Research Article

P1 transdüksiyon yöntemi ile birden fazla gen bakımından mutant olan Escherichia coli suşlarının elde edilmesi

Volume: 9 Number: 1 March 13, 2020
EN TR

P1 transdüksiyon yöntemi ile birden fazla gen bakımından mutant olan Escherichia coli suşlarının elde edilmesi

Abstract

Bakterilerde gen fonksiyonlarının bulunması ve fenotipik çalışmalarının yapılabilmesi için mutantların oluşturulması gerekmektedir. Bazı durumlarda, birden fazla gen açısından mutant olan suşlar oluşturulmalıdır çünkü bazı spesifik aktiviteler birden fazla gen tarafından kodlanmaktadır. P1 fajı, Escherichia coli'de, ikili, üçlü veya çoklu mutantların oluşturulmasında başvurulan, genelleştirilmiş bir transdüksiyon fajıdır. Bu faj, gelişimi sırasında, E. coli kromozomunun parçalarını (her bir partikülde genomun yaklaşık % 2'si olmak üzere), rastgele bir şekilde faj kafasına paketleyebilmektedir. E. coli DNA’sını içeren fajlar, içerdikleri DNA parçalarını, alıcı bakteri hücrelerine enjekte edebilmektedir. Verici ve alıcı DNA bölgeleri arasındaki benzerlik ve seçici bir markır yardımıyla, transdüktanlar’ın elde edilmesi mümkün olmaktadır. Transdüksiyon için tercihen, P1 fajının, virülan bir türevi (P1vir) kullanılmaktadır, çünkü bu form, bakterinin genomuna entegre olamamaktadır. Fajın bu özelliğinin kullanılmasıyla geliştirilen tekniklerden birisi, P1 transdüksiyon tekniği olarak adlandırılmaktadır. Rekombinasyon teknolojisinde kullanılan bu teknik, E. coli genomuna ait DNA parçalarının, suşlar arasında taşınmasını sağlamaktadır.

Bu çalışmada, optimize ettiğimiz P1 transdüksiyon metodolojisinin, deneysel akış ve yeterli detaylarla birlikte, Türk bilim camiasına, ana dilimizde sunulması amaçlanmıştır. Bunun için, KEIO koleksiyonundan elde edilen dört adet tekli gen mutantları kullanılmıştır. İlk olarak, kanamisin (Kan) duyarlı bir alıcı suş oluşturmak için, her bir mutant suştan, Kan gen kasetleri çıkarılmıştır. KanR kasetlerine sahip diğer dört adet KEIO mutant suşu, donör suşlar olarak kullanılmış ve P1 fajı bu suşlar ile kültür edilerek, lizatlar elde edilmiştir. Bu lizatlar ve alıcı suşlar daha sonra, lizatlardaki fazjların içerdikleri DNA parçalarını, alıcı suş genomuna entegre edebilmesi için, transdüksiyona tabii tutulmuştur. Kanamisin ile seleksiyon sonucu, yeni mutant suşlar olan ikili mutantlar elde edilmiştir. Sonuçta, isimleri DtsgAugpA, DyhdTompA, DugpAmdtG ve DaroGmalF olan, dört adet ikili mutant oluşturulmuştur. Deneysel akıştaki ilgili protokoller ve sonuçlara ait detaylar sunulmuş ve tartışılmıştır.

Keywords

Supporting Institution

Tübitak

Project Number

114Z987

Thanks

Bu çalışma 114Z987 nolu Tübitak projesi tarafından desteklenmiştir. Ayrıca KEIO koleksiyonunu temin eden National BioResource Project Japan (NBRP) ve laboratuarımızdaki P1 deneysel alt yapısının kurulmasındaki değerli katkılarından dolayı sayın Prof. Dr. Tim Larson’a teşekkür ederiz. Muğla SK Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri koordinatörlüğüne de teşekkür ederiz.

References

  1. Baba, T., Ara, T., Hasegawa, M., Takai, Y., Okumura, Y., Baba, M., Datsenko, KA., Tomita, M., Wanner, BL., Mo,r H. 2006. Construction of Escherichia coli K-12 in-frame, single-gene knockout mutants: the Keio collection. Molecular Systems Biology 1744-4292/06.
  2. Bertani G. 1951. Studies on lysogenesis. The mode of phage liberation by lysogenic Escherichia coli. JBacteriol. Sep; 62 (3): 293-300.
  3. Brammar, WJ. 2001. Specialized Transduction. Encyclopedia of Genetics. Pg 1858–1860.
  4. Cherepanov, PP., Wackernagel, W. 1995. Gene disruption in Escherichia coli: TcR and KmR cassettes with the option of Flp-catalyzed excision of the antibiotic-resistance determinant. Gene, 158, 9-14.
  5. Datsenko, KA., Wanner, BL. 2000. One-step inactivation of chromosomal genes in Escherichia coli K-12 using PCR products. Proc Natl Acad Sci. 6;97(12):6640-5
  6. Lennox, ES. 1955. Transduction of linked genetic characters of the host by bacteriophage P1. Virology 1:190–206.
  7. Lobock, BM., Rose, DJ., Plunkett, G., Rusin, M., Samojedny, A., Lehnherr, H., Yarmolinsky, MB., Blattner, FR. 2004. Genome of Bacteriophage P1. Journal of Bacteriology, 186/21,7032-7068.
  8. Silhavy, TJ.., Berman, ML., Enquis,t LW. 1984. Experiments with gene fusions. Cold Spring Harbor Laboratory, Trends in genetics. Trends in Genetics, Vol1, 61.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 13, 2020

Submission Date

July 8, 2019

Acceptance Date

December 5, 2019

Published in Issue

Year 2020 Volume: 9 Number: 1

APA
Dibek, E., Sezer Kürkçü, M., Çiftçi, B. H., & Çöl, B. (2020). P1 transdüksiyon yöntemi ile birden fazla gen bakımından mutant olan Escherichia coli suşlarının elde edilmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 9(1), 110-119. https://doi.org/10.17798/bitlisfen.588763
AMA
1.Dibek E, Sezer Kürkçü M, Çiftçi BH, Çöl B. P1 transdüksiyon yöntemi ile birden fazla gen bakımından mutant olan Escherichia coli suşlarının elde edilmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020;9(1):110-119. doi:10.17798/bitlisfen.588763
Chicago
Dibek, Esra, Merve Sezer Kürkçü, Begüm Hazar Çiftçi, and Bekir Çöl. 2020. “P1 Transdüksiyon Yöntemi Ile Birden Fazla Gen Bakımından Mutant Olan Escherichia Coli Suşlarının Elde Edilmesi”. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 9 (1): 110-19. https://doi.org/10.17798/bitlisfen.588763.
EndNote
Dibek E, Sezer Kürkçü M, Çiftçi BH, Çöl B (March 1, 2020) P1 transdüksiyon yöntemi ile birden fazla gen bakımından mutant olan Escherichia coli suşlarının elde edilmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 9 1 110–119.
IEEE
[1]E. Dibek, M. Sezer Kürkçü, B. H. Çiftçi, and B. Çöl, “P1 transdüksiyon yöntemi ile birden fazla gen bakımından mutant olan Escherichia coli suşlarının elde edilmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 9, no. 1, pp. 110–119, Mar. 2020, doi: 10.17798/bitlisfen.588763.
ISNAD
Dibek, Esra - Sezer Kürkçü, Merve - Çiftçi, Begüm Hazar - Çöl, Bekir. “P1 Transdüksiyon Yöntemi Ile Birden Fazla Gen Bakımından Mutant Olan Escherichia Coli Suşlarının Elde Edilmesi”. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 9/1 (March 1, 2020): 110-119. https://doi.org/10.17798/bitlisfen.588763.
JAMA
1.Dibek E, Sezer Kürkçü M, Çiftçi BH, Çöl B. P1 transdüksiyon yöntemi ile birden fazla gen bakımından mutant olan Escherichia coli suşlarının elde edilmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020;9:110–119.
MLA
Dibek, Esra, et al. “P1 Transdüksiyon Yöntemi Ile Birden Fazla Gen Bakımından Mutant Olan Escherichia Coli Suşlarının Elde Edilmesi”. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 9, no. 1, Mar. 2020, pp. 110-9, doi:10.17798/bitlisfen.588763.
Vancouver
1.Esra Dibek, Merve Sezer Kürkçü, Begüm Hazar Çiftçi, Bekir Çöl. P1 transdüksiyon yöntemi ile birden fazla gen bakımından mutant olan Escherichia coli suşlarının elde edilmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020 Mar. 1;9(1):110-9. doi:10.17798/bitlisfen.588763

Cited By

Bitlis Eren University

Journal of Science Editor

Bitlis Eren University Graduate Institute

Bes Minare Mah. Ahmet Eren Bulvari, Merkez Kampus, 13000 BITLIS

E-mail: fbe@beu.edu.tr