2000- 2016 Türkiye Enerji Verimliliği Gelişim Raporu.; 2018. http://www.yegm.gov.tr/.
  • 22. Pabuçcu, H., Bayramoğlu, T. 2016. Yapay Sinir Ağları ile CO2 Emisyonu Tahmini: Türkiye Örneği. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilim Fakültesi Dergisi, 18(3), 762–778.
  • 23. Özbudak A. 2011. Endüstriyel Fırınlarda Enerji Etüdü Çalışması. Türkiye Makine Mühendisleri Odası.

Analysis of Five-Year Energy Consumption; A Case Study of a Food Factory

Yıl 2019, , 1478 - 1488, 24.12.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.549428

Öz

Nowadays,
renewable and clean energy production is needed to prevent environmental
pollution and climate changing. Effective and efficient use of these resources
is as important as the existence of the resource. In our country, efficient use
of energy is a crucial issue in terms of reducing energy imports and increasing
energy security. In particular, the efficient use of energy in the industrial
sector will reduce CO2 gas emissions and air pollution thus the
environment will be protected. In this study, the energy consumption and CO2
emission values of a ready - made food production plant with an annual average
production capacity of 200.000 tons and an annual average of 4352 TEP energy
consumption in Karaman Organized Industrial Zone was investigated. In addition,
there are many systems that consume a large amount of energy such as electric
motors, compressed air systems and boiler which consume thermal and electrical
energy. Energy consumption values were examined monthly and energy intensive
usage periods of the factory were determined. In addition, the type of energy
used and the usage dimensions according to years are discussed by comparing
them as TEP and tables are prepared about the energy consumption and CO2 emission
characteristics of the factory. 

Kaynakça

  • 1. Çevik MS. 2018. Bir Gıda Fabrikasında Enerji Verimliliği Performans Değerlendirmesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Anabilim Dalı, Yüksek Lisan Tezi, 129s, Karaman.
  • 2. Ener Rusen S, Topcu MA, Celtek SA, Celep GK, Rusen A. 2018. Investigation of energy saving potentials of a food factory by energy audit. J Eng Res Appl Sci.,7(June), 848-860.
  • 3. Rüşen A, Topçu MA.2017. Energy Saving by Insulation in a Food Factory Steam Generation Plant. Nevşehir, International Material Science and Technology in Cappadocia (IMSTEC), 1-5.
  • 4. Çubuk H. 2016. Isı Üretim Dağıtım Sistemlerinde Enerji Yönetimi. İstanbul: Yarbis.
  • 5. Doğan H, Yılankırkan N. 2015. Türkiye’nin Enerji Verimliliği Potansiyeli ve Projeksiyonu. Gazi Üniversitesi Fen Bilim Derg., 3(1), 375-383.
  • 6. T.C. ETKB Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. 2016. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Ile Bağlı, İlgili ve İlişkili Kuruluşlarının Amaç ve Faaliyetleri, Ankara.
  • 7. Şevik S. 2012. Türkiye’nin Enerji Verimliliği Süreci. Türkiye Tesisat Mühendisleri Derneği Derg., 1(1), 30-43.
  • 8. TÜİK 2016. Türkiye İstatistik Kurumu.
  • 9. Ener Ruşen S, Koç M. 2018. Bir Fabrikada Elektrik Motorlarının Verimlilik Sınıflarının İncelenmesi. Uluslararası Marmara Fen ve Sosyal Bilimler Kongresi, Kocaeli, Türkiye, 23-25 November, 636-638.
  • 10. Kavak K.2005. Dünyada ve Türkiye’de enerji verimliliği ve Türk sanayiinde enerji verimliliğinin incelenmesi.
  • 11. Resmi Gazete. 2011. T.C. ETKB, Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik.
  • 12. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi.2007. Enerji Verimliliği Mevzuatı.
  • 13. Süfer Ö. 2016. Kek ve Diğer Unlu Mamüllerin Fırında Pişirilmesi Sırasında Isı ve Kütle Transferinin Modellenmesi ve Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ( HAD ) Uygulaması. Akad Gıda, 14(1), 61-66.
  • 14. Tütünoğlu Y, Güven A, Öztürk İT. 2012. Cam Temperleme Fırınında Enerji Analizi. Mühendis ve Makina Derg. 53(629), 55-62.
  • 15. Kanoğlu M. 2010. Enerji Verimliliği Örnek Projeleri. Gaziantep.
  • 16. Rüşen A, Topçu MA.2016. Insulation of Boiler to Save Energy. In: 8th Ege Energy Symposium and Exhibition (IEESE), Afyon, 1 -7.
  • 17. Gülcivan A. 2006.Tekstil Sektöründe Enerji Tasarruf Olanaklarının Belirlenmesi.
  • 18. Hepbaşlı A. 2010. Temel Kavramlar, Enerji Verimliliği ve Yönetim Sistemleri Yaklaşımlar ve Uygulamalar. İstanbul: Esen Ofset Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.
  • 19. Ener Ruşen S, Koç M. 2018. Bir Fabrikasının Beş Yıllık Enerji Tüketim Değerlerinin Analizi. Uluslararası Marmara Fen ve Sosyal Bilimler Kongresi, Kocaeli, Türkiye, 23-25 November, 639-641.
  • 20. Ener Rusen S, Topçu MA, Celep GK, Rusen A. 2018. Üniversite Kampüs Binaları için Enerji Etüdü : Örnek Çalışma Energy Audit for Campus Buildings of University : A Case Study. Çukurova Univ J Fac Eng Archit., 33(June), 83-92.
  • 21. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü. 2000- 2016 Türkiye Enerji Verimliliği Gelişim Raporu.; 2018. http://www.yegm.gov.tr/.
  • 22. Pabuçcu, H., Bayramoğlu, T. 2016. Yapay Sinir Ağları ile CO2 Emisyonu Tahmini: Türkiye Örneği. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilim Fakültesi Dergisi, 18(3), 762–778.
  • 23. Özbudak A. 2011. Endüstriyel Fırınlarda Enerji Etüdü Çalışması. Türkiye Makine Mühendisleri Odası.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selmin Ener Rüşen 0000-0003-3389-5739

Mücahid Koç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 4 Nisan 2019
Kabul Tarihi 7 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

IEEE S. Ener Rüşen ve M. Koç, “Enerji Tüketim ve CO2 Salınım Değerlerinin Analizi; Bir Gıda Fabrikası Örneği”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 4, ss. 1478–1488, 2019, doi: 10.17798/bitlisfen.549428.



Bitlis Eren Üniversitesi
Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü

Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü        
Beş Minare Mah. Ahmet Eren Bulvarı, Merkez Kampüs, 13000 BİTLİS        
E-posta: fbe@beu.edu.tr